自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

只要你有離開香港(有出境紀錄)就得.
宣誓時要講埋去邊o架.

怕就唔好攞,要攞就唔好怕.

原文章由 可兒 於 08-10-21 01:26 發表

但咁樣即係講大話wor,如果比人查到怕唔怕架?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

男爵府

去宣誓話以後唔做嘢都攞得架.係唔係真係可以!!
PLANNING~~~~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

就算話以後唔做野,個mpf都要低過5000先可以拿返嫁
我之前幫我father問過啦.佢5十幾歲
你應該無佢咁老呀,如果你mpf多過5000就唔洗諗啦~~

男爵府

下~~咁~~未唔可以攞~~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我已經唔喺香港住+幾年冇做野,呢次返黎香港打算去宣誓然後申請拎番D mpf~

子爵府

回覆 #8 adamanbaby 的文章

得架我好多朋友都係咁, 宣誓果刻係想離開香港無發假誓架, 拿完唔想走犯法架, 用呢個方法只係可以用一次, 呢個係合法既灰色地帶.

水晶宮

好媽媽勳章

原文章由 pollybell 於 08-10-21 14:16 發表
得架我好多朋友都係咁, 宣誓果刻係想離開香港無發假誓架, 拿完唔想走犯法架, 用呢個方法只係可以用一次, 呢個係合法既灰色地帶.

子爵府

回覆 #21 patpat234 的文章

唔需要出境紀錄同話自己去邊架.

男爵府

咁係唔係一定要走~~再返香港得唔得~~會唔會犯法?

子爵府

回覆 #30 adamanbaby 的文章

洗鬼出境咩, 而家唔想走唔得架, 又唔係取消你香港居民身份, 出入境係自由既.

伯爵府

你話你自己提早退休, 唔做嘢架啦, 咁可以攞返, 但一個人只有一次提早取回MPF的機會, 萬一你之後再做返嘢, 就算你真係移民, 你都唔可以提早攞返你的MPF架啦, 一定要等要 65歲才可以取回。

水晶宮

好媽媽勳章

張宣誓紙要寫你去邊同幾時走.
但唔需要交返個出境紀錄比佢地.

原文章由 pollybell 於 08-10-21 14:19 發表
唔需要出境紀錄同話自己去邊架.

男爵府

好似而家好難~~攞得返~~係唔係

男爵府

原文章由 pianocalvin 於 08-10-21 10:12 發表
我都好想攞返,驚再咁落去,真係渣都冇,大拿拿幾萬蚊架

你唔係而家退休 , 起碼仲有 20 - 30年有得你捱.

仲會升亞麻 ........
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

申請咗三個禮拜,未收到錢...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

女人仔家中有大有細,切勿以身試法。

積金局翻八年舊帳警拘捕發假誓「永久離港」騙取強積金11人

發一次假誓兼離港數小時,「蠱惑打工仔」便可一筆過取回強積金供款周轉,甚至有不法集團專業教路「套現」,引起積金局關注,近日翻出八年舊帳,將大批黑名單交由警方商業罪案調查科追查。警方至昨日首次成功拘捕十一名涉發假誓稱「永久離港」騙取強積金的財困人士,涉款逾一百萬元,各人目前仍被警方扣查。警方相信被捕人士陸續有來,隨時展開新一輪行動。

消息透露,積金局最近收到一批尚未年滿六十五歲法定退休年齡的僱員,分別以永久離港為理由,申請提早領回整筆強積金供款,供款由數萬元至廿多萬元不等。鑑於騙取供款的蠱惑個案愈來愈猖獗,甚至有不法公司肆無忌憚張貼街招,成立「特快套現專線」由專人辦理,積金局認為事有蹊蹺,早前翻出強積金計劃實施八年以來所有可疑個案,將一批黑名單交商罪科跟進調查。

商罪科訛騙案調查組經過追查後,揭發案中牽涉註冊強積金中介人,疑與顧客串謀提早取回強積金,他們通常為申請者備妥文件及宣稱永久離港的「台詞」,教顧客到民政事務處發假誓宣稱「永久離港」,取得宣誓紙後連同強積金公司發出的累算權益報告表,一併呈交積金局,等候約一個月可獲發還供款。

申請人領款後再被安排離港,證明有出境紀錄,待吃喝玩樂數小時後,再回港分錢,一般會被中介人抽佣一成。警方翻查積金局所有可疑申請人的出入境紀錄,揭發至少有十一人在成功獲批供款後,曾經短暫離開香港,但他們不久後便回港,再無長時間出境紀錄,當中甚至有人從來沒有離境,一直在港。

消息稱,警方鎖定該批目標人士,至昨日採取行動,先後掩至尖沙咀及大埔等港九及新界多個地點,共拘捕十一名涉案人士,疑騙取款項逾一百萬元。由於過往以永久離港為由申索供款個案多達數萬宗,警方不排除再有新一輪拘捕行動。

警方發言人證實,商罪科收到積金局的轉介,調查一宗涉嫌以虛假陳述申請取回強積金供款的案件,拘捕十男一女,年齡介乎廿六至四十歲。案件仍在調查中。積金局發言人則稱,歡迎警方的行動,並強調會與警方保持緊密合作,嚴厲打擊此類違法行為。

水晶宮

好媽媽勳章

等多一星期左右啦

原文章由 心大心細 於 08-10-21 14:41 發表
申請咗三個禮拜,未收到錢...

男爵府

回覆 #36 心大心細 的文章

你用咩原因...

水晶宮

好媽媽勳章

拎返自己錢都犯法

原文章由 麟媽媽 於 08-10-21 14:44 發表
女人仔家中有大有細,切勿以身試法。

積金局翻八年舊帳警拘捕發假誓「永久離港」騙取強積金11人

發一次假誓兼離港數小時,「蠱惑打工仔」便可一筆過取回強積金 ...

首頁

尾頁

跳至