論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我菲傭前日同我講佢父親過身, 需要提早放大假番菲律賓 (原本佢應該 2009年5月先做夠兩年). 佢原本話今朝即走, 但我因為安排唔切, 所以叫佢聽朝先飛, 我叫佢今天取得機票後要俾我睇回港機票, 我仲有沒有甚麼要留意? 要唔要簽定d 文件保障自己?
由於今次佢只係預支4日假期, 我想知我駛唔駛俾機票錢或其他 allowance?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

工人未完約中途放假, 僱主係唔需要比機票錢嫁, 你叫工人自己出錢買, 另外最好叫工人寫定一封信, 內容係某月某日之前要番嚟, 番唔到當工人自己 break contract….
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

民房

原文章由 2heiBBmama 於 08-10-21 10:36 發表
工人未完約中途放假, 僱主係唔需要比機票錢嫁, 你叫工人自己出錢買, 另外最好叫工人寫定一封信, 內容係某月某日之前要番嚟, 番唔到當工人自己 break contract…. ...

Good suggestion!!

別墅

唔該o西

伯爵府

Sorry...could it be true that she borrows money from bank and lie to you??? Many cases are like that wor...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

其實佢唔算預支假,因為滿一年就有7日
你要寫封信比佢,等佢放完假回港後可以入境,封信你要講明係佢自己要求放假回菲,離港時段,回港日期,你會繼續請佢,佢個名,passport no. ,僱主簡單資料,最梗要叫佢帶埋佢自己份約,否則同樣入唔到境

首頁

尾頁

跳至