懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

(純好奇一問,非討論政治)

在新聞見到,話某議員太太去公家醫院生仔,可獲顧問醫生跟進,因私家醫院「唔敢收」他太太的症。他太太的醫生就話佢有胎盤前置的問題。

想問下,雖然我都知胎盤前置可大可小,可以好危險,但係咪只要有呢個問題,私家就連開刀都唔做,會直接叫孕婦返公家的呢?如果係最嚴重的胎盤前置 (即胎盤完全覆蓋子宮出口) 係咪都係咁呢?

男爵府

引用:(純好奇一問,非討論政治)+在新聞見到,話

原帖由 jeanne1120 於 16-06-06 發表

在新聞見到,話某議員太太去公家醫院生仔,可獲顧問醫生跟進,因私家醫院「唔 ...
要夾雜好多因素。。

我,上一胎同今次都胎盤前置,C+E生照收

男爵府

回覆樓主:

我私家醫生話最多只收1,2期胎盤前置, 3, 4期易流得血多, 公立醫院多d設備支援。同埋私家醫院生萬一有咩情況發生可以好貴, 勁超預算。另外, 我估有d私家醫生都唔想被claim保險, 有聽過連2期都唔會接。

大宅

回覆:好奇一問...胎盤前置,私家醫院會唔收?

反而奇怪係只要話去親戚屋企住就可以轉地址,咁當時作婦產科登記做mug要住址證明作分區分流?係咪以後只要話去親戚屋企就就可以轉地址?我都係高危個案,而家係QE,可以轉去瑪麗都好呀

子爵府

KILW 發表於 16-6-6 20:42
我私家醫生話最多只收1,2期胎盤前置, 3, 4期易流得血多, 公立醫院多d設備支援。同埋私家醫院生萬一有咩情況 ...
原來係咁,我之前真係以為胎盤前置只要開刀就解決... 咁我自己都要留意下 (而家未知遲d 會唔會胎盤前置,因我個醫生話要到後期先知會唔會胎盤前置,我又曾經開刀生b),謝謝解答!

子爵府

SanKwan 發表於 16-6-6 23:36
反而奇怪係只要話去親戚屋企住就可以轉地址,咁當時作婦產科登記做mug要住址證明作分區分流?係咪以後只要 ...
之前我都聽過有人係可以跨區架,不過要俾足夠的理由先得。

大宅

廣華係無誇區位的, 兩年前家人當年搬屋, 未搞好地址, 廣華死都唔收, 話一定要有住址證明才可以登記.

好明顯係特事特辦啦!! 有得100蚊住單人房就知啦!! 仲有指定顧問醫生follow. 普通孕婦邊有咁好???

SanKwan    發表於 16-6-7 19:08

禁止訪問

子爵府

今朝睇左新聞,真係有醫生解釋左有關胎盤前置的問題... 有d 嚴重胎盤前置 case 係真係建議個病人返公立醫院...

不過我對呢單野都仲有其他疑問:

1. 本身係個議員太太自己有需要跨區轉院,咁申請者應該係以議員太太本人名義寫。點解議員會用自己名幫太太寫信俾醫院?即係假如我自己要跨區寫信,我無諗過無啦啦要老公用佢個名寫?

2. 公立醫院可以指定由顧問醫生跟進?係咪所有危險case 都可以?之前無耐咪有個大肚婆在廣華催生了三日都生唔到,最後bb 夭折,係咪最後都有由顧問醫生跟進呢?

禁止訪問

大宅

引用:我爸爸都有過轉醫院經驗,原本去瑪嘉烈開刀

原帖由 moon7632 於 16-06-07 發表
我爸爸都有過轉醫院經驗,原本去瑪嘉烈開刀,但最後都去左仁濟,醫生話果面手術醫生比較好,醫生就禁轉左醫 ...
瑪嘉列同仁濟係同一個聯網, 轉醫院當然無問題。 條友咁有錢, 又唔肯住私家。 擺明係嫌屯門醫院唔好, 所以用特別手法轉去广華醫院生B.

水晶宮

特事特辦,打尖,特別優待,特別搵個高級啲既睇,bypass 急症室直上病房 etc etc... 不嬲都有,唔係新鮮事。。。可能係親戚of 政府高層/醫管局高層,甚至明星。。。

別墅

jeanne1120 發表於 16-6-6 18:58

在新聞見到,話某議員太太去公家醫院生仔,可獲顧問醫生跟進,因私家醫院「唔 ...

新聞訪問左私家醫院, 話胎盤前置都冇問題, 可以照去。

複式洋房

好明顯諗縮數,做議員揾咁多錢,仲要慳埋呢啲,最嬲係隨時轉院,有顧問醫生又有私家房

私家房寫明收私家價5千幾,而家$100落到樓,我唔信普通人都得囉,話唔係偏私都無人信!

禁止訪問

大宅

moon7632 發表於 16-6-8 14:37

下,佢地住東九龍(我的爸爸),大把醫院可以去,唔一定的 ...
你要幫住民賤聯, 我無野好講啦!!
民賤聯條友又話個老婆胎盤前置好嚴重, 要臥床幾個月, 所以搬去九龍住. 所以轉去廣華.
問題係, 他老婆9個幾月仲行得走得, 可以接受TVB訪問.
片段中步伐輕盈, 完全唔似要日日臥床的孕婦law.

大宅

民賤聯條友又話個老婆胎盤前置好嚴重, 要臥床幾個月, 所以搬去九龍住. 所以轉去廣華.
問題係, 他老婆9個幾月仲行得走得, 可以接受TVB訪問.
片段中步伐輕盈, 完全唔似要日日臥床的孕婦law.

大宅

真係好鬼cheap, 雙料議員, 十幾萬人工一個月.
都要做埋呢d cheap野!!!
去私家醫院生都得啦!!

禁止訪問

大宅

moon7632 發表於 16-6-8 15:21
只係講道理姐... 只係睇多少少
普通專科同生仔case唔同, 家人都試過誇網看專科.廣華醫院生仔係一定要住址證明的.
家人前兩年在廣華生, 因為搬屋, 未搞好住址證明, 廣華點都唔肯收.
直到她搞好住址證明, 才肯收.
我係話, 條有身為議員, 擺到明講大話, 又話老婆因為病情嚴重, 所以要轉去廣華, 實情係, 在訪問中, 他老婆可以出街探朋友, 又可以去看展覽, 完全唔似他講到咁嚴重!!!

首頁

尾頁

跳至