自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

熱血金章

回覆:大家覺得幾多歲可以俾小朋友自己去旅行?(長,呻)

我一直唔敢生小朋友,其中一個原因就係呢啲。

咁細個未識搵錢就要洗錢,莫講話七日啦,兩日一夜我都唔比,大陸喎。大嶼山就或者諗下,但始終唔係跟學校就一定唔得,要去起碼中四五先得,我細個都係中五先得,仲要係呃大話,我覺得一樣野,我細個唔得,你細個一樣唔得,我幾歲得 你咪幾歲得囉。。。。。

但不過我知我呢套唔得,呢個年代用唔到我果套,所以我唔敢生,怕激心又擔心。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我一定唔比,話知你喊到上天,9歲仲好細係由你話事,有排都未輪到佢話事我好強勢我話唔可以就唔可以,根本唔到佢扭!我會直接搵對方家長問清楚咩事,再唔死心就搵學校介入。
感激遇上你~

珍珠宮

回覆樓主:

樓主幾耐會成家去1次旅行?

子爵府

回覆樓主:

宜家嘅九歲人仔就可以咁惡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都係9歲開始自己去,不過,目的地係有其他親人接待。

如跟唔識、唔熟家長,9歲真係無可能。

我試過有次,晨早留低紙仔比親人,表示自己會去邊。我人生路不熟㗎,亦唔通當地語言,但都有周街問人問路(用身體語言+圖畫),最終旅程成功㗎!但嚇到親人死,差d被報警添

侯爵府

絕對唔會應承啦,無嘢好商量。佢18歲就自己話事啦。
愈嚟愈冇記性

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得係同學間吹水,第一,長隆邊有可能去7日?我老公同我去過,真係最多2日乜都玩晒!仲有,你唔識人地家長,就算真有此事,萬一有咩事家長都會照顧自己果個先啦!一定唔得,長洲都唔得!

重點係,你要反省下點解教到個女得9歲就可以咁樣態度,係咪你平時都放任佢發爛渣?雖然而家話唔好體罰,但比著我,我會要佢知道乜叫尊重先囉,惹到我佢會喊得更慘!唔怕講吖,我有個親戚就係縱到個女讀初中可以發爛渣要老母幫佢做功課,妳再唔強硬啲遲早你個女都會!

伯爵府

9歲真的太細了,系啦9罭已經咁惡,長大點算好!我住外國的,我D子女系ABC,佢地從冇小學時去過人家屋企sleep over, 就算你認識小朋友媽媽,但你唔識佢爸爸,哥哥,uncle....!至於自己去旅行都系上咗大學或大學畢咗業先去旅行,我大女大學時有study aboard , 當時佢有背包到其他國家!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

16歲啦,16歲可以自己同朋友仔去玩

侯爵府

一定唔俾,絕不退讓

大宅

9歲係父母話事,佢無可能say no

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

引用:Quote:原帖由 珠豬媽 於 16-05-27 發表我16

原帖由 p_o_m_a_n 於 16-05-27 發表
16歲敢一個人去旅行你好勁
x2

男爵府

p_o_m_a_n 發表於 16-5-27 23:02
我個9歲女有個同學話攪個長隆7天團,請幾個好朋友一齊去喎!去足7日我老公無假,我自己就唔想同佢去,因為 ...

我之後冷靜落來就諗,我同佢嘈到咁薑都無意思,佢只會覺得我大石責死蟹。所以最後我俾曬d證件俾佢(全部已過期)我同佢講,我唔理呢件事,佢想點就自己處理,我無意見。
嘩, 你比個假希望你個女, 呢樣最錯, 小心嬲你一世。
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你太衝動, 當初點都唔應該話唔理.

俾我我都係反對, 大石責石蟹咪責囉, 我只係覺得小朋友一日未成年, 我一日都有責任同權力去幫佢做決定.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大陸---免談

伯爵府

引用:Quote:原帖由 珠豬媽 於 16-05-27 發表我16

原帖由 p_o_m_a_n 於 16-05-27 發表
16歲敢一個人去旅行你好勁
係我媽好勁。
我依家都唔會咁train女

其實我14歲就去美國揾我阿媽,阿媽日抖睇展覽,我就周街走,約定幾點係酒店見面再食飯。

我媽當年係同你一樣,叫我自己去,咁我答,好呀!咁我就去左。當然,有幫我安排某d特定行程,例如某日要上去佢公司日本office揾個日本秘書lunch.

講返你囡。9歲就一定唔可以咁樣上大陸玩。你不如解釋下未到某歲數唔可以自己出境。不如你俾返個offer阿囡補償下,例如,暑假俾佢同最好朋友玩一整日,小朋友可自己安排節目,媽媽只係適當旁觀?我相信囡囡都係想同朋友仔玩下啫

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

回覆:p_o_m_a_n 的帖子

你話呀女說錢都由其他家長出?有冇可能?
早排有好幾個中學女生帶水貨比公安拉左要坐監。怕有壞人Tim d 妹妹仔走水貨。一定要深入了解一下

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

連邊個攪手既家長都唔俾你連絡,當然唔好諗可以去啦:
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

laiyuen 發表於 16-5-28 00:17
係啦,可能只係同學間講,父母唔知都唔奇,尤其係去長隆7日喎,去咁多日有咩做呀? 好似好唔make sense, ...

有錢正常都唔去長隆啦下化,點去7日呀,似d小朋友響度幻想下多d

大宅

事情進展如何?

首頁
34567...11

尾頁

跳至