自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

剛買左部AIO Lenovo AMD-A6 7310 , 附送MS office 試用一個月, 用excel 2016版做公司文件,問題就出現,當我完成一張invoice 要另存新檔時,慢到好緊至出個儲存畫面,究竟係部電腦問題?excel 2016問題?定係其他呢?仲慢過3年前買既舊機,當時用excel 2007都冇咁既情況!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你可能 ram 唔夠勁?

子爵府

shinku 發表於 16-6-1 07:54
你可能 ram 唔夠勁?

4GB DDR3 係咪唔夠? 只係做一般文書都唔快, 咁咪好弱?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

nc2000 發表於 16-6-1 09:37
4GB DDR3 係咪唔夠? 只係做一般文書都唔快, 咁咪好弱?
4G OK 喎其實我公司都係 4G,
之前 2G 慢到嘔,
4G OK架喎

子爵府

shinku 發表於 16-6-1 09:45
4G OK 喎其實我公司都係 4G,
之前 2G 慢到嘔,
4G OK架喎

出左咩問題呢?我唔識用新excel 2016? 就好似平時咁另存新檔,改另一個檔名咁就攪掂,而家就慢到死至出load 到個畫面去改檔案名save, 做多幾張wS 去save 就直情hang 埋機

珍珠宮

nc2000 發表於 16-6-1 09:51
出左咩問題呢?我唔識用新excel 2016? 就好似平時咁另存新檔,改另一個檔名咁就攪掂,而家就慢到死至出loa ...
真心唔知,第二個 file 都係咁?
word 有無同樣情況?

首頁

尾頁

跳至