婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

成家人在99屋企食飯, 姑9永遠當我透明, 有野食永遠叫晒所有人, 最後先至叫我 (係重有淨先至叫).

明知我好憎我D仔食JUNK FOOD, 薯片, 糖, 雪糕, 雪條. 但永遠買定侍候, 連香口珠都教佢地幾種唔同味一齊食, 午餐肉, 燒賣, 香腸做餸, 係咪有病架.

P.S. 佢未嫁架, 攞我個仔黎教非.

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 EQGO 於 08-10-21 00:18 發表
成家人在99屋企食飯, 姑9永遠當我透明, 有野食永遠叫晒所有人, 最後先至叫我 (係重有淨先至叫).

明知我好憎我D仔食JUNK FOOD, 薯片, 糖, 雪糕, 雪條. 但永遠買定侍候, 連香口珠都教佢地幾種唔同味一齊食, 午餐肉, ...

Your 姑9 is exactly same as my 99. Tons of junk food waiting for my kids. Never change.

男爵府

慶幸我個仔唔駛佢地湊, 但每星期都要見一兩次

大宅

我奶奶蛋卷都唔畀我老公食,話熱氣wor,我唔驚奶奶畀junk food BB 食,但係我驚自己同老公呢!我地兩個好鍾意食 ice-cream, chips, chocolate..................

複式洋房

原文章由 NYmom 於 08-10-21 01:01 發表
我奶奶蛋卷都唔畀我老公食,話熱氣wor,我唔驚奶奶畀junk food BB 食,但係我驚自己同老公呢!我地兩個好鍾意食 ice-cream, chips, chocolate.................. ...

hehe, 呢d食物我都好鍾意食, 戒唔到

男爵府

叫你姑9收皮啦, 最憎人攞人哋啲細路教非, 如果我係你, 我會當面話佢, 費事佢害我個仔.

別墅

對不起,可能以下說話唔啱聽
關於零食
如果反轉去想,佢如果唔鍚你個仔,就唔會去買零食比你個仔食,而家D零食都唔平的,其實如果個仔唔係日日食大量都唔係有問題!

再嚟多個思考題:
O個個係你個仔,唔係你姑9個仔,如果換轉你做姑9,想小朋友對自己有認同,最有效的方法就係比零食!

我個妹個女都唔肯跟我的,抱都唔比,但自從比過[的塔糖]佢食後,而家冇零食在身,妹妹都會主動走過嚟比我抱!

你試下都你姑9講,小朋友食得多零食會咳,唔准佢食咁多,或介紹你姑9去買D有營養的零食例如提子干等等~~

男爵府

如果改變唔到姑9,不如試吓同小朋友講,叫佢唔好食咁多junk
food,嘗試有其他方法吸引d小朋友,令佢地唔好食。我都試過用其他獎勵俾個仔,令佢唔好食咁多糖,都ok work呀!

複式洋房

sorry. 我自己同老公都有比ice-cream比我一歲囝囝食(但只限雲妮拿咪). 其實. 我個人覺得. 又唔係食得多. 比個小朋友嘗試下唔好既野既味道. 都唔錯架..
不過. chips, chocolate 就唔好啦 因為 朱古力有可可, 有d仲有咖啡因, 而chips太熱氣啦. 最多比百力支一支佢試下...

子爵府

我6299同99果邊D親戚,都好鍾意用零食收買我個仔,雖然我好注重阿仔飲食,兩歲前都冇乜俾佢食零食,但係佢大大下,間中都會俾少少零食佢食氹下佢,不過我會同佢講,叫佢唔好食咁多,有次我99個妹,又想話帶佢去買糖,點知阿仔話"我屋企都有糖啦~",佢姨婆即刻話"你都有糖~邊個買俾你架?",阿仔話係媽咪買,佢即刻話"你媽咪會買糖俾你食~",有一次見佢飲橙汁,又話"你飲橙汁呀,乜你可以飲橙汁架咩?",因為我地平時都唔係成日見,我覺得一定係我99唔知同佢d親戚講過乜,攪到個個以為我刻薄個仔,乜都唔俾佢食咁~所以次次一見親99果邊d親戚,佢地就又餅又糖買俾我個仔,十足十救濟佢咁.......:;pppp:

男爵府

畀面勳章

救濟咁嚴重....我亞媽都好鍾意俾JUNK FOOD妹豬食架...唯有叫佢食少D同太熱氣唔俾佢食囉...如果我知道佢俾D唔薯片佢食, 我會話我媽咪架!!

原文章由 mikitten 於 08-10-21 18:58 發表
我6299同99果邊D親戚,都好鍾意用零食收買我個仔,雖然我好注重阿仔飲食,兩歲前都冇乜俾佢食零食,但係佢大大下,間中都會俾少少零食佢食氹下佢,不過我會同佢講,叫佢唔好食咁多,有次我99個妹,又想話帶佢去買糖,點知阿仔話"我屋企都 ...

別墅

我咪又係,佢哋唔會叫我啦
有時會問係咪自己唔懂做人,算啦
佢當我透明law.我都預咗無人會尊重我
我會為自己未來打算架啦

洋房

你都識講果個係你個仔
你一句同佢講我個仔
宜家未食得喱d野架
係留番比自己啦

佢當你透明
你都可以當番佢透明啫
既然佢都唔當你係自己人
仲洗咩當佢係姑9
閒人一個

男爵府

謝謝大家回應. 我都唔係一d零食都唔比佢地食, 但食既份量係咪要恰當呢? 我地每星期六及日都要返去99度食飯, 兩晚既食物都是如午餐肉, 炸豬扒, 炸雞(重要係即食嗰隻), 大部份都不是健康的食物, 加埋零食, 樣樣食少少都死啦. 佢地真係以為d仔冇得食

男爵府

原文章由 wong_cat 於 08-10-21 19:12 發表
救濟咁嚴重....我亞媽都好鍾意俾JUNK FOOD妹豬食架...唯有叫佢食少D同太熱氣唔俾佢食囉...如果我知道佢俾D唔薯片佢食, 我會話我媽咪架!!

自己mami我會出聲, 但話99佢地唔知會唔會小氣

子爵府

以前阿仔仲係BB,我就一定出聲話唔可以食,到阿仔大D,99成日唔問我就話俾呢樣果樣佢食,有時食飯前,仲話叫佢開薯條食,或者飲益力多,你知D小朋友,你唔講就好地地,話左有得食,我再話唔俾,佢就會扭計,之後99又o係度話"唔怕啦,食少少姐~",最後都係要開,但係我就話只可以食兩氣,益力多就我飲淨少少先俾佢飲,好彩阿仔都好聽話。

子爵府

唔~~我覺得你個姑仔都係錫你個仔先會咁做既~雖然可能多左~不過出發點都係好既!!!既然你都唔鐘意既話,我覺得開心見誠講會好o的囉!如果唔係耐左~只會大家既誤會會加深~你唔會表示你既不滿~佢永遠都唔會知~你就只會愈來愈嬲..咁又何苦呢?

男爵府

原文章由 ABBC 於 08-10-23 00:13 發表
唔~~我覺得你個姑仔都係錫你個仔先會咁做既~雖然可能多左~不過出發點都係好既!!!既然你都唔鐘意既話,我覺得開心見誠講會好o的囉!如果唔係耐左~只會大家既誤會會加深~你唔會表示你既不滿~佢永遠都唔會知~你就只會愈來 ...

我試過講話人做色素多的食物會令我個仔過份活躍(因老師曾經講過我個仔好好動, 坐唔定, suggest我唔好比甘多呢d野佢食), 但每次問我比唔比得佢食的時候, 係大大聲係我個仔面前問, 比佢聽到, 邊可以唔比佢食, 大整蠱

午餐肉仲好笑, 早排newspaper寫會致癌, 我就唔係幾鐘意比佢食, 高salt高脂, 但佢全家勁鐘意, 我唔係甘想比個仔食, 我姑9只會話呢隻牌子唔會致癌, 死未

民房

我都係啦, 10幾年, 一齊住果幾年對我來說直頭係生不如死, 分開住之後, 過時過節食軟, 佢地當我透明, 我好似搭枱咁, 超唔舒服,
唉, 重要挨好多年呀!

大宅

原文章由 bblucky 於 08-10-21 10:42 發表
對不起,可能以下說話唔啱聽
關於零食
如果反轉去想,佢如果唔鍚你個仔,就唔會去買零食比你個仔食,而家D零食都唔平的,其實如果個仔唔係日日食大量都唔係有問題!

再嚟多個思考題:
O個個係你個仔,唔係你姑9個仔,如果換轉你做姑9, ...

agree!!
如另一角度睇, 每次都係姑9自己食(一d都唔比你個仔食), 細路仔會眼金金, 可能又會話姑9咁 "姑 寒", 一粒糖都唔請亞仔食.
煩事向好個方便想, 姑9都你錫你亞仔, 只不過方式同你的唔一樣.

首頁

尾頁

跳至