自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 Cheddar85ang 於 16-05-30 發

原帖由 3b 於 16-05-30 發表
因為有你提醒, 有人肉鬧鐘, 所以他們不需要用腦, 有錯漏的話, 你會幫他們, 依賴性增加。

...
绝對正確,我C6同個仔就係咁,成日倚賴我,要我提,要我執手尾,明明D野講過幾百千次!我之前上網睇過,大致意思係個腦要俾佢唸下野,轉多D,如果個腦唔用就廢架拿!!我C6成日話我要求高,但我覺得其實係佢自己退化左,蠢左,明明D野係基本野,一個正常人冇可能成日錯,阿仔又遺傳佢,唉………………成日係度唸,而家都已經咁,第時更年期,真係離家出走都未定!!

大宅

引用:Quote:aliceland25 發表於 16-5-30 21:52

原帖由 Cheddar85ang 於 16-05-30 發表
我覺得應該唔係更年期。
問題係時常發生及不斷提醒緊,只係我發哂癲啲人就做一做,然後又故態復萌,如是者 ...
同病相僯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有! 我C6
有時佢明明講左係咁, 轉頭問佢好唔好, 仲要當住外人面做出黎比人睇
佢好似比人打左懵仔針咁, 神情呆滯, 話唔知..., 我冇講過 係咁拎頭

真係想兜巴星佢

水晶宮

^--^ 發表於 16-5-30 16:35
係咪你自己心情好差?? 會不會是更年期?? 所有人一齊變得好討厭??

我大舅母更年期時直頭同的大舅父講定要 ...

的確是心情不太好,有點惡性循環。
因為啲嘢唔係突然覺得唔順眼,係已經多次提醒,做到然後又當耳邊風之類。
可能係我自己執著、可能係我自己有要求。
執著在於我問點解雞毛蒜皮嘅嘢都做唔到,人哋可能會覺得點解要為雞毛蒜皮嘅嘢而執著。

水晶宮

selinako^^ 發表於 16-5-30 22:33
有! 我C6
有時佢明明講左係咁, 轉頭問佢好唔好, 仲要當住外人面做出黎比人睇
佢好似比人打左懵仔針咁, 神情 ...

聽到都
我講漏一句,我老公就做漏一樣,完全不經大腦及小腦,甚至可能用錯pat pat去思考,令我感到很大壓力。

水晶宮

loveyupi 發表於 16-5-30 22:31
绝對正確,我C6同個仔就係咁,成日倚賴我,要我提,要我執手尾,明明D野講過幾百千次!我之前上網睇過,大 ...

明明我以前識嘅老公唔係咁㗎,點解啲男人會變成咁
所以話一段婚姻要維繫真係好大學問,我都唔知佢幾時先醒、幾時大家會再次步伐一致。

水晶宮

tester5 發表於 16-5-30 22:28
有要求係好事。
但事實係我好唔喜歡和太有要求的人共事,太吹毛求疵,好難相處,好辛苦
...

應該係我太小心眼、太眼緊。
我相信對自己有要求可能都會影響到人哋,令人哋感到壓力。
舉個例,例如在工作上。
到了收工時間,我會諗定明天有咩做,跟先後次序寫定個to do list,file、需要嘅文件會排好,務求明天一開波就嘭嘭聲清哂佢,因為清完又會有新嘢,我怕跟唔足、跟唔切,呢啲係對自己嘅要求高。

我唔會要求我嘅同事跟我咁做,工作上按能力啦,做唔到我都無佢乎。
係啲普通嘢,例如叫佢哋做緊嘢唔好玩手機、交俾我嘅文件要跟次序排好、夠鐘食飯就好去食,唔好影響下一更... 之類,都係啲一個正常人能夠做及好簡單嘅事,總之唔好為我添煩添亂,俾我安安落落去做好眼前嘅工作,我就覺得稱心。
呢啲係基本要求,唔趕唔忙嗰時無所謂,但如果佢哋手上嘅工作都未做好、甚至趕緊貨,加埋以上嘅嘢又發生,咁就配合了天時地利咁去引爆我睇唔過眼嗰度火。

明明一開始唔係咁,工作上、家庭上、家傭開頭都好正常,點解慢慢會令到我咁勞氣呢?
係我自己失敗,還是啲人開頭都係扮嘢呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Cheddar85ang 發表於 16-5-31 09:57
應該係我太小心眼、太眼緊。
我相信對自己有要求可能都會影響到人哋,令人哋感到壓力。
舉個例,例如在工 ...
其實要配合你要求,相信你身邊人都會打醒12分精神去做好,你就會覺得佢地好smooth。但人唔可能時時刻刻處於呢種狀態,所以我覺得佢地係正常,而你就是不正常地優秀吧。

水晶宮

tester5 發表於 16-5-31 10:27
其實要配合你要求,相信你身邊人都會打醒12分精神去做好,你就會覺得佢地好smooth。但人唔可能時時刻刻處於 ...

我知道咩事喇!多謝咁多位JM去幫我解決問題!

其實人哋嘅問題係存在及真係有影響到別人,但無可否認嘅係,假如自己能夠心平氣和、當天心情好,就無咁眼緊,無咁覺得所有問題都好像同時發生咁迫住迫住、放大咗所有唔順眼嘅事。
真係自己都管唔掂,仲要去管人哋

首頁

尾頁

跳至