自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 blythe 於 08-10-21 11:04 發表
係咪人地屋企打交嘈交,
你們都跟著一齊打仔女.
人仔細細,日日比你地咁打罵.
真係掉轉諗吓大人比人日日咁打罵,
都會精神分裂la.
如果你地覺得啱既,我無野好講! ...

俾我個仔你教下,唔好話教,同你生活下咁,包你唔駛一個月,唔係打鬼死佢,就係俾佢打鬼死左,或激到精神分裂。

仲有,預備隨時食佢送給你的波餅喎。

已經有兩位叫我地大人要忍、接納等的人士,剛arm說教完,就即刻食左喇。

佢某些程度黎講,係好似外國那些以頑童為主題的主角差唔多。不過,那只是他特性的其中一部分而已。mouth:

子爵府

原文章由 kellylau79 於 08-10-21 11:12 發表
賞識教育,我以前用開架。不過而家唔work啦。每次我讚佢,佢會同我講:我唔乖,我唔要乖!問你C未?

我個會話,
我咁乖
有乜野獎品 ?
我要ABCDEFG.......

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

bluestar

missed you...

我覺得係, & 佢地係度試大人既 buttom line. 細囝之前就係, 已經被我教返好啦...而家又到阿囡... 所以覺得好 tired~

我地學校無'成長的天空'既活動...不過有d similar 既...我唸我都會參加多d啦..

原文章由 Bluestar 於 08-10-21 11:22 AM 發表

係米大個左,
d細路會同媽咪對抗 ?
我個都係成日頂咀
態度勁差
但有時又好乖
好在我打仔鬧仔時
鄰居無咁大驚小怪

多利士,
如果我住你附近
肯定已經被告虐兒!

學校有無"成長的天倥"活動 ?
(優質教育基金)
(for 小 ...

子爵府

原文章由 多利是 於 08-10-21 11:29 發表
bluestar

missed you...

我覺得係, & 佢地係度試大人既 buttom line. 細囝之前就係, 已經被我教返好啦...而家又到阿囡... 所以覺得好 tired~

我地學校無'成長的天空'既活動 ...

Miss me 就同我king多d喇,
同病相憐呀 !
我都覺佢成日試我底線
但我eq低成日唔襟激 !

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原文章由 麟媽媽 於 08-10-21 10:28 發表
唔....你囡囡既功課錯左,
其實真係唔係好大件事來的。
以前亞仔細個做錯,我同佢check,
之後要佢又擦又改咁,
但發現佢好多時都過眼雲煙!
之後我唔同佢check,
由得佢比老師打交义,之後等佢改正囉!
試多幾次,佢會變得小心d 做,
因 ...

me too, 我同仔講左依家只會對佢有冇做齊功課,佢有唔識我會教引導你解決如果都唔明或者我睇唔過眼d字我寫手冊同Miss講係學校重做當日罰晒所有小息企, 有次寫大字毛筆重勁好似符咒, 上個月我頂唔順佢駁咀態度差做功課態度我同佢講每日我寫住佢激我d嘢每記3次罰佢我出街食嘢時只可企係鋪頭或我視線內位置企係到食外買等到我攤夠才走.佢企左好多啦費事鬧同打冇氣.

伯爵府

好媽媽勳章

我都曾經遇到個鄰居干涉我教仔(當時約一歲半左右). 當日我抱個仔去睇醫生, 佢唔肯, 係度發脾氣, 亂打我, 仲大喊. 我當然抱緊佢(怕佢跌落地受傷), 係度同佢講, 要去睇醫生先, 然後再去玩. 但到大廈門口時, 就俾一個住係樓上既鄰居出聲干涉我, 話我咁樣唔得, 又話我虐待個仔. 又嘈我點點點......... 我之後, 一句叉埋佢話: "我教仔, 關你咩事? 你唔鍾意我咁教, 咪報警告我虐兒咯~ 我又無打佢, 又無點虐待, 只係帶佢睇醫生啫, 你都咁多事, 小心俾差人告你 浪費警力呀~ 多管閒事!"

之後, 佢每次見到我, 都再無話我, 亦都唔敢話我. but 我聽管理員講, 佢俾人話佢多事

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

今個學期初,放完暑假亞仔散晒,
做個常識作業d 字曉飛咁呀!
我同佢既班主任不嬲都有傾吓咁,
我同佢講可以用任何方法罰亞仔,
最終班主任唔比佢小息踢波,
要佢係小息擦晒作業再做過!
試左兩次,而家亞仔不知幾醒定,
有時如果有番成10歲,
已經唔可以只靠打打鬧鬧,
而係要同個細路鬥智鬥力!
以前我都成日鬧仔,
我老公放工係lift 口已聽到,
但呢兩年,我已經好少鬧仔,
因為會好似一面鏡咁,
自己激動,男仔大大吓亦會一齊激動...
咁只會愈來愈糟,兩人惡鬥,但無結果。

原文章由 BLouie 於 08-10-21 11:53 發表

me too, 我同仔講左依家只會對佢有冇做齊功課,佢有唔識我會教引導你解決如果都唔明或者我睇唔過眼d字我寫手冊同Miss講係學校重做當日罰晒所有小息企, 有次寫大字毛筆重勁好似符咒, 上個月我頂唔順佢駁咀態度差做功 ...

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 麟媽媽 於 08-10-21 12:12 發表
今個學期初,放完暑假亞仔散晒,
做個常識作業d 字曉飛咁呀!
我同佢既班主任不嬲都有傾吓咁,
我同佢講可以用任何方法罰亞仔,
最終班主任唔比佢小息踢波,
要佢係小息擦晒作業再做過!
試左兩次,而家亞仔不知幾醒定,
有時如果有番 ...

麟媽媽, 果然聰明

大宅

每個人都有自己教仔女既方法
外人邊到理得咁多丫

水晶宮

多謝咁多位朋友

琴日工人講我聽, 阿囝(細佬)同阿囡講, 叫佢5好咁樣大吵大鬧, 媽咪返工好辛苦, 爸爸好累....5好咁樣激媽咪....你5識咪改正囉, 5洗咁大聲嘈架.....

琴日返到 home, 阿囡好合作, 完全無咩野咁...功課做好晒, 英文小測唔高分, 但我同佢 review 返d錯處, 都無發癲...

一個小二, 一個小四, 原來真係5易 handle 的.... 我今年明顯無之前咁消遙

男爵府

原文章由 twc729 於 08-10-21 10:10 發表
點解而家d小朋友咁難教
我個女又係...細細聲..好聲好氣同佢講永遠扮聽唔到
係要惡d咁同佢講先應......
我個女得2歲半咋
日日放工返屋企都好似做大龍鳳咁 ...

me too

水晶宮

樓主你個鄰居都好賤喎!佢本身有無仔女架?咁話你都有仲報警咁玩野添!講真有邊個父母未試過打/鬧仔女架!無錯係可以用其他方法黎代替打,但都無理由咁八走黎干涉你地教仔女囉!報警咪由得佢報囉!報得多差佬自然覺得你鄰居麻煩多事幹,自自然然唔會理佢咁多架喇!總之你清楚自己係本住個心去教好仔女,唔係虐兒,呢D人根本唔駛理佢,唔駛就住佢黎鬧仔女囉!你太就隔離屋,佢只會變本加厲架咋!遲下連你飲水聲佢都話你唔識飲水就唔好學人飲水啦~~~D人燥狂症就算你做咩都會唔順佢意架喇!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你0地都好D可以打佢,我有奶奶加上個仔10歲都唔打得,鬧佢又比D姑奶話你唔識教仔一味係到嘈,同個仔講道理佢就時聽時唔聽,neighbours可以唔洗理,你話我可以點......?唯有唔同個仔講野幾日,等佢反省下

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主有無諗過搵學校幫手呢?
我仔個級咁多年來都有一個好頑劣既同學,
佢真係任何人都唔怕,仲不時動粗,
但今個學期真係好大大改變,
因為上到5年班可以做風紀,
校方又比機會佢做,但當然佢一曳就革職!
佢為左想做風紀,改變好大,乖晒!
不過,唔係間間學校會比頑劣學生咁既機會。

水晶宮

其實阿囡係學校既表現都算ok, 雖不至於為老師的寵兒, 但亦都有好多機會~ 呢方面係無問題既~

原文章由 麟媽媽 於 08-10-22 11:49 AM 發表
樓主有無諗過搵學校幫手呢?
我仔個級咁多年來都有一個好頑劣既同學,
佢真係任何人都唔怕,仲不時動粗,
但今個學期真係好大大改變,
因為上到5年班可以做風紀,
校方又比機會佢做,但當然佢一曳就革職!
佢為左想做風紀,改變好大,乖 ...

子爵府

麟媽媽 ,

Some kids (eg my piglet) are two-faced :
1 face in school (lamb),
another face at home (wolf).

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Bluestar,

咁都好....我亞仔有時....
another face at home (lamb)
但又突然變左
1 face in school (wolf),
another face at home (wolf)

原文章由 Bluestar 於 08-10-22 22:43 發表
麟媽媽 ,

Some kids (eg my piglet) are two-faced :
another face at home (wolf).

子爵府

麟媽媽,

Piglet is lamb at home only when he wants to get something out of me, e.g. toys, McD meal.....

[ 本文章最後由 Bluestar 於 08-10-23 12:18 編輯 ]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Bluestar,

我諗一般細路仔都係咁架喇,
尤其是男仔,真係要等佢大大吓開竅....
我仔上左五年班好左好多,
以前真係甩甩漏漏,嚇死人!
但今個學期好左好多,
我勞少左氣,真係還得神落!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

你們係屋企鬧仔可以大大聲,
我有朋友係會好尷尬,
佢老公係沙田區間某名中學老師,
學生係佢鄰居,
佢話鬧仔都唔敢大大聲!!!

首頁