二手市場

跳至

首頁
23456...90

尾頁

大宅

我今日十分怒,比一個叫lukveronica的bk網媽欺騙,大家請來評評理~
我原本同佢買二手校服的,今日約交收時,因為我等我的女兒放學近她家又在附近,所以一心方便她便到她家的大堂交收,原本可以約在商場美食大堂內,慢慢驗貨才交收的,就是因為想方便人,所以直接到她家的大堂交收,但我唔識座數,唔知33座在那兒,所以我叫我老公去,我在學校幼稚園門口繼續等放學,怎知我老公8分鐘後回來,我們一齊檢查校服,覺得些校服勁有問題,首先些校服勁殘,又有漬,仲要有酸嗅味,我打番電話給Veronica,告訴她些服校好殘及有嗅味,佢竟然叫我掉了去,我話又無攪錯,剛剛買回來掉了去,我要求退錢,她還說三百元賣給你,已經好賣大包了,佢仲要比佢老公鬧咁平賣比人,我說沒有用的,幾平都無用,你退回給我吧,反正你老公都唔想你用三百元賣出去,當我們這筆交易不成功,經過幾輪爭議後,原本她都話算,叫我再到她家大堂等,但我到她家大堂時,她又電給我,話番我轉頭,貨物交收時,你先生又唔檢查清楚,現在走了人又番轉頭話唔收貨,貨物出門梗係無得退,我話大家都是bk媽咪,唔好欺欺騙騙,跟住佢就好怒,死都話自己無欺騙我,二手校服梗係有折舊,我是計過折舊率才買給你的,你沒有理由無唸過,我說我有唸過有折舊問題,但無想過殘成如此,仲要有嗅味,叫人點著,還有你說你的小朋友只是k1是穿的,但我發覺你改過每條裙的長度,就肯定你不只穿著一年,我計的折舊率是一年穿三條裙+兩套運動衫,殘極都有個限度,怎知你竟然話你自己個小朋友穿了兩年,那兩年穿三套當然打柴喇,你還口口聲聲說,自己有講過自己小朋友穿了2年,你根本無提過,你只是講過你的小朋友k1時穿的,還話人交收時不檢查,人地都係信你這個女人唔會騙人才會直接比錢你,不用當面檢查,怎料你的校服真的差成如此~
之後仲要再講大話,話自己現在唔係屋企,係街,明天再約番出來交收番,結果都估到你唔會出來,晚上發email給我,話覺得自己無講大話,無任何不當,唔會再約出來,真是服了你,為了三百元要蓋著良心說話,自己都唔做好個榜樣點教囡囡,還強詞奪理,話人預咗校服二手梗係有折舊,折舊都有分程度架,你這種叫人掉去垃坄筒的校服,仲話自己無講大話,係無講大話,這種叫隱瞞實況,真是過份都極~
我講過如你不退錢,就一定post在bk上,讓大家都知道你veronica是一個唔講信用及唔誠實的賣家,日後見到你賣任何東西給bk網友,或在yahoo有其他拍賣,我都會出message提醒那個買家你的信用程度是零~
她的網址是[email protected]
住址是海怡半島33座~
大家以後與此人再有任何交易時必須小心~
如有類同姓名,可以pm我攞電話核對~

大宅

To: lukveronica

人家買二手東西一定有其原因 (或可能經濟有問題,或可能是環保...)。如果你覺得件校服無問題點解唔退番比人, 之後咪re-sell o羅!!錢對您好重要,咁人家呢? 每分每亳都有血有汗!!您太過份啦, 點樣做孩子的榜樣?緊記....地球係圓o架!! 他日可能雙倍奉還。最後,南區人潔地靈, 唔好污染佢!!

我是五月MaMa

原文章由 yoyoko 於 08-12-18 00:41 發表
我今日十分怒,比一個叫lukveronica的bk網媽欺騙,大家請來評評理~
我原本同佢買二手校服的,今日約交收時,因為我等我的女兒放學近她家又在附近,所以一心方便她便到她家的大堂交收,原本可以約在商場美食大堂內,慢慢驗貨 ...

禁止訪問

別墅

回覆 #1 s2 的文章

如果係真的, 她(lukveronica的bk網媽媽)的行為很差. 不過她可以改過新網址新姓名賣東西給bk網友.

大宅

原文章由 tulip128 於 08-12-18 11:39 發表
如果係真的, 她(lukveronica的bk網媽媽)的行為很差. 不過她可以改過新網址新姓名賣東西給bk網友.

係就係有可能,但通常email都會有自己個名,最多加多生日或號碼等等,唔會差太遠,不過這種人又不是常常放東西出來賣,只是希望有少少警惕,對佢或對其他想騙人的bk網友都不會太放肆,知道騙得人一次,兩次,就唔會再有人上當~(現在是互聯網世界)

現在把她最後一篇email post出來讓大家睇,就是她原本話自己不在家,在街上,約我第二天再退錢的,結果經她考慮後,晚上傳來電郵又話覺得自己無問題,無呃人,只係貨品出售後,是否稱心合意就未能關顧了,或者這樣說吧,她不是心存欺騙,只是覺得既然賣得出去,梗係唔會咁傻用三百元換番袋垃圾返來囉~

現在氣完了,都想和這位女士講,其實真的無必要為了三百元偏低自己人格,就算最近好唔掂,三百元都幫唔到你咩手,淨係背後比我毒罵你及你女兒就已經唔抵喇,(我氣時真的有這樣做呀!)若果你真的遇著復仇心重的人,真的拿你個女套校服去落咒,真的一點都不出奇,你看旺角擲強水事件,就知道現在痴線的人真的很多,還是不要隨便得罪人比較好,bk網是一個很好的網上平台,請不要污衊這個有用的平台,(我都有好多聽完我講的朋友都叫我唔好拿去掉,應該拿去鵝頸街比人打小人,有些更話應該拿去泰國落降頭),我相信她們不是真心叫我去做,只是替我不憤,希望講完我可以無咁嬲,下番些火,我真的十分感謝她們,無論是pm我的網友,我自己的朋友,及在此幫我一起出氣的網友,因為你們的留言都令我下了啖氣,這三百元對我來講其實是重要的,但在不甘下去,三百元也不會回來,反而多想有損身體,就當那三百元作善事吧~

其實本人已考慮這些校服的折舊程度才出價.而在我倆聯系過程中,本人亦沒有任何失實陳述.買賣時,雙方亦以一買一賣,當面交收的方式進行,當中並無任何欺騙成份.若真的有心欺騙,就不會選擇以當面交收的方式進行.相信你在作出購買的回應前,已清楚考慮貨品價錢,折舊程度與件數之關系.所以經過我再三考慮後,決定未能應你的要求退回有關款項.至於貨品出售後,是否稱心合意,則未能關顧.

[ 本文章最後由 yoyoko 於 08-12-19 00:49 編輯 ]

大宅

回覆 #65 yoyoko 的文章

yoyoko, 請你不要生氣, 就當自己唔好彩遇到尼d咁ge人, 蝕少少當買個教訓, 無謂激親自己. 尼d咁ge人咁冇品, 就算比佢袋到300蚊落袋都唔會安樂.

禁止訪問

別墅

原文章由 kittywong88 於 08-12-23 16:33 發表
奶粉jesswong 呃人

你講得詳細d黎聽下喇,咁好難作為參考架喎

大宅

回覆 #30 zozo2005 的文章

咁都得,點解要放咁多奶粉匙落去呢?係因為本身己開左食左一半所以想滿啲,真係諗唔明點解要咁做﹗

大宅

作者已經取消此主題

[ 本文章最後由 Charliewong 於 08-12-28 09:47 編輯 ]

男爵府

又一被騙事件---- 前排出POST,徵二手士的車, 有一位叫TRACY-MAMI, 話佢有一架日本MANTEN士的車,九成新,話佢攞多過用,賣我HK$220. 當日交收我就已經覺得架車絕對無九成新,D色已經好灰暗, 又起毛粒, 但佢話起毛粒是因為工人擺落洗衣機所造成的, 咁OK.. 我貪佢架車輕身,就成交.. 但我返到屋企比我囡囡試,即刻出問題, 右后輪好似要散咁, 而且勁大聲, 架車完全不能夠COVER囡囡重量,我推時,覺得好重... 我打電話比佢, 要退貨, 佢心虛,知道比我發現左, 佢話OK, 退比佢.....我話咁就退$200啦(我念佢來來回回都幾唔好意思,$20就當TIPS),佢話你送黎我度,我都話OK.. 好就佢啦.. 約左SAT. 上午11點,但9點佢來電,話突然有事,改聖誕節... 之后.... 電話就永遠無人聽......我已經買左架全新MACLAREN士的車,我對BK二手開始有所保留... 希望佢用呢HK$220要絕對鎮靜,絕對安心,唔好呕出來...

佢既EMAIL: [email protected]
電話:9470-306*
大家請小心,如有同佢交易,麻請幫我問下我的港紙220去左邊....

親子王國以外之連結已被刪除

別墅

見到你地既經驗, 攪到我好驚添!! 我剛剛生左bb唔係好耐, 所以有好多初生bb野賣出, 真係好新架, 但都無人回應, 可能就係因為你地好多成為左受害者,所以...怕怕..我都明既!!
其實我電腦唔係好叻, 好似我剛剛發表左2個主題, 點知被話違規喎, 我好驚呀, 我真係唔識, 又唔知點攪番佢....希望你地唔好見怪, 多多原諒, 我真係唔識呀!! 唔好意思!!
原文章由 小仙女Mummy 於 08-12-29 23:06 發表
又一被騙事件---- 前排出POST,徵二手士的車, 有一位叫TRACY-MAMI, 話佢有一架日本MANTEN士的車,九成新,話佢攞多過用,賣我HK$220. 當日交收我就已經覺得架車絕對無九成新,D色已經好灰暗, 又起毛粒, 但佢話起毛粒是因 ...

男爵府

我都試過同他交收,我用兩罐雪印1號奶粉2010年到期,同他換了2包輕鬆穿M碼,返到去找不到有效期,原來都給他剪去.....他也有問我有無免費奶粉、免費尿片、免費玩具、免費衫仔損俾他幫孤兒院.....

原帖由 165488 於 08-12-11 14:36 發表

佢同我講佢係賣pamper尿片既大拆家 仲話幫"清遠市政府福利社"孤兒院,((我問佢孤兒院叫咩名佢死不透露 ))仲話同孤兒院徵:免費奶粉、免費尿片、免費玩具、免費衫仔.....
我原本用奶粉samp ...

大宅

有個叫Josephines(瑪瑙級國民)嘅bk會員收咗我$,話31/12用掛號寄出coupon,但今日3/1仍未收到,已用pm聯絡多次都沒有回覆過,請問有冇mami識這人呢?我亦唔排除有欺騙成份,因數目都不細, 我亦留過電話,但一直冇回覆,如我仍收唔到任何回應,會作出行動
請各朋友幫助尋此人和請教各位應怎麼辦好呢?

thx

大宅

通緝:呢個叫Josephines(瑪瑙級國民)收咗$後失蹤

這個Josephines(瑪瑙級國民)今仍未回覆,但另有一位mami已過數,但多天未收到貨,如有人被騙,請開topic公開,以免有人再被騙,我亦向警方報案,這人實太可惡

大宅

原帖由 貓女 於 09-1-7 19:10 發表
通緝:呢個叫Josephines(瑪瑙級國民)收咗$後失蹤

這個Josephines(瑪瑙級國民)今仍未回覆,但另有一位mami已過數,但多天未收到貨,如有人被騙,請開topic公開,以免有人再被騙,我亦向警方報案,這人實太可惡 ...
請你不要抵毀我
我收了錢之後寄比你,而家份郵件不見了我亦已報警處理,我上唔到網你就話我有心欺騙你,我昨日問你拿戶口號碼入返錢比你,又話我從來冇問過你過戶口號碼,又話大把時間同我玩,究竟你想點,錢我今早巳入返比你,唔好話我扮失憶,我一定記得,任何事有紿有終對得起自己對得人,我不用為少少錢賣了自己人格.

大宅

你想點至真,大把時間同你玩,呢句你睇下日期先講啦,郵件唔見咗報警又關我事,講出嚟把鬼咩,我亦冇話過你扮失憶喎,1/1開始搵你都唔覆,都唔知點解有人話2/1收到你pm,邊個真呀,你叫人點信呀,人地幾十蚊就收到貨,我成千蚊寄掛號都會唔見,幾時寄出,掛號number我都唔知,幾日後先話寄咗啦,不過你收唔到,下..,玩咩

伯爵府

原帖由 yoyoko 於 08-12-18 00:41 發表
我原本同佢買二手校服的,今日約交收時,因為我等我的女兒放學近她家又在附近,所以一心方便她便到她家的大堂交收,原本可以約在商場美食大堂內,慢慢驗貨 ...

乜住海怡半島d人咁慘架,300蚊都呃,咁唯有當可憐佢啦

伯爵府

原帖由 pkpk_1125 於 08-12-25 20:50 發表
咁都得,點解要放咁多奶粉匙落去呢?係因為本身己開左食左一半所以想滿啲,真係諗唔明點解要咁做﹗

大宅

原帖由 貓女 於 09-1-8 14:47 發表
你想點至真,大把時間同你玩,呢句你睇下日期先講啦,郵件唔見咗報警又關我事,講出嚟把鬼咩,我亦冇話過你扮失憶喎,1/1開始搵你都唔覆,都唔知點解有人話2/1收到你pm,邊個真呀,你叫人點信呀,人地幾十蚊就收到貨,我成千蚊 ...
我係要講出嚟吹咩,人哋收17.5元唔係幾十元,你講到同郵差咁熟,妳咪叫埋郵差一齊同你揾,熟到係人都識你,收唔都我都冇辦法.

首頁
23456...90

尾頁

跳至