婆媳關係

跳至
DEL  

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:人子人夫婆媳關係求意見

問題就出於,人地兩母子嘅事,你阿媽插嘴囉!
你想孝順係你嘅事~你阿媽想教仔,咪你去滿足佢囉~因為你先係佢親生仔~
屋企戈個,係你老婆生架!
衰啲講句,如果你阿媽一直都無出聲,少管事,仲會唔會有婆媳問題?
抑鬱都可以咁好精力管人家事 。。

大宅

好仔兩頭暪,所以你既角色好重要架,呢個唔關你係咪獨仔事。
至於點暪,就要你自己掌握啦,總之你要醒目啲,係你feel到有問題,而佢地未開始正面衝突前你已經要出手。總之你要做醜人。
你試下勸太太,唔好對奶奶講得咁直接,婉轉啲,亦要接受老人家係會不自覺咁寵孫。但同時間你又要做醜人哦~勸返自己媽媽唔好越權,始終父母有責任教小朋友,有時嚴厲啲都係愛既表達,佢無需要因為自己個孫而搞到自己唔開心。
另外,你提到媽媽有抑鬱,佢有冇睇醫生食藥跟進架?樓上講得啱,試下擴闊生活圈子,對佢都係好架。

翡翠宮

whoami1977 發表於 16-6-5 20:17
我99非常之好
但對得多都有磨擦
特別係教小朋友時

呢個方法very good
嗰個係自己阿媽,由細到大對左幾十年,的確係好難下下企硬,仲要係佢根本無乜大錯。

大宅

雖然唔同住,但日日見咁耐,我覺得同一齊住無分別。同埋你老婆究竟想唔想你媽幫手?定只係你一廂情願?你話怕你媽一個人會悶會抑鬱,所以就要搬近你媽,咁你老婆家人呢?

阿媽教仔,其他人要收聲,你究竟撐邊個,你明唔明個仔係你老婆生,你老婆有100%權利話事。你先係你媽個仔,你媽唔開心麻煩自己諗辦法搞掂,唔好拖埋老婆同個仔落水。

珍珠宮

回覆樓主:

自己媽咪同自己老婆一齊相處咁多時間
你做仔做到咁真係好不孝加衰老公
成日誤以為咁對老人家好 你睇佢地而家咁 大家都超唔開心 小朋友反而過咗去無野
你仲話小朋友最唔開心喎
難聽好聽都咁講 你媽仲有廿幾三十年命
要你老婆仲要對住個阻佢教子女既人咁耐
唔爆你 咪轉移爆你99囉
你媽唔識做 但佢都慘 感覺幫咗咁多仲要俾人鬧

你造成架 你拆返掂佢 請工人又好 點都好 減少佢地見到既時間
唔好用自己小朋友黎娛樂你媽啦
你老婆真係好慘

大宅

回覆:jonathanchans 的帖子

明白你是孝順,你覺得這樣的生活可互相照顧,老人家又有寄托,但你太太認同嗎?睇你講基本上除了晚上睡覺時間,你們和同住沒有太大分別,和太太溝通吓如只得她一人照顧小朋友可行嗎?或老人家中午在自己家休息,晚上才過來你家吃飯,待小朋友專心做功課?或還有沒有其他可行方法?兩個女人日日相對,唔嘈就奇……你大壓力,她們壓力也不少。

翡翠宮

搞到小朋友就唔好喇,暫時大家都唔好見住,冷靜下先喇

子爵府

不要用小朋友作工具給老人家作為寄託,你應自己去睇阿媽,你老婆唔鐘就唔好給她們自己相處,你自己去照顧你阿媽,同老婆講清楚她唔鐘意唔迫你,但你要去照顧你你阿媽,你會少了時間對自己屋,你都唔想你子女將來咁對你。

大宅

我99都係一個好人,亦好肯湊孫,但問心,我對佢都麻麻地。
入正題。
樓主,你&你媽要明白,呢個家庭,係你&你太太組織出黎,唔係你&你媽媽。o個個bb係你個仔,唔係你細佬,所以,管教方面,係bb方面話晒事。
老人家眼中有好多「睇唔過眼」「無理由」,但你要同太太溝通,點解佢要咁做。比如:bb喊,媽媽唔抱,老人家就睇唔過眼,覺得無理由唔抱。但,做人老公,你有無了解太太的管教背后係點?
你可以做孝子,我地做人媳婦都想做孝子。但係,如果「好媽媽」&「好媳婦」中間有矛盾的話,sorry, 99都無面比。可能好絕,但係你問下你媽,可能佢當年都咁頂你嫲嫲。
你想雙安無事,你要好好了解你太太的教管方法,再叫你媽唔好干涉管教問題。呢個世上,只有你呢位爸爸先有權管點教仔,其他人都只係過客。

大宅

係媽媽方面話事

大宅

父母教育子女,邊人必須企埋一邊,2把嘴不同意見,點教?子女一切事情,由媽媽一手打理比較好,我相信世上99%嘅媽媽都想自己嘅子女好,先會嚴厲對待。請老人家尊重一下心抱吧!總之都係果句,萬大事都好,一定吾可以越權,呢個係定律

公爵府

呢度所有的PO都是在指呢單case當中99正在越權.....教育孩子的責任是在於父母.而不是嬤嬤.(當中母親的責任更加重大些)將來有一天你的孩子走出社會不能成材又不能自理.你認為別人會說"你阿媽點教你的呀 ? " 還是說 "你嬤嬤點教你的呀 ?" 樓主: 你認為別人會講哪一句 ? 樓主你要明白.不是一句抑鬱就可以成為阻礙別人孩子健康成長的借口.如果99有抑鬱就更加要少操心.少管閑事.這樣才能有利於病人的康復.而不是叫病人更加的操心.99已經養大左自己的兒子.她的責任已經完成了.系時候安享晚年啦.孫兒的事就由孩子的父母去操心吧 ? 自己難得清靜一下.少操心.無煩腦又長命百歲不好嗎 ?

珍珠宮

引用:呢度所有的PO都是在指呢單case當中99正在越

原帖由 美之選468 於 16-06-06 發表
呢度所有的PO都是在指呢單case當中99正在越權.....教育孩子的責任是在於父母.而不是嬤嬤.(當中母親的責任更 ...
講得好!

男爵府

陪月勳章

感覺樓主一開始既心態係偏向自己媽媽

樓主應該係好appreciate佢媽為佢屋企做左咁多野, 又有情緒問題, 所以老婆唔應該為小小事就發佢媽脾氣, 但佢又唔可以話佢老婆, 主觀上已經覺得係自己老婆唔岩

教小朋友係父母責任, 雖然話麻麻係縱孫, 但你媽基本上日日都黎, 更加唔可以俾佢縱, 再者你媽當住新抱同小朋友面前話新抱唔岩, 小朋友就會更加變本家厲, 有咩野如果媽媽鬧就會搵麻麻做擋箭牌, 做媽媽既到時想教就教唔聽

樓主要同你媽好好解釋, 老人家都要識得做人, 我家小朋友就係咁, 我媽每日都揍我個女, 因為我要返工, 佢曳我鬧/教佢唔會聽, 有咩野就自己搵婆婆, 仲要當你冇到, 我媽經常性o係我教女時保佢, 又會話我唔岩, 咁咪出事囉... 依家個女已經唔會再聽我話, 我都冇晒辦法

樓主到小朋友再大少少就會體會到有幾無奈

大宅

你改變唔到老人家𠺢,我阿媽就係咁,好心痛我哥嘅仔女,例如餵食飯,我同阿哥叫唔好餵都冇用,除非我哥好惡話唔準餵(但我媽會好不滿)。所以未必係你老婆態度問題,雙方既矛盾好難解決,要見少D

伯爵府

jonathanchans 發表於 16-6-5 17:00
嫲嫲基本星期一至五都會協助煮一至兩餐給我們一家人吃(我們沒有工人姐姐,大小家務和教導小朋友我們兩工 ...

點解你會覺得兩邊都唔可以幫?
知唔知咩叫幫理不幫親?

按你咁講,即係其實你知道小朋友係蝦麻麻,明明自己做到又要麻麻幫手。咁點解唔出聲?第一,你要俾小朋友知道,搵麻麻係解決唔到問題!第二,你要俾你阿媽知道,點教小朋友係你地兩公婆既決定。

你要堅持平時教導小朋友既原則(咩係需要自己做),小朋友先唔會搵麻麻黎做擋箭牌。你唔表態係worsen個情況。因為你媽咪會以為你唔反對距既做法,先會同你太太抗行。如果你表面態度,你媽咪就唔會經常做炸兩了。

大宅

別墅

回覆樓主:

其實一句都尾都係婆媳問題
你叫你媽去幫手時 其實有無問你太太意見先
99覺得幫下無咩所謂 但變相其實係縱緊d小朋友囉
始終小朋友係你地 我覺得你有責任同你媽傾下
叫佢唔應該去話你太太囉

大宅

總之係家家有本難諗的經,幫邊邊都係死,但係當然我都好怕嫲嫲種孫,搞到d孫咩野都想大人幫手做,咁就唔好。,到時自已辛苦,子女又學唔識自立.

男爵府

你要做醜人。
你唔做醜人,兩個女人嘈來嘈去,實反面。

首頁

尾頁

跳至