產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB要用爽身粉嗎?
如果要,邊隻牌子好?
咁潤膚露又邊隻好?

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

聽聞bb 唔好用爽身粉, 因為怕佢吸左入個鼻到, 我都買左一盒, d fd 叫我自己用左佢..
不過我知道有隻lotion 狀既爽身粉既... 果隻應該好d 卦

禁止訪問

伯爵府

2021勳章

一般人都話唔好用爽身粉, 因為怕bb吸左入鼻. 但係我個仔半歲時好多濕疹, 條頸,下巴,背脊都係, 西醫話要搽保濕cream或藥膏, 但係搽左都唔好. 之後中醫教搽爽身粉, 搽左真係好好多. 我個仔宜家訓覺都成日出汗, 背脊成日有粒粒, 所以要keep住搽爽身粉先好d.

複式洋房

書本記載,爽身粉容易被BB吸入鼻腔,影響呼吸系統健康。特別針對本身呼吸系統較弱/有遺傳呼吸系統毛病e.g. 哮喘, 鼻敏感的BB,便不適宜用爽身粉。故此,西醫一般建議用尿布疹膏或濕疹膏或適合BB用的保濕乾爽乳液。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

無乜点用過~
我BB 3月出世.. 舊年完全無用過
今年就因為走嚟走去, 成身汗, 出熱痱好痕, 所以買咗藥用嗰d~

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

健康院姑娘都係話唔好用爽身粉呀~
不過我有俾阿仔用chicco果支爽身粉液搽頸囉~
執仔之手 與仔偕老

大宅

畀面勳章

我個fd都叫我唔好用。

Lotion我就用Mustela。

首頁

尾頁

跳至