自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

如題, 大家點睇??

阿囡呢sun & mon都比我地片...sun比我係咁e打左幾下, 佢好小野都大哭大吵大鬧, 攪到我仲要比d neighbours 大嗌過來炳...其實係佢d功課做錯左, 我係好聲好氣叫佢改正, 佢5理, 係度發爛咋...態度好差.....

琴日數學有好幾頁 worksheet, 佢一樣做錯, 一樣5受教, 叫佢改正一樣發癲大吵大鬧, 我費事比 neighbours 嘈, 已經忍住到氣5出聲...佢老豆睇5過眼, 佢d咁既態度, 關埋窗, 打左佢幾下....佢好似傻左咁...係度自言自語.....我好驚, 好5開心...5知點教女.....

伯爵府

我尋晚同今朝都打過亞囡, 尋晚仲係好金嗰隻. 當時火都滾, 跟本有時間去諗隔離屋會唔會聽. 不過, 尋晚是在婆婆家打, 隔離日日打牌打足一日, 佢都嘈唔少啦, 我諗佢都唔會理我地嘈的. 至於自己屋企, 我隔離兩公婆成日鬧交, 仲出埋租口, 我地都聽過幾次, 所以我諗佢地都唔會投訴我地的.

男爵府

好媽媽勳章

多, 我都好明白你心情, 我都家有兩件, 呢排都激到我日日喊咁滯, 住我樓上親戚都成日話我教仔鬧仔好大聲, 樓下街到聽到, 佢 d 仔都當面同我講話:表嫂成日鬧仔好大聲, 不過我唔會理呢 d 人架, 我教仔我o既事, 我係我屋企教, 關佢咩事呀, 又唔係深夜, 就算差佬都無權管我教仔啦, 幾時到呢 d 3姑6婆出聲, 話你嘈你咪叫佢塞全對耳囉, 又無叫佢聽, 不過呢, 打就真係要考慮清楚啦, 打會傷害到小朋友心靈, 打完要做輔導架

大宅

我個仔又係咁, 做功課d態度好懶散, 有時教佢做功課, 佢又唔留心, 又玩膠擦, 又玩間尺, 連本簿個角落頭都玩一大餐, 我有時都頂唔順, 大聲叫佢唔好玩喇, 要留心, 點知佢仲大大聲喊, 係擘大喉嚨喊哥隻, 我以前會推佢入房, 等佢喊完先同佢講道理, 之後都有d改善, 但呢個月佢好似變本加厲, 仲好似要挑戰我咁, 我叫佢唔好玩, 要留心聽我講野, 點知佢仲特登玩多幾次俾我睇, 我終於忍唔住, 打左佢一巴, 唉, 終於明白咩叫打在兒身, 痛再母心, 我打完都好後悔, 佢咁大個我都未試個打佢....
到底係咪呢個年紀d細路係咁, 鍾意挑戰人, 又唔受你教, 好似樣樣野都要同你作對咁.....
我都好驚隔離屋會聽到我鬧仔架, 又警人地會報警話我虐兒....
唉, 又想個仔好, 又唔鬧得, 又唔打得, 細細聲講佢又唔聽, 可以點做好?

原文章由 多利是 於 08-10-21 09:32 發表
如題, 大家點睇??

阿囡呢sun & mon都比我地片...sun比我係咁e打左幾下, 佢好小野都大哭大吵大鬧, 攪到我仲要比d neighbours 大嗌過來炳...其實係佢d功課做錯左, 我係好聲好氣叫佢改正, 佢5理, 係度發爛咋...態度好 ...

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

水晶宮

BOBO

我好5開心呀..好想 CRY 未試過咁咀X

sun afternoon, d 8婆 neighbours 大嗌過來, 唔識教就5好生啦...xxxxxx, 我聽5到啦....我既心態都同你一樣...關佢x事, 人家教仔, 你5 like 咪塞住對耳囉....又5係夜深時間...

原文章由 bobo 於 08-10-21 09:48 AM 發表
多, 我都好明白你心情, 我都家有兩件, 呢排都激到我日日喊咁滯, 住我樓上親戚都成日話我教仔鬧仔好大聲, 樓下街到聽到, 佢 d 仔都當面同我講話:表嫂成日鬧仔好大聲, 不過我唔會理呢 d 人架, 我教仔我o既事, 我係我屋 ...

大宅

佢做錯功課果d...好少事
但佢d態度...唔要得
你囡多大?

佢根本明知你地怕佢嘈而係度大叫
但係你neighbours會話你地架?定你怕咋?

我仔3歲...有時打完佢...佢會自己行埋一邊
初初唔知佢up咩...後來聽下聽下...
先知佢係度話我地打佢,唔鍚佢...
咁我會等佢冷靜左...再同佢解釋返咩事,點解要打佢
同埋媽咪係教佢...唔想佢大個變成黑e
想唔想好似...(平時港台節目個d人)
呢個情況而家都好少出現啦

你等佢冷靜左...即時同佢傾下啦
但佢發脾氣時...千萬不要屈服

[ 本文章最後由 kittynleo 於 08-10-21 09:59 編輯 ]

水晶宮

deleted

[ 本文章最後由 多利是 於 08-10-21 10:01 編輯 ]

水晶宮

carriechan

exactly!!! 之前我同老公出門, 工人係屋企睇住佢地兩個, 佢兩個打交, 阿囡大哭, 個d無聊8婆 neighbours 走去報警, 結果5個差人來左我屋企...結果無事...無野可以做到....跟住收隊~

d人無聊, 浪費警力, 我個次先知d差佬咁得閑, d咁既 case, 來5個差人

原文章由 carriechan 於 08-10-21 09:54 AM 發表
我個仔又係咁, 做功課d態度好懶散, 有時教佢做功課, 佢又唔留心, 又玩膠擦, 又玩間尺, 連本簿個角落頭都玩一大餐, 我有時都頂唔順, 大聲叫佢唔好玩喇, 要留心, 點知佢仲大大聲喊, 係擘大喉嚨喊哥隻, 我以前會推佢入 ...

大宅

我都會打仔鬧仔,但教訓完佢之後,一定會問返佢知唔知自己衰咩,俾機會佢say sorry,跟住就會攬實佢,錫返佢,同佢抺眼淚,叫佢以後唔好,話佢聽daddymami係因為好錫佢可以先咁嚴管教佢,當夜亦會再問佢多一次今日比人打有冇唔開心,所以so far仔無咩hard feeling。至於隔離屋諗咩,我唔理得咁多。佢點諗我都好,我自己教仔最緊要。但我都承認,有時教仔好忟,會過左火位mark大喉龍鬧,我都要好好改善下自己既EQ。

水晶宮

carriechan

exactly!!! 之前我同老公出門, 工人係屋企睇住佢地兩個, 佢兩個打交, 阿囡大哭, 個d無聊8婆 neighbours 走去報警, 結果5個差人來左我屋企...結果無事...無野可以做到....跟住收隊~

d人無聊, 浪費警力, 我個次先知d差佬咁得閑, d咁既 case, 來5個差人

原文章由 carriechan 於 08-10-21 09:54 AM 發表
我個仔又係咁, 做功課d態度好懶散, 有時教佢做功課, 佢又唔留心, 又玩膠擦, 又玩間尺, 連本簿個角落頭都玩一大餐, 我有時都頂唔順, 大聲叫佢唔好玩喇, 要留心, 點知佢仲大大聲喊, 係擘大喉嚨喊哥隻, 我以前會推佢入 ...

大宅

btw, 我試個掉左佢出後樓梯
(好光同都安全既,同埋我會望住..)

初初係小事...都係話(唔係罵)
跟住又發脾4...我打佢...佢專登大喊
火起來咪掉左佢出去...
(我個層成日都有人掉仔出走廊架)
一陣..佢cc地氣要求反來...
我咪係樓梯同佢講數....

而家佢都會cry...但唔敢專登大喊

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解而家d小朋友咁難教
我個女又係...細細聲..好聲好氣同佢講永遠扮聽唔到
係要惡d咁同佢講先應......
我個女得2歲半咋
日日放工返屋企都好似做大龍鳳咁

大宅

原文章由 多利是 於 08-10-21 10:00 發表
carriechan

d人無聊, 浪費警力, ...

d無聊8婆....白痴架...
咁都要報警?我覺得佢地仲有問題....

水晶宮

我明既, 我女大哭係因為佢細個時, 阿麻湊, 5like小朋友哭, 一哭就咩都應承..可能咁培養到佢咩都靠cry解決...

老人家寵既後遺症而家浮現出來, 可以點補救呢???

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 阿西 於 08-10-21 10:00 發表
我都會打仔鬧仔,但教訓完佢之後,一定會問返佢知唔知自己衰咩,俾機會佢say sorry,跟住就會攬實佢,錫返佢,同佢抺眼淚,叫佢以後唔好,話佢聽daddymami係因為好錫佢可以先咁嚴管教佢,當夜亦會再問佢多一次今日比人打有冇唔開心,所以 ...

我以前都有好似係咁做架, 鬧完都會問返佢知唔知自己衰 d 咩, 又錫返佢, 但每次都係咁, 佢地都唔改o既, 打打鬧鬧果時咪知衰囉, 轉頭過後又重做, 根本就係考我地耐性, 我要返工, 每日返來重覆都係做呢 d 野, 真係好煩, 人都癲架, 我試過鬧仔鬧到自己好唔開心, 關埋門唔理佢地, 大喊一場, 但佢地係外邊, 都唔會話因為亞媽傷心而乖, 最多無咁嘈, 但一樣照玩, 佢地好似一 d 都唔會覺得內疚咁架, 有時真係好灰心囉, 唔識點教佢地, 昨晚教細仔又係咁, 佢寫 d 字好求其, 有 d 直頭寫錯, 有 d 又無做, so 我擦左叫佢改正, 佢改左仍是錯, 我叫佢再睇一次因仍有錯, 佢發脾氣係度喊, 話自己無錯, 唔肯改, 仲同佢老豆講話係我擦左佢 d 字, 佢毛自己無做錯喎, 真係激到我想星佢兩巴, 但我都係忍左, 由得佢老豆打發佢

水晶宮

bobo

exactly!!!! 我真係好 tired, 係個心 tired

原文章由 bobo 於 08-10-21 10:19 AM 發表

我以前都有好似係咁做架, 鬧完都會問返佢知唔知自己衰 d 咩, 又錫返佢, 但每次都係咁, 佢地都唔改o既, 打打鬧鬧果時咪知衰囉, 轉頭過後又重做, 根本就係考我地耐性, 我要返工, 每日返來重覆都係做呢 d 野, 真係好 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔....你囡囡既功課錯左,
其實真係唔係好大件事來的。
以前亞仔細個做錯,我同佢check,
之後要佢又擦又改咁,
但發現佢好多時都過眼雲煙!
之後我唔同佢check,
由得佢比老師打交义,之後等佢改正囉!
試多幾次,佢會變得小心d 做,
因為佢都唔想次次都番做架嘛!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

多多,

唔好咁唔開心, 我都明白你既感受, 我得一個有時都覺得好惡頂, 何況你兩個!!

亞仔唔聽話, 講極都係咁時, 我都會好嬲, 好大聲罵佢, 其實我都覺得自己好似個顛婆咁, 但係真係控制唔到自己, 我唔理隔離屋點睇, 點講, 始終係我教仔, 我自己先知道點解要罵佢, 唔理得咁多!

睇你個 CASE, 根本就係佢地多事, 洗唔洗報警咁誇張!! 唔好理佢地啦, 自己覺得個小朋友係唔岩既, 就梗係要罵, 無得就住, 如果唔係佢地變本加厲, 到時連你罵都唔怕呀!!

原文章由 多利是 於 08-10-21 09:55 發表
BOBO

我好5開心呀..好想 CRY 未試過咁咀X

sun afternoon, d 8婆 neighbours 大嗌過來, 唔識教就5好生啦...xxxxxx, 我聽5到啦....我既心態都同你一樣...關佢x事, 人家教仔, 你5 like 咪塞住對 ...

伯爵府

我都好煩啊,阿仔先剛剛3嵗。成日無端端發爛炸,我日日俾佢激到想喊都喊唔出。琴日中午放學返黎又因爲D小事大喊,lur地,踢門。激到我火到啊!我知道打佢閙佢都無效。見琴日大廈洗左走廊米趕左佢出門口咯。不過過左一分鐘我又好驚鄰居會報警,所以又放返佢入黎。今朝起身又扭,我米理得佢喊,lur地,我閙完一大輪都無用,於是米照夾硬同佢著校服咯。而家D人甘中意報警,我成日都怕閙得太大聲會有差人上黎帶走阿仔架!我老公仲成日用呢樣野黎嚇我。但佢根本唔明,有時D衰仔調皮起上黎,真係會激到個阿媽失控架!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

bobo,

我個咪又係咁!!!! 佢真係唔會覺得內疚架!!

原文章由 bobo 於 08-10-21 10:19 發表

我以前都有好似係咁做架, 鬧完都會問返佢知唔知自己衰 d 咩, 又錫返佢, 但每次都係咁, 佢地都唔改o既, 打打鬧鬧果時咪知衰囉, 轉頭過後又重做, 根本就係考我地耐性, 我要返工, 每日返來重覆都係做呢 d 野, 真係好 ...

首頁

尾頁

跳至