自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我小朋友4歲, 就快學咗3個月琴, 每星期一次每次半個鍾, 係單對單嗰隻, 但依家佢仲未識彈一首歌, 我有同老師傾過幾次, 老師都係話小朋友仲細, 手指未發育得好, 依家俾佢認住d音, 遲d至教彈歌....

真的是這樣嘛?我見我小朋友既同學又係學咗幾個月琴(同琴行but唔同老師),佢已經識彈兩三首歌(好simple)果d. 我仲keep唔keep住俾囡囡去學?我唔想waste time & $$$.

可否俾d意見我. thx!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 bb108 於 08-10-20 09:07 發表
我小朋友4歲, 就快學咗3個月琴, 每星期一次每次半個鍾, 係單對單嗰隻, 但依家佢仲未識彈一首歌, 我有同老師傾過幾次, 老師都係話小朋友仲細, 手指未發育得好, 依家俾佢認住d音, 遲d至教彈歌....

真的是這樣嘛?我見 ...

真係要睇下真實情況係點,你囡囡手指夠力未?最好唔好同人比,老師有咁既concern,老師都係負責任的,而家識得彈多幾首歌仔唔算係咩野,你覺得你小朋友彈琴時,夠唔夠力做到正確姿勢?如果未得,其實上坊間既音樂班玩住先都好

伯爵府

我小朋友7歲先開始學, 係我朋友(佢教琴的)建議我唔使咁早比小朋友學, 因為手指唔夠力, 太早學都係浪費金錢, 6-7歲學對老師同小朋友都好d。

我小朋友學左大約3個月, 已經彈左3本琴書 + 兩本部份, 現在已開始第6本。 因老師同一時間用3本琴書的。 老師仲想叫我小朋友加長學習時間, 因為覺得他可以, 這樣可加快他完成初級的時間。 但因為小朋友最近要考試測驗, 所以我都係比佢學返半小時, 待他過了測驗週才決定是否加時間。

我小朋友之前的琴書裡都很多簡單的兒歌, 如ten little indians, 小小姑娘, 小蜜蜂, 數字歌, 生日歌, 愛的音訊等。都幾多耳熟能詳的歌曲。

其實小朋友大少少才學, 都係好架, 佢的進度一定比年紀小的小朋友快好多架。 看你自己情況, 如想小朋友早點學, 那進度比較慢也是必然的, 因始終手指控制和理解力方面都會比較弱嘛。

大宅

我覺得小朋友咁細, 比佢認多d音同位先彈歌仔比較好, 有時好多小朋友係彈到歌仔, 但係佢地係死記d位, 未必知道係咩音, 音樂既野唔洗咁心急架

水晶宮

原文章由 bb108 於 08-10-20 09:07 發表

真的是這樣嘛?我見 ...

SAME AS YOU
BUT MY DAUGHTER LEARN FROM 4.6 YRS OLD
NOW SHE CAN PLAY SOME SIMPLE SONG
MY FRIEND SAID, IF YOU WANT YOUR KID BECOME 音樂家NEED LEARN AROUND 4-5 YRS OLD, BUT IF YOU JUST WANT HE/SHE KNOW HOW TO PLAY PIANO OR HAVE LEVEL 8
CAN START AT 7 YRS OLD

MY FRIEND SHE IS START FROM 7 YRS OLD, BUT SHE SAID NEED MORE HARD 練習 AND SHE LIKE PIANO VERY MUCH
SO WHEN SHE IS 15 YRS OLD, SHE GOT LEVET 8
AND 17 YRS, SHE GOT 演奏級

BUT MORE IMPORTANT IS 多練習

伯爵府

What is the definition of musician? What is the different of the 2 years of learning piano? I'm just curious!

原文章由 mimi005 於 08-10-20 11:29 發表

SAME AS YOU
BUT MY DAUGHTER LEARN FROM 4.6 YRS OLD
NOW SHE CAN PLAY SOME SIMPLE SONG
MY FRIEND SAID, IF YOU WANT YOUR KID BECOME 音樂家NEED LEARN AROUND 4-5 YRS OLD, BUT IF YOU JUST WANT HE/SHE KNOW ...

男爵府

原文章由 siulili 於 08-10-20 11:48 發表
What is the definition of musician? What is the different of the 2 years of learning piano? I'm just curious!

其實正確黎講, 應該係3歲10個月就開始學, 已經學咗成10堂, 老師話要教佢認到d音係邊先, 咁佢認到由C音到G音, 但無理由學咁耐一首歌都唔識彈架?咁點好呢? 每次上完堂, miss都有交待佢今堂學咗咩, 但成日都係個句, 佢依家仲細, 唔使睇譜住,

大宅

我囡囡四歲, 剛剛學咗四堂, 依家學到由A到E, 每次佢都會彈一至兩頁琴譜, 睇佢狀態.

大宅

好媽媽勳章

我個女今年3歲...她學琴已半年, 都是學緊簡單的音符...不過我只是讓她感受一下彈琴的感覺, 從沒有要她在什麼指定時間能湊出多少樂曲...
其實, 呢個階段我只是希望她能陪養興趣及感受一下咋!

大宅

個個小朋友都唔同,真係因人而異。
我仔仔三歲幾去學琴時,老師都會檢查下d手指先決定教唔教。
有些琴行,話明五歲以上先教。
除非好有天份,或手指ok,或小朋友夠啖定和聽話。否則,我個人覺得,五歲打後開始學琴比較理想。

又聽一位教琴的朋友講,"普遍"黎講,女仔的小肌肉比男仔早發展得好,而佢地普遍較男仔早熟、聽話程度普遍也較高,坐得較定。所以可以睇下小朋友各方面發展來決定何時俾佢地學琴。

好似我個奀皮仔咁,要到七歲幾上琴課時先開始肯聽話,唔再 "咁多" 玩玩下,搞搞震或駁嘴駁舌,所以進步得更快。

以前佢唔聽話,老師也懶得糾止好他的手指姿勢,收左錢,教完歌仔就算。

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-10-20 13:06 編輯 ]

男爵府

我覺得就係無理由學咗成10堂, 連生日歌咁simple都唔識彈, 堂堂係度認音呀. 定係miss有心拖慢黎教呢.

子爵府

我仔仔3歲9個月開始學, 而家學左5個月, 好多歌仔都識彈, 不過我個人覺得真係要小朋友應到五線譜個個音, 先彈歌仔好 d 囉, 講真, 如果佢只係背譜, 咁就無意思啦, 加上越學越深, 佢都仲係唔識睇譜, 只係背, 咁又無乜意義喇

每個小朋友都唔同的, 無謂作出比較, 俾左無形既壓力俾小朋友, 就唔好啦

不如你同琴老師傾下啦, 睇下佢進度如何, 請問你自己識唔識彈琴 ?? 你有沒有同埋一齊上堂呢 ??

[ 本文章最後由 金毛B媽 於 08-10-20 15:23 編輯 ]
親子王國以外之相冊連結已被刪除

別墅

係呀, 我朋友開琴行兼教琴, 佢都話因為小朋友手指肌肉未發育好,最好5歲先學琴, 如果太早,好容易傷左小朋友手指肌肉的發展, 到時就敝, 所以佢都叫個囝5歲先比佢教。

仲有, 佢話因為有太多父母心急想比小朋友早d學琴, 所以佢都會收4歲小朋友, 但只係學下節拍同認識下的音符咁, 唔會真係教佢地, 因為呢d小朋友未夠能力。

原文章由 叮鈴 於 08-10-20 13:04 發表
個個小朋友都唔同,真係因人而異。
我仔仔三歲幾去學琴時,老師都會檢查下d手指先決定教唔教。
有些琴行,話明五歲以上先教。
除非好有天份,或手指ok,或小朋友夠啖定和聽話。否則,我個人覺得,五歲打後開始學琴比較理想。

又聽 ...

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 bb108 於 08-10-20 13:39 發表
我覺得就係無理由學咗成10堂, 連生日歌咁simple都唔識彈, 堂堂係度認音呀. 定係miss有心拖慢黎教呢.

我個女都係三歲九個月開始學琴 , 頭頭個進度係會慢 ,

女女學認音都學咗幾個月 , 之後彈歌都 ok ,

千其唔好覺得付出咗 , 就要有等同既回報 ,

就算你小朋友學咗成10堂 , 連生日歌咁simple都唔識彈 ,

依個係在乎你個諗法 , 就係因為你覺得學咗成10堂 ,

冇理由唔識 , 其實當中可能有好多原因 ,

可能佢手仔太細、或者未認到 d 音......

你小朋友依家先剛剛開始 , 仲有排學 ,

因為學琴條路係好漫長

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 bb108 於 08-10-20 13:39 發表

好似我女女 , 學咗 4 年琴 ,

到依家一個試都未考過 , (不過 09 年4月會考3級)

咁你覺得慢唔慢

其實我一路冇提出過要考試 , 考試都係琴老師叫佢考 ,

咁多年我都唔急亦都冇提過 , 我覺得打好個底最重要 ,

但係有少部分既家長 , 係為考級而考 ,

當中可能個小朋友根本未有足夠能力去應付 ,

只係過度操練 , 而令小朋友感到生厭 !!!

男爵府

我個女開頭學琴好快彈歌, 快到好多歌都未熟, 又學第二隻, 但我反而覺得好奇怪, 佢認音唔係好得, 後來轉左個老師, 個老師先話我個女D基本睇音唔得, 所以起初學得慢唔係問題, 最重要個老師個方法OK!

伯爵府

其實生日歌都係最近阿女先彈到, 如果你小朋友進度係慢D的,未學到都未出奇。

其實初班最重要係小朋友可以認到D位同處理好拍子, 如果基本功未得, 你勉強要佢死記去彈首歌都無乜意義, 唔好咁心急, 比D時間小朋友啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 siulili 於 08-10-20 15:43 發表
其實生日歌都係最近阿女先彈到, 如果你小朋友進度係慢D的,未學到都未出奇。

其實初班最重要係小朋友可以認到D位同處理好拍子, 如果基本功未得, 你勉強要佢死記去彈首歌都無乜意義, 唔好咁心急, 比D時間小朋友啦! ...

我女五級,都無正試學過生日歌

男爵府

我個仔3歲10個月都學了7堂私人1對1,老師由柏斯琴行過來,
老師都有講咁細小朋友可能手仔未能協調,最初學是有些团難,
最緊要認識音位置&認拍子等......放心啦,比耐性必有收穫.
老師唔會拖慢黎教架,事關越高level老師就可以收多學費
# 52 大快活

大宅

我留意到, 有d老師係教快d, 但有老師係拖慢來教, 不知是個人性格還是故意.

一般來講, 一年一級. 但有些真係要over十年才考八級. 真係要睇你buy 唔buy佢果套, 唔啱就換老師.你是付錢的, 你有權話事.

四歲都唔細, 有些三歲已開始學, 通常三幾堂後就可彈歌仔. 老師應每堂用十分鐘左右時間教樂理, 其後教彈歌仔.

你個老師, 教了三個月都沒有教歌仔, 你唔出聲佢沒講小朋友手仔沒發育好, 你問她才說, 老師是否不付責任.

首頁

尾頁

跳至