論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

會無心機做嗎?
有那些要考慮?

珍珠宮

luluma 發表於 16-5-30 01:41
會無心機做嗎?
有那些要考慮?

佢地學歷我好懷疑真定假,如fb有寫就真確性較多。佢地個個都吾like做工人,吾洗諗太多

珊瑚宮

真正謮過書的亞菲.........心頭好高的
玩具萬歲!

男爵府

怕不怕working holiday?

侯爵府

會無心機做嗎?
有那些要考慮?
我而家個 helper profile 話大學 level, 只識講單字, 雞同鴨講, 英文比我之前個中學水平個姐姐差好多, 來左四個月話要番去讀番, 話覺得自己吾適合做工人, 應該係 working holiday, 吾好信佢地 cv, 最好 interview 過, 我呢個 oversea 無得 interview , 所以瀨野. 我會話 比 immigration 知

複式洋房

回覆 luluma 的帖子

我早前也面过一个39岁做餐厅经理的。长得挺漂亮,之前在澳门工作过一年照顾小朋友。不会跟你同一个吧?

子爵府

如果佢真係响菲做餐廳經理, 最怕佢黎香港後唔鍾意做工人, 走去做黑市waiteress, 好搵好多, 又冇甘困身

子爵府

餐廳經理,指揮慣,會有自己主意,有自己一套。怕唔喜歡受你控制和跟你指令

大宅

會無心機做嗎?
有那些要考慮?

佢地係菲做餐廳經理都好啦。圍起人工都係千幾蚊就港紙。香港做個工人多3倍人工。

公爵府

我不會搏!

珍珠宮

會無心機做嗎?
有那些要考慮?

我吾信—個大學畢業生會做餐廳經理,香港會嗎?我表姐係mix, 菲+香港人,菲律賓大,去咗New york做護士,表哥係建築師,係當地做本行。
你信佢u grad做餐廳經理?真係信—成都死

珍珠宮

dyl 發表於 16-5-30 15:58
我而家個 helper profile 話大學 level, 只識講單字, 雞同鴨講, 英文比我之前個中學水平個姐姐差好多, ...

yes, 我工人都話u grad, 一寫英文即露底,講都勉強,咁都作,吹漲!我都費事篤爆佢

侯爵府

melonfans 發表於 16-5-31 00:07
yes, 我工人都話u grad, 一寫英文即露底,講都勉強,咁都作,吹漲!我都費事篤爆佢
...

最衰就係 agent 吾比phone interview, 覺得有欺騙成份,真係想去消委会投訴

男爵府

C6公司的經理係菲律賓人,她話當地稅收好重,做經理扣稅之後少過來香港做工人,係香港做野不用交當地的稅

珍珠宮

dyl 發表於 16-5-31 00:21
最衰就係 agent 話 大学 level 要收貴D,又吾比phone interview, 覺得有欺騙成份,真係想去消委会投訴 ...

呢個年代phone interview都無,呃人咩?!

子爵府

回覆:菲姐姐, 39, 大學畢業, 在菲做餐廳經理, 來做工人, 合用

菲律賓有大學起碼百幾間以上, 所以唔駛太認真對佢哋嘅學歷
反唯印如果上到大學, 就真係叻, 因為比例少

佢只做過餐廳, 未做過工人, 你有心理準備可能嚟到, 同佢自己心目中嘅工作性質, 辛苦程度有出入, 變咗無心機做 ....
因為我之前炒嗰個印, 又係白紙, 只做過office... 最後佢無心機做, 亦好似唔想做咁... 結果我都頂唔順 ....

你自己諗吓會唔會 take 呢個 risk

侯爵府

melonfans 發表於 16-5-31 08:09
呢個年代phone interview都無,呃人咩?!
細細個就聽到佢個名個間, 以後都吾會搵佢地

大宅

我的AGENT話菲的大學水平其實跟香港啲中學差不多。不要期望好醒,要面試過先知姐姐得唔得。我的姐姐42,單身冇仔囡,大學讀CRIMINOLOGY,我當時都覺得奇怪點解肯做工人,AGENT解釋話菲要揾一些穩定和好的工都幾難,由於位少,要排隊等空缺(有人辭職或退休),所以好多姐姐等唔切就外出打工。但當然佢哋既心態如何就因人而異。

TOUCHWOOD嚟講,暫時都OK,有時蠢蠢地,英文就真係要簡單英語,不能複雜。我同姐姐有時閒談,佢自己都話其實好多大學的資格都是一般,英文不太好。佢自己當年就想考警察,已入了訓練但最後一步因為家中一啲問題而做不成(不便在這說出)。佢尚算肯做,會自動波(我要求不高,但佢的家居清潔乾淨程度而遠超過我之前的鐘點姨姨,我的囡囡又小學,基本上佢搞掂家中清潔及簡單煮食,我已很滿意。係間中有時出些小問題,但可接受。)。有樣BONUS,係佢之前自己自學按摩,晚上見我同囡囡按摩時佢會雙眼發亮,會技癢,仲會教番我點按好。希望佢能一直都保持住這心態做事(始終只嚟咗兩個月)!我主動俾佢放星期日等佢返教會(每次放假回家我都問佢過得如何,最初兩星期佢都揾唔到適合教會返,現在找到了,佢不知幾開心。每次8點多便回家,好多時我哋食完飯回家佢已經沖埋涼。)

回想當初我是唔考慮呢個姐姐,年紀較大,有啲份量,冇亞洲經驗,但AGENT同我分析呢個姐姐在黎巴嫩做了五年,照顧多人又有照顧有問題的老人家,咁都做到五年,應該幾刻苦耐勞的,唯一可能有點蠢,但AGENT知我唔想要啲太醒目的,所以推介這姐姐。而不約而同地我的老公亦睇中佢,就係咁就用咗佢。至於食方面反而食得比我囡仲少,十分易養。這幾天天氣熱,姐姐都是要吹乾地下或燙衫先開風扇(家中有兩隻IP CAM睇到),今早我教佢開冷風機等佢用,佢就攞去吹隻兔子(怕佢熱)。暫時嚟講都見到佢係幾有愛心(佢會同隻兔子摸下),係初時成日唔記得關燈俾我每天打回家叫佢唔用要關燈,need to save the energy and save the planet, don't wait food。所以佢係同我一齊食隔夜餸(有時俾我老公話我唔好次次叫佢食隔夜餸,我和阿囡就食新鮮,因為每天早上會煮新鮮餸給囡帶回校食,但好難煮太小,晚上又好多時會剩餸,焗住要姐姐食隔夜餸。)

珍珠宮

dyl 發表於 16-5-31 10:31
細細個就聽到佢個名個間, 以後都吾會搵佢地

我幫襯荃灣,可以phone in, 無話u grad收貴d

大宅

回覆 Susu922 的帖子

我那個是在"太陽"見到的.

首頁

尾頁

跳至