論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

謝謝

子爵府

問1.7
我可否在僱主住所以外的地方居住?

不可以。你必須按標準僱傭合約第3條的規定,在僱主的住址工作及居住。你的僱主必須按照僱傭合約附錄「住宿及家務安排」*內所規定的標準,為你提供免費住宿。 (如有關在外間住宿的安排在2003年4月1日前得到入境事務處處長批准,只要有關僱主一直僱用外籍家庭傭工(當中不可以中斷超過6個月),則其傭工仍可在僱主住所以外的地方住宿。)

為何不把姐姐留在家中做日常清潔又可以看屋,把工人在外留宿既犯法又花錢,你可以叫姐姐把家裡大清潔如洗窗簾或洗抽油煙機等等。

大宅

要看看居住的定義

我諗如果幾天, 應該無問題

因為同姐姐去旅行都得
如果唔得咁出境廿四小時已經肯定違法

不過我諗樓主肯比錢工人出面住
佢應該無問題的

反而為乜要咁做
裝cam幫到你嗎

翡翠宮

即係工人要求出去留宿; 就同佢講犯法唔得.
阿主人唔想工人獨留在家; 就可以比錢叫佢出去住; 突然又變左唔犯法

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

正義聯盟 發表於 16-6-1 10:13
要看看居住的定義

我諗如果幾天, 應該無問題
去旅行=離開香港=非居住留係香港=居住

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔建議比佢外宿

男爵府

屋企有cam就叫工人看屋

大宅

水晶宮

mini1204 發表於 16-6-1 12:34
即係工人要求出去留宿; 就同佢講犯法唔得.
阿主人唔想工人獨留在家; 就可以比錢叫佢出去住; 突然又變左唔犯 ...

haha, 呢度d post常常都有你講的情況。工人跟僱主去香港的酒店、醫院等地方過夜, 冇人覺得犯法; 但工人放連假唔返来訓, 僱主就以 “犯法” 為由拒絕

首頁

尾頁

跳至