嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽, 請問如果我想用米水開奶比阿仔食, 等佢可以大隻D, 咁我應該用幾多米, 煲幾耐度呢?

大宅

畀面勳章

我平時就咁滾到D米開花,就隔開D粥水(如果唔隔開粥水D米如索晒),米同水比列我唔識講,煲得多就會知,我知識講不多過半杯米,我用粥水開奶,奶粉份量會減少(多少要睇你粥水杰定希)

大宅

而我就用大約2-3 spoonful 米, 加2大碗水, 大火煲到 d 米開花, and 奶粉份量就係平時 2/3 咁多.

其實你自己 try 下 try 下就得 ga la! 不過唔好用太多奶粉同唔好餐餐都用米水開奶呀, bb 會消化唔到 ga!!

[ 本文章最後由 panda_ruby 於 08-10-21 14:45 編輯 ]

別墅

仔仔三月嗰時覺得佢瘦,所以用米水開奶,後來去聽講座,話BB吸收係有一定份糧,如果營養多過隆,會排翻出來的,所以用"米"水只會吸收到好多炭水化合物,而奶裡面的營養會排出體外,所以冇助變肥B,所以我都冇比佢飲了

但老人家就話好囉,但唔好成日飲,久唔久飲一次都可以的,因為可以清熱氣(米水好涼)

BB Size大多都係先天的,唔好擔心啦,到了食流質食物,比多啲天然營養佢,他一定會更加大隻,我仔仔食了糊仔,弼仔之後,啲肉開始好實,又重得好好架。

大宅

米水開奶

我會煮飯時放多些水煲,煲到差不多飯好前,撈起開一餐奶的米水,然後用來開奶,但我沒有減奶粉的分量的

大宅

我仔仔其實10個月架喇..不過..因為佢之前住醫院住左好耐, 所以依家對固體好抗拒, 咦食唔到固體食物, 依家都係主要食奶咋, SO.我想希望佢可以晌食奶度得到多D營養囉..

我依家都係一日5餐奶裡面比2餐米水開奶佢, 每日都係咁囉...不過未見到功效呀...

別墅

原文章由 cynthiafong 於 08-10-21 16:23 發表
我仔仔其實10個月架喇..不過..因為佢之前住醫院住左好耐, 所以依家對固體好抗拒, 咦食唔到固體食物, 依家都係主要食奶咋, SO.我想希望佢可以晌食奶度得到多D營養囉..

我依家都係一日5餐奶裡面比2餐米水開奶佢, 每日 ...

嘩, 你比咁多佢飲, 會唔會好涼, 腸胃OK嗎? 不如你問問姑娘,醫生比啲意見你啦!! 飲咁多米水, 會阻礙佢吸收其他營養架, 最緊要平衡ma

大宅

原文章由 shirley317 於 08-10-21 15:40 發表
我會煮飯時放多些水煲,煲到差不多飯好前,撈起開一餐奶的米水,然後用來開奶,但我沒有減奶粉的分量的

我都係咁, 最方便, 同埋襟飽d.

大宅

原文章由 櫻子 於 08-10-21 16:54 發表

嘩, 你比咁多佢飲, 會唔會好涼, 腸胃OK嗎? 不如你問問姑娘,醫生比啲意見你啦!! 飲咁多米水, 會阻礙佢吸收其他營養架, 最緊要平衡ma

一日2餐好似唔算好多...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

um... 食米水奶都清熱及比 bb 飽肚 d

我仔仔以前都係一天2餐米水奶, so far 無特別問題, 食開用米水開奶既 bb, d 肉比較實淨

我自己就多數比少1匙奶粉開240ml 米水奶

首頁

尾頁

跳至