嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個仔5個半月,打算俾粥仔佢試吓,點知煲個d粥仔,米還米,水還水…都唔棉﹗
其實剛食粥仔的bb要既係咩粥?點先可以煲到靚粥?
我可否用真空煲呢?我之前個水米比例係十比一,正確嗎?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢度啲媽咪都有教煲粥架.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1758657&extra=page%3D2

原文章由 civl_fox 於 08-10-21 12:42 發表
我個仔5個半月,打算俾粥仔佢試吓,點知煲個d粥仔,米還米,水還水…都唔棉﹗
其實剛食粥仔的bb要既係咩粥?點先可以煲到靚粥?
我可否用真空煲呢?我之前個水米比例係十比一,正確嗎? ...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

介绍個超懶的方法:你在平時食的白飯,裝起一碗仔,每餐用個碗型保鮮盒裝2湯匙飯再加滾水蓋好,滾水要蓋個d飯。半小時到就有好绵的白粥仔啦!温度剛剛好!
我bb頭幾個月都係用呢個方法!
温嚮提示:開始比粥仔bb食,最好唔好加其他料!等bb腸胃適應才續樣材料加入。而每次加入新的食料,不而贪多,恐防bb有不適反應!

複式洋房

其實你亦可以買美的一種小電飯煲,它有一個專煲 "嬰兒粥"的選擇,每次煲約一小時, 不用看火,好方便,價錢約三百多元.

大宅

想問米同水要幾份幾?

洋房

我阿媽係大陸買咗個好似係電子燉煲,但係話係紫鈔鍋…我老公勁怕大陸個啲紫鈔會加咗鉛,唔敢俾bb食…我又唔想特登買過個煲,都唔知點好?

民房

我都係用緊電子瓦煲, 好好用, 你驚的話, 頭幾次煲d粥唔好食, 講真, 有時都唔惊得咁多啦!

首頁

尾頁

跳至