自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請敎過做校長既朋友 , 扣門唔成功都唔係末日 , 只要上學期比心機讀得好 , 名列前矛 , 暑假前攞住靚成績表去扣門 , 只要有位成功機會好高 , 因為就算你係名校出黎 , 但成績滿江紅 , 唔會因為咁都當你係高材生 (有真實例子) , 最怕港媽見個仔派得唔好又扣唔到門 , 日日世界末日二行眼淚 , 影響個仔未打先輸 以為自己呢生完了, 要知道學校唔係決定一生既地方

男爵府

回覆樓主:

其實只要成績好也不怕,我女當年初小都是級三內,小四轉校,入英中。加油

伯爵府

我個仔小一派得差,中一又派得差,我請左幾曰假带阿仔叩門架,你加油啦,會有轉机架。

男爵府

引用:雖然一早知大抽獎靠運氣,喊係無用,但真係

原帖由 michelle1222 於 16-06-04 發表
雖然一早知大抽獎靠運氣,喊係無用,但真係無諗過派最尾的選擇。忍唔住,哭了。
...
我6年前都喊過!開咗學第三日叩門學校校長打比我問讀唔讀,收線後即請半日假,飛的士去轉校註冊,買校服,買新書,同老公講好似中咗六合彩二𡘾咁!
希望在明天,今年真係唔得,出年再叩!

珍珠宮

回覆樓主:

當年鮮乂學校是寶校,小六派位可入神/名校,派位機制全級頭可優先派位,努力吧!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 michelle1222 於 16-06-04 發表
雖然一早知大抽獎靠運氣,喊係無用,但真係無諗過派最尾的選擇。忍唔住,哭了。
...
喊完要收拾心情去叩門,努力呀,希望你好快有好消息

珍珠宮

回覆:派了寶校,極需安慰

砌靚個履歷,拎定校長推薦信,再上戰場

伯爵府

快叩門 加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我女當年都派左去寶校,心情極差,但無去註冊,因為有私小back up, 叩左好多間,7月頭收到第一志願和另一間電話,超開心!

樓主,音樂椅才剛剛開始,快d去叩門,加油!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

祝你如願

男爵府

MrsSingSing 發表於 16-6-4 12:56
唔緊要架,想當年我填咗22間,結果派咗間冇填既學校。慶幸最後叩門成功。
身邊所有派得唔好既同學,全部都 ...

可以分享心得嗎?

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 michelle1222 的帖子

好明白你心情,3年前我都經歷過,最後都慶幸叩門成功入返第一個願。分享一下心得,希望幫到你。
可以呈上小朋友平時較佳的畫作或文章以增加印象分。
現在開始多些同小朋友傾計,慢慢教授回答老師的技巧,例如要望住人清晰回答,盡量回答多2句。切記過程要輕鬆,不要給小朋友壓力。

加油,祝早日有好消息!

子爵府

叩門叩幾間得唔得?

男爵府

還可以叩門啊,加油!

男爵府

波蘿包1 發表於 16-6-4 17:08
叩門叩幾間得唔得?

當然可以啦

珍珠宮

畀面勳章

加油

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

...
唔好哭,準備好文件去叩門

珍珠宮

kengi269 發表於 16-6-4 16:56
可以分享心得嗎?

每間學校叩門形式唔同,首先要打聽吓。
做定功課,了解清楚學校理念,有啲學校會見埋家長,要講啲有共鳴既野,睇餸食飯。
面試臨場非常緊要,要同小朋友練吓:

有禮貌 --- 見到老師主動打招呼,唔洗家長提。
肯答題 --- 如果家長一同面試,唔好幫小朋友搶答,亦提定小朋友,老師問佢咩都好,要自己答,唔好望住呀媽求救。
有耐性 --- 叩門過程,學生坐定定等,沒有不耐煩。
自然 --- 同老師交談時,夠真、精神、有笑容,唔係背答案。

至於profile內容,有獎項固然錦上添花,另外要多放小朋友閱讀情況、家庭節目、小朋友演出經驗等……
如果你叩既學校著重成績,就要幫小朋友操吓啦,中英生字、數學加減,看圖說故事,簡單英文(咩名、幾歲、鍾意食咩)既對答……
如果唔係著重學術既學校,鬥既就係小朋友性格。喺屋企練吓,好多人會家長扮老師去問小朋友。我覺得都可以掉返轉,小朋友扮老師,家長扮學生時就好似做示範俾小朋友睇咁。

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

回覆:派了寶校,極需安慰

我係過來人,上年經歴過,扣門扣咗10幾間,得一間扣到。
加油呀!有無準備去扣門? 努力,希望在明天,唔好心灰

子爵府

我當年打定輸數,未派位已准備好扣門,最後成功,希望你也如此好運,記得如果衰左,都keep 住寫求位信,有誠意,到九月都仲有機會。

首頁
23456...7

尾頁

跳至