興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

由於好耐無買手機, 想買過部新(但唔洗最 update)手機, 知道而家d 手機已可以用黎睇書(e book), 我又想買部咁既機喎, 加上我一向用開 nokia, 我想用返呢個牌子.

我想問吓, 如果我要以上要求, 係咪一定要買部有 "Symbian"功能既機呀? 同埋點樣先可以睇到 ebook? 如果唔只 "Symbian" 呢個功能, 都可以睇e book, 咁要有d 乜野功能我先可以睇到呢?

有無人知, 麻煩幫幫手. 謝謝!!

男爵府

hi~
9月果陣我跌左隻電話要換機, 都有你的考慮。
我一直用一個palm + 一個電話,覺得太煩想攞少一樣,揀部機都係要有得睇ebook 同用日程表/日曆。左問右問,都係smartphone 或pda phone先有我想要的。
nokia 的smartphone 都係行Symbian 的一批,都應該睇到ebook. 我係9月頭出左nokia n78,手機有個application 有個 "eBook", 可睇到 .txt 檔。另外我的手機都可讀 .pdf, .doc 及 .xsl 檔,但唔可以edit。 (我諗其實要視乎隻手機裝了什麼app.)
至於其他牌子,我諗palm的tero, 同有d SE機都可讀到電子書,moto 的明都好似得…其他牌子唔知啦;palm 同 se eBook基本不是 .txt檔, 而是有自己制式:.pdb (palm) 或 .jar (se),不過問題都不大,因為我信這些機都會有app. 可到讀到 .txt,因為 .txt 泛用性太強。而就算要把 .txt 轉 palm 或se機合用的都不難。

pda phone 基本係一部pc, 睇eBook當然冇問題;視佢係一隻用來溝通的電話來看,按鍵反應慢,聲又細,我頂唔順。

我對上三隻電話都係se 同moto,nokia 機我迄今用了1.5個月,還在適應中哩~~~~mouth:

大宅

好媽媽勳章

其實如果只系讀.jar格式既電子書,只要支持java程序既手機就得嘎啦。
我愛我家!

首頁

尾頁

跳至