跳至

首頁
23456...93

尾頁

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

原文章由 YuYung 於 08-10-28 22:58 發表
cherryma,

我覺得你今年出 Past 正面好多, 好多都係開心嘢, 邊個改變左你和你的家人呀? 真係好..

梗係個兒童心理學家啦, 今個星期六又要見佢, 有時覺得, 雖然係樂樂見佢, 但佢真係教左我好多方法去面對樂樂, 又真係有效嘅, 咁我地大家都開心左, 其實佢同我講應該同埋cherry一齊去添, 因為cherry教樂樂的方法都有啲問題, 只係cherry星期六要瞓餐飽, 邊肯跟我去

子爵府

cherryma,
我都唔識西灣河附近有啲乜食, 我諗至近應該係太古城啦啩! 不過我有可能同唔到你哋食呀! 因為我老公話一朝送完思翰去綵排, 都唔知去邊好, 可能食個早餐, 然後去睇場戲, 睇到兩點幾咁就啱啱好喎! 不過現在仲未決定, 大家不如諗咗去邊食先啦!

講開個音樂會, 思翰至好笑, 話說佢到宜家都仲有份譜未背好(有兩份好易, 係suzuki第7,8首, 佢哋一早識晒, 但另外一首就對佢哋嚟講幾深吓, 仲要有成兩頁紙, 超過100個小節), 但佢都無乜心機練. 不過我哋都因測驗關係, 無乜特別點練, 但琴日我一同佢講, 星期日除咗我哋外, 你哋都會去聽, 佢係師兄, 點可以拉得差, 佢一聽到就格外勤力好多! 所以耐不耐都要比啲壓力佢哋至得!

咁得閒可以去見吓啲心理學家又幾好喎! 除咗對小朋友有幫助外, 對家長都好緊要!

[ 本文章最後由 Cyrusmum 於 08-10-29 18:55 編輯 ]

男爵府

嚮邊度可以見呀, aric 學校有位小朋友, 佢阿媽都搞到佢頭到痛曬, 我想叫佢去試下呀, 希望幫佢, 你可以 pm 比我嗎?

原文章由 cherryma 於 08-10-29 06:58 發表

梗係個兒童心理學家啦, 今個星期六又要見佢, 有時覺得, 雖然係樂樂見佢, 但佢真係教左我好多方法去面對樂樂, 又真係有效嘅, 咁我地大家都開心左, 其實佢同我講應該同埋cherry一齊去添, 因為cherry教樂樂的方法都有 ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

男爵府

今日 aric 派左聖經, 佢勁唔開心, 因為超低分
晚上同佢改正, 佢終於明白自己錯在那, 就係唔睇題目
所以今晚同佢改測驗卷時都改得好順利, 佢無再有不愉的表情對住我, 也都十分主動去讀題目, 其實好多題目佢自己讀左之後就自己做番, 你話呀, 唔死過一次點知死亡咁可怕呢!!希望佢以後都會KEEP住咁樣的態度讀書就好囉。

小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

侯爵府

原文章由 YuYung 於 08-10-29 22:25 發表
嚮邊度可以見呀, aric 學校有位小朋友, 佢阿媽都搞到佢頭到痛曬, 我想叫佢去試下呀, 希望幫佢, 你可以 pm 比我嗎?

樂樂係之前去健康院check耳仔, 跟住我同姑娘講佢情緒有問題, 之後再約見醫生, 再之後先轉介去尤德夫人兒童中心, 最後都見左好多醫生, 先check到佢有社交焦慮症, 先再有兒童心理學家跟進, 所以呢個醫生都跟左樂樂一段時間, 大概兩個月去見一次
aric學校的小朋友, 我諗可以同學校社工傾下, 咁就可以快啲處理

侯爵府

原文章由 YuYung 於 08-10-29 22:49 發表
所以今晚同佢改測驗卷時都改得好順利, 佢無再有不愉的表情對住我, 也都十分主動去讀題目, 其實好多題目佢自己讀左之 ...

咁咪好囉, 至少佢知道成績差的原因, 識得去補救

侯爵府

原文章由 Cyrusmum 於 08-10-29 18:50 發表
cherryma,
咁得閒可以去見吓啲心理學家又幾好喎! 除咗對小朋友有幫助外, 對家長都好緊要!

係呀, 我覺得每次去見醫生對我黎講都得益不少

侯爵府

YuYung, mamiya,

星期日妳地會唔會一齊去lunch呀?

侯爵府

原文章由 Cyrusmum 於 08-10-29 18:50 發表
cherryma,
cherryma,
我都唔識西灣河附近有啲乜食, 我諗至近應該係太古城啦啩! 不過我有可能同唔到你哋食呀! 因為我老公話一朝送完思翰去綵排, 都唔知去邊好, 可能食個早餐, 然後去睇場戲, 睇到兩點幾咁就啱啱好喎! 不過現在仲未決定, 大家不如諗咗去邊食先啦!

講開個音樂會, 思翰至好笑, 話說佢到宜家都仲有份譜未背好(有兩份好易, 係suzuki第7,8首, 佢哋一早識晒, 但另外一首就對佢哋嚟講幾深吓, 仲要有成兩頁紙, 超過100個小節), 但佢都無乜心機練. 不過我哋都因測驗關係, 無乜特別點練, 但琴日我一同佢講, 星期日除咗我哋外, 你哋都會去聽, 佢係師兄, 點可以拉得差, 佢一聽到就格外勤力好多! 所以耐不耐都要比啲壓力佢哋至得!

我地如果約好左妳到時得就join我地啦!
嘩, 要背成100個小節, 真係幾難
話比思翰知樂樂係佢偶像, 叫佢一定要拉好啲呀

別墅

嬈嬈都測完驗啦, 琴日派左中英數, 仲有聖經&常識未派。中文成績麻麻地, 我雖然都預左, 但都係有D 擔心, 我想問下你地D 巻大概考D 乜架? 嬈嬈張中文巻我覺得有D 深 (同我記憶中的小一測驗比), 佢好多字都唔識, 所以好多都唔識做, 我覺得最難係有兩篇短文, 然後會有填充題, 要從文章選出正確的詞語填落去, 但文章同題目係原全無關聯, 例:

題目: 我每天都穿著____清潔校服上學去。

嬈嬈係篇文入面揀左 "漂亮" 填入去, 錯左, 正確答案係整齊。係個兩篇另類閱讀理解做錯左好多題呀, 唉!

大宅

原文章由 Hayiu 於 08-10-30 16:00 發表
嬈嬈都測完驗啦, 琴日派左中英數, 仲有聖經&常識未派。中文成績麻麻地, 我雖然都預左, 但都係有D 擔心, 我想問下你地D 巻大概考D 乜架? 嬈嬈張中文巻我覺得有D 深 (同我記憶中的小一測驗比), 佢好多字都唔識, 所以好 ...

Hayiu,

哇,嬈嬈識寫漂亮都好叻女喎,
咁你有無問嬈嬈知唔知其他同學仔又識唔識答先,
名校就係咁架拉,一般1上已經讀緊1下
我聽朋友講佢囝囝有1上已經要用2上的英文書添
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

大宅

原文章由 YuYung 於 08-10-29 22:49 發表
所以今晚同佢改測驗卷時都改得好順利, 佢無再有不愉的表情對住我, 也都十分主動去讀題目, 其實好多題目佢自己讀左之 ...

yuyung,

aric家下黎努力都唔遲,佢都幾好,知恥近乎勇,
我同晉晉溫書佢都未識死
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

侯爵府

原文章由 Hayiu 於 08-10-30 16:00 發表
嬈嬈都測完驗啦, 琴日派左中英數, 仲有聖經&常識未派。中文成績麻麻地, 我雖然都預左, 但都係有D 擔心, 我想問下你地D 巻大概考D 乜架? 嬈嬈張中文巻我覺得有D 深 (同我記憶中的小一測驗比), 佢好多字都唔識, 所以好多都唔識做, 我覺得最難係有兩篇短文, 然後會有填充題, 要從文章選出正確的詞語填落去, 但文章同題目係原全無關聯, 例:

題目: 我每天都穿著____清潔校服上學去。

嬈嬈係篇文入面揀左 "漂亮" 填入去, 錯左, 正確答案係整齊。係個兩篇另類閱讀理解做錯左好多題呀, 唉!

樂樂中文要下星期三先測, 只測左英文同數, 分數都唔係幾滿意, 大部份錯啲大意, 但係樂樂又似乎無乜所謂, 我至驚佢考試都係咁就幣.
樂樂現在做緊啲中文工作紙都係好似繞嬈份考試卷咁, 樂樂都係成日填錯, 試過有一次連我都睇錯, 以為佢啱, 派完返黎先知道錯, 最後我都要搵左好耐先搵到個答案, 有時真係幾難. 我現在最驚係到時無字比佢睇, 要佢默出黎就死啦, 照抄都會錯, 何況要默.

子爵府

Hayiu,
思翰啲卷未派呀! 所以我都未知個慘況會點! 我都好驚中文閱讀理解, 睇都未必睇得明晒, 邊識得答到咁多喎! 最慘啲字又無得同佢溫, 想谷都谷唔切, 唯有等死啦!

男爵府

今個星期日去睇架, 我仲一路以為係下個星期, Cyrusmum快快交代出時間地址來呀...

原文章由 cherryma 於 08-10-30 07:17 發表
YuYung, mamiya,

星期日妳地會唔會一齊去lunch呀?

侯爵府

大家今晚有乜節目呀?

[ 本文章最後由 cherryma 於 08-10-31 07:04 編輯 ]

侯爵府

原文章由 YuYung 於 08-10-31 01:15 發表
今個星期日去睇架, 我仲一路以為係下個星期, Cyrusmum快快交代出時間地址來呀...

3:00pm 西灣河文娛中心劇院

我地會唔會一齊食lunch呀?
重有mamiya都去聽架

別墅

cnine,
嬈嬈個間並唔係咩名校啦, 佢所有學課都無跳級, 全部用緊一上。睇黎E+ 既中文科真係唔同左。我有問佢知唔知其他同學測成點, 佢話唔知, 佢仲係處於無競爭階段, 都無興趣人地幾多分 (但我好想知 不過無叫佢問)。

Cherryma, Cyrusmum,
聽完你地咁講, 我諗大家既學習內容都差唔多, 我遇到既問題都係一樣, 嬈嬈一句句子入面, 會多過一半既字係唔識, 佢唔理解整個句子意思, 根本就做唔到, 佢對中文科好 frustrate, 我最唔想就係佢會變到有抗拒感, 有D 煩惱。不過既然大家都有同樣問題, 咁我都放心少少(咁講好衰, 唔好鬧我呀), 我琴晚放工就去買左本童話故事俾佢, 希望看故事書學中文啦。

cherryma,
嬈嬈份測驗係有不供詞填充, 但都係用課文既詞語, 呢一環佢就OK, 因為課本學過, 你都係預佢有好D 啦。
講開 careless mistake, 嬈嬈都有, 笑死我地, 一齊笑下。數學科測驗, 其中一題有一幅圖畫, 入面有7 隻鷄脾, 題目係"請把下面的鷄脾用○分為兩份, 把你想吃的一份畫上X, 然後填上數式"。嬈嬈將個7隻鷄脾分做一份4隻, 一份3隻, 然後在整幅圖上面打了一個大X, 數式填上 7-7=0。俾人扣左4分, 就係呢4 分令佢無左 full mark, 我問佢點解X哂兩份(笑笑口咁問), 佢答我: (指住D 鷄脾)我覺得佢地好好味嘛, 咪想食哂佢囉, 咪全部都X 囉 (講完仲作狀拎D 鷄脾黎食) 。唔係因為唔識, 係因為為食做錯題目, 係咪笑死人。

侯爵府

原文章由 Hayiu 於 08-10-31 12:05 發表
Cherryma, Cyrusmum,
聽完你地咁講, 我諗大家既學習內容都差唔多, 我遇到既問題都係一樣, 嬈嬈一句句子入面, 會多過一半既字係唔識, 佢唔理解整個句子意思, 根本就做唔到, 佢對中文科好 frustrate, 我最唔想就係佢會變到有抗拒感, 有D 煩惱。不過既然大家都有同樣問題, 咁我都放心少少(咁講好衰, 唔好鬧我呀), 我琴晚放工就去買左本童話故事俾佢, 希望看故事書學中文啦。

cherryma,
嬈嬈份測驗係有不供詞填充, 但都係用課文既詞語, 呢一環佢就OK, 因為課本學過, 你都係預佢有好D 啦。
講開 careless mistake, 嬈嬈都有, 笑死我地, 一齊笑下。數學科測驗, 其中一題有一幅圖畫, 入面有7 隻鷄脾, 題目係"請把下面的鷄脾用○分為兩份, 把你想吃的一份畫上X, 然後填上數式"。嬈嬈將個7隻鷄脾分做一份4隻, 一份3隻, 然後在整幅圖上面打了一個大X, 數式填上 7-7=0。俾人扣左4分, 就係呢4 分令佢無左 full mark, 我問佢點解X哂兩份(笑笑口咁問), 佢答我: (指住D 鷄脾)我覺得佢地好好味嘛, 咪想食哂佢囉, 咪全部都X 囉 (講完仲作狀拎D 鷄脾黎食) 。唔係因為唔識, 係因為為食做錯題目, 係咪笑死人。

我睇完都比嬈嬈笑死, 老師出題目都諗過會"陰"到小朋友添
樂樂今日派左中默, 99分, 佢默個"誰"字"言"字部最上個點寫左由右至左撇落去, 咁就錯左, 真係比佢激死, 係屋企默左好多次都無問題, 無嗱嗱錯啲咁野, 真係估佢唔到

子爵府

Hayiu,
嬈嬈真攪笑, 佢測數時係咪未食過茶點/飯呢?

cherryma,
佢哋有時真係錯得好攪笑, 無諗過會錯既嘢都可以無端端錯! 不過你哋老師都好人, 咁樣只係扣一分, 上次思翰試過寫個"泳"字(其實我到宜家都仲未肯定錯乜, 亦問過好多其他人, 佢哋都覺得無問題), 我唯一諗到就可能係最後嗰一撇唔夠, 咁樣就比老師照扣4分呀! 我睇完就覺得駛唔駛咁嚴呀?

首頁
23456...93

尾頁

跳至