自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔由食固體開始就好慢,早餐食一個鐘,午餐同晚餐食成兩粒鐘,餐餐都鬧交收場,連出外食飯都唔想去,怕比等緊位食飯d人眼超超 ,但到佢4歲我就買咗個計時器返嚟,開始時我調教到90分鐘,時間到就收飯,兩星期後就60分鐘,起初都有點難,但當佢食得快時要立刻讚佢,
做飯時可以搵佢幫手做一d容易辦妥的事,抺枱,擺快子,如果大小小可以同佢一齊摘菜,洗米,等佢覺得有份做野好開心,食飯時都食得快d,

大宅

原文章由 咕b 於 08-10-20 16:59 發表
我會餓佢, 佢唔食 / 食到夠鐘就收, 由得佢餓吓, 未夠鐘下一餐都唔會比嘢佢食, 包括小食 / 零食, 只會比水佢飲

我都係咁做
而且仲要自己食飯
我唔會餵架!

夠鐘就收碗筷

男爵府

醒目開學勳章

哎呀, 我個囡又係, 完全一樣, 真係一食飯就俾佢激到巔!!!

原文章由 hui_bb 於 08-10-20 16:52 發表
我個仔由6個月至現在3歲, 吃粥定吃飯, 都係含住, 同佢細聲講大聲罵定打佢, 都係眼屈屈甘望住你, 都係唔食落肚, 點算?

同佢一食飯就會發神經, 3歲仲未可以同一齊食, 一定要佢食先, 又唔可以出街食, 因為佢成日走來走 ...

男爵府

原文章由 咕b 於 08-10-20 16:59 發表
我會餓佢, 佢唔食 / 食到夠鐘就收, 由得佢餓吓, 未夠鐘下一餐都唔會比嘢佢食, 包括小食 / 零食, 只會比水佢飲

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 雙子媽媽 於 20/10/08 17:47 發表
我都好想用呢招, 奈何我亞媽同老公唔合作. 老公 --死都要餵佢, 攪到亞囝依家連飯檯都唔肯埋, 要老公係sofa餵. 仲有我亞媽--一有咩都比奶佢飲. 我真係比呢對孖寶兄弟激c....... ...

我老公都試過咁呀,佢話呀仔食得慢叫我喂佢
比我剷到佢死呀
我鬧佢地我話而家細喂佢無問題,但大個d呢.
我話你唔係想好似你同事2個寶貝女咁(6&8歲)都要呀爸喂一個呀媽喂一個
你唔想比d同事見到咁肉酸呀.
而且你諗下wo呀仔升到上小學唔通我去學校喂佢呀
之後c6唔敢再出聲

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我表妹細個仲勁,含住粒雲吞由梨木樹到美孚,早廿幾三十年前你知d巴士有幾快ga la

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 穎穎媽咪 於 08-10-20 10:51 PM 發表
我表妹細個仲勁,含住粒雲吞由梨木樹到美孚,早廿幾三十年前你知d巴士有幾快ga la

好味到唔捨得吞mouth:
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

原文章由 hui_bb 於 08-10-20 16:52 發表
我個仔由6個月至現在3歲, 吃粥定吃飯, 都係含住, 同佢細聲講大聲罵定打佢, 都係眼屈屈甘望住你, 都係唔食落肚, 點算?

同佢一食飯就會發神經, 3歲仲未可以同一齊食, 一定要佢食先, 又唔可以出街食, 因為佢成日走來走 ...
3歲都仲細, 我個仔成5歲先可以埋台一齊食.

又係含飯, 各位媽咪講既方法都試過, 後來有次d朋友傾開, 講講下話不如比"香口珠"佢咬下, 一來可以加強口部肌肉既力量, 二來佢習慣左, 有野係口就會"咬".

估唔到果然得左.

我係每餐之後就比2粒佢咬下, 咬左個十日八日開始見效. 當然佢要識得唔好吞左d"香口珠"先得啦~~你參考一下.

後來有一日, 佢突然同我講, 佢依家識得一邊咬一邊吞. 自此食飯就快左好多. 原來之前佢唔識, 所以含飯. 怪錯左佢添.

出街食成日走來走 ==>因為無聊. 你留意下佢有咩野仲意玩, 等上菜既時間可以比佢消磨下時間, 就唔會走來走少. 試左好多野之後, 發現我個仔係"睇書". 漫畫書都得嫁~~一睇書就定左形.

[ 本文章最後由 小新媽媽 於 08-10-20 23:34 編輯 ]

男爵府

呢招對我個囝200%係唔work. 因為佢1歲多已開始食香口珠, 呢樣野同佢黎講只係零食. 唔可以係訓練的工具
原文章由 小新媽媽 於 08-10-20 23:32 發表
3歲都仲細, 我個仔成5歲先可以埋台一齊食.

又係含飯, 各位媽咪講既方法都試過, 後來有次d朋友傾開, 講講下話不如比"香口珠"佢咬下, 一來可以加強口部肌肉既力量, 二來佢習慣左, 有野係口就會"咬".

估唔到果然得左 ...

男爵府

我已經無理, 老公堅持餵, 仲係佢自己餵. c未. 不果尋晚我無返屋企食飯, 我亞媽話亞囝不知幾乖, 坐定定食晒飯, 飲埋碗湯先離坐(不果佢無講成個過程用左幾耐時間 ). 唔通問題真係O係我度, 其實我咩都無做過架wor? 唯一係亞囝知我係度, '炸'我嬌??????
原文章由 NewSnoopy 於 08-10-20 18:05 發表
你要繼續堅持,唔食唔好理佢。邊個咁鍾意餵,自己負責!

大宅

我仔三歲又係勁依懶要餵,呢幾日仲晚晚玩唔食飯四圍走,捉佢返黎食就扭計。姐姐又係話如我地2公婆唔係度 lunch 可以自己食 (可能放學肚餓),無理由晚晚等佢肚餓先食架(有時已無食下午茶)。唔知點解佢好忍得餓,試過9點幾唔比野佢食佢都唔會話想食。
睇黎我都要試下地獄式訓練定啦。

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有D人係咁嫁!有無帶佢睇過醫生?可能呑咽有問題,我以前讀中學有個男同學都係咁,佢第一個小息去買個三文治食,噻到個口滿曬都吞唔到落肚,佢次次食個三文治都要食兩個小息

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

禽日下晝餵咗我一個鐘頭九個字!

禁止訪問

大宅

畀面勳章

直頭係啦! 咁你避席啦。

原文章由 雙子媽媽 於 08-10-21 11:07 發表
我已經無理, 老公堅持餵, 仲係佢自己餵. c未. 不果尋晚我無返屋企食飯, 我亞媽話亞囝不知幾乖, 坐定定食晒飯, 飲埋碗湯先離坐(不果佢無講成個過程用左幾耐時間 ). 唔通問題真係O係我度, 其實我咩都無做過架 ...

珍珠宮

我個大仔4歲, 到而家都要餵, 唔餵佢自己食只食幾啖, 食野好心散, 我就係怕佢會再瘦(因佢已經瘦), 所以都係怕左佢繼續餵佢, 真係激死, 食一啖又耐, 趙得慢吞得慢, 日日晚晚都要餵成個鐘. 佢日日晚晚都係食凍飯

複式洋房

我細個時都係咁,阿媽都無我符

子爵府

我個大仔呢排無論食野定飲野.....最後一啖都係成日含住...要TUM佢張開口....話睇下佢牙仔靚唔靚...等等....佢就會咬/吞左口入面既野.....有次唔發現...佢含住啖腸仔差唔多成個鐘
比佢激死...

子爵府

一模一樣!   

I have tried this method every day, though not every time it works, sometimes he will eat faster than usual.

試下玩"比賽", see who will eat faster, of course you need to urge your kid all the time when eating in order to push him, and sometimes if you are faster than the kid, you need to wait  a little bit and let him win.

原文章由 召藥師 於 08-10-20 17:04 發表
我個仔細個都係咁,到左上幼稚園k2先開始有改善。

平時捉佢做多d運動,每餐同佢一齊食,食超過一定時間就收碗,餐同餐之間唔好有零食,唔好俾奶佢當正餐,改善吓食物顏色配搭。 ...

首頁

尾頁

跳至