跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb 31week,但由昨天起,一日變實1~4次,係實的的架,我老公話bb郁o左去某d位,所以感覺上實o左,無事wor,但我想知會唔會早產?

子爵府

原文章由 NYmom 於 08-10-20 11:42 發表
我bb 31week,但由昨天起,一日變實1~4次,係實的的架,我老公話bb郁o左去某d位,所以感覺上實o左,無事wor,但我想知會唔會早產?

實左係因為宮縮, 我好早就有la. 醫生話係正常, 如果有規律地一個鐘四次就要去check check 嗱. 一日四次比起我一日十幾時, 你算小了.

大宅

原文章由 bestwish 於 08-10-20 13:35 發表

一日四次比起我一日十幾時, 你算小了.

咁你果時咪好驚?

大宅

...我到依家都未試過有宮縮,會唔會有問題架?

大宅

早產就唔會o既, 我都係8個月左右就宮縮 (上胎), 咪又係早預產期2日生左個女

今胎宮縮時如果行緊路, 即刻要停落黎, 如果唔係個肚勁扯, 好似飲完水即刻跑, 兩邊腎陰陰痛咁
訓o係到都唔轉得身, 又係扯住個肚好痛
上胎都唔係咁o既

[ 本文章最後由 jutaubing 於 08-10-21 14:00 編輯 ]

子爵府

原文章由 NYmom 於 08-10-21 00:43 發表

咁你果時咪好驚?

唔驚, 有宮縮係正常ka. 不過我就密左d.

大宅

宮縮是臨產的一個重要特徵--有規則的子宮收縮即宮縮。
分娩前數周,子宮肌肉較敏感,將會出現不規則的子宮收縮,持續的時間短,力量弱,或只限於子宮下部。經數小時後又停止,不能使子宮頸口張開,故並非臨產,稱為假陣縮。而臨產的子宮收縮,是有規則性的。初期間隔時間大約是10分鐘一次,孕婦感到腹部陣痛,隨後陣痛的持續時間逐漸延長,至40秒~60秒。程度也隨之加重,間隔時間縮短,約3~5分鐘。當子宮收縮出現腹痛時,可感到下腹部很硬。
宮縮是什麼
宮縮:子宮收縮(即宮縮),開始是不規則的,強度較弱,逐漸變得有規律,強度越來越強,持續時間延長,間隔時間縮短,如間隔時間在2 - 3分鐘,持續50 - 60秒。
宮縮是什麼滋味 在妊娠的最後幾個月就是不規則宮縮,尤其是最後幾周內。胎動後,只要把自己的手放在腹部就感覺腹部不時的變硬。這種宮縮無規律性,了無週期性,也不會有疼痛感。
到預產期,只有伴有疼痛的宮縮,才是分娩的先兆。開始宮縮的疼痛有的產婦是在腹部,有的產女感覺在腰部。你千萬不要緊張,被陣痛嚇住。其實不強烈的宮縮可以沒有感覺或者與來月經時的小腹疼痛一樣。疼痛的強弱也因人而異。當宮縮引起你輕微的疼痛一樣。疼痛的強弱也因人而異。當宮縮引起你輕微的疼痛,一會兒過去了,漸漸疼痛有所加強,間隔縮短,疼痛時間延長。宮縮像浪潮一樣湧來,陣陣疼痛向下腹擴散,或有腰酸下附排便感,這種宮縮是為寶寶出生作準備。
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

大宅

原文章由 Mrs.Fung 於 08-10-21 22:54 發表
分娩前數周,子宮肌肉較敏感,將會出現不規則的子宮收縮,持續的時間短,力量弱,或只限於子宮下部。經數小時後又停止,不能使子宮頸口張開,故並非臨產,稱為假陣縮。而臨產的 ...

唔該你的資料~好緊張呀~~

大宅

原文章由 kitnat 於 08-10-21 23:10 發表

唔該你的資料~好緊張呀~~

唔好客氣啦.....我都係因為呢排個個肚肚成日都實實地.....公司個大肚媽媽話呢 d 叫宮縮....叫我唔洗緊張......咁我上網做下功課(資料搜集下) 咁先知係咩咋
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

大宅

原文章由 Mrs.Fung 於 08-10-21 22:54 發表
分娩前數周,子宮肌肉較敏感,將會出現不規則的子宮收縮,持續的時間短,力量弱,或只限於子宮下部。經數小時後又停止,不能使子宮頸口張開,故並非臨產,稱為假陣縮。而臨產的 ...

Thanks Mrs. Fung

大宅

我都一日縮十幾廿次...可以十分鐘縮兩三次添呀...上一胎都係咁...20週度就開始係咁縮!

都縮到慣左lu...

子爵府

原文章由 小程程 於 08-11-15 01:02 發表
我都一日縮十幾廿次...可以十分鐘縮兩三次添呀...上一胎都係咁...20週度就開始係咁縮!

都縮到慣左lu...

ME TOO

別墅

原文章由 小程程 於 08-11-15 01:02 發表

都縮到慣左lu...

咁你上胎幾多WEEKS生呀??..我而家日日都有縮呀...想知會唔會差唔多時候呢

子爵府

原文章由 catpet 於 08-11-15 12:56 發表

咁你上胎幾多WEEKS生呀??..我而家日日都有縮呀...想知會唔會差唔多時候呢

成日宮縮唔代表會早產 ka !!!

大宅

原文章由 bestwish 於 08-11-15 22:18 發表

成日宮縮唔代表會早產 ka !!!

禁都好d,因為我想女女到預產期才出來呀,而家仲未有晒心理準備....我岩岩先放第1天產假咋mouth:

別墅

其實我都吾係好明點樣為之宮縮, 我個肚周不時都會實左, 但我以為係呀 b 隻手仔 or 腳仔頂出妮所以實左咋...個 d 就係架那?

別墅

原文章由 ChristinaH 於 08-11-18 13:23 發表
其實我都吾係好明點樣為之宮縮, 我個肚周不時都會實左, 但我以為係呀 b 隻手仔 or 腳仔頂出妮所以實左咋...個 d 就係架那?

我以為係BB 隻手仔 or 腳仔頂出, 但通常頂出後都郁下架麻..宮縮係唔會郁...所以我知道實晒係宮縮啦, 我而家37weeks日日都有

禁止訪問

大宅

我上次產檢,同醫生講話e+密o左,一都十幾二十次,佢話"一個鍾有15次就要call 佢"。

大宅

唔知係咪忙得濟呢...我仲未感覺到宮縮。阿b就係咁郁,有時仲叉起晒d手手腳腳,都幾痛下。

首頁

尾頁

跳至