親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教各位JM, 如半夜由東大門坐的士回明洞路程遠嗎?大約要幾多錢?

男爵府

Rabbitlolo 發表於 16-6-6 23:42
請教各位JM, 如半夜由東大門坐的士回明洞路程遠嗎?大約要幾多錢?
4月時坐過銀的4000 won, 其他顏色的士叫價20000 won,最好係有地鐵時回明洞

男爵府

pennyma 發表於 16-6-7 00:01
4月時坐過銀的4000 won, 其他顏色的士叫價20000 won,最好係有地鐵時回明洞
更正係6000 won, 約42元港幣

wcpcelia    發表於 16-6-7 12:22

男爵府

pennyma 發表於 16-6-7 00:01

Thanks!
盡量搭地鐵,但因批發嗰邊開,幾個女人仔可能會行到失控嘛,所以問定先,有個預算

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:pennyma+發表於+16-6-7+00:01+4月時

原帖由 Rabbitlolo 於 16-06-07 發表
Thanks!
盡量搭地鐵,但因批發嗰邊開,幾個女人仔可能會行到失控嘛,所以問定先,有個預算
...
其實搭的士唔貴,最怕係搭著個黑的先麻煩。

公爵府

Rabbitlolo 發表於 16-6-7 07:55
Thanks!
...
邊度批發開呀?幾點開?我又想失控呀.........些些~~~

複式洋房

pennyma 發表於 16-6-7 00:02
更正係6000 won, 約42元港幣

係咪即是揾銀色的士坐最好?想問係咪by meter㗎?

男爵府

lv7180 發表於 16-6-7 13:46
係咪即是揾銀色的士坐最好?想問係咪by meter㗎?
銀的係,其他就由司機叫價,但銀的多是老韓國司機,他們不懂英文,所以準備酒店咭片俾司機

伯爵府

引用:Quote:lv7180 發表於 16-6-7 13:46 係咪即

原帖由 pennyma 於 16-06-07 發表
銀的係,其他就由司機叫價,但銀的多是老韓國司機,他們不懂英文,所以準備酒店咭片俾司機 ...
咭片!?我諗起有一次夜晚同朋友上咗㗎的士,俾埋張咭片佢睇,但個司機有老花眼,拎個老花鏡都睇唔到,開埋車入面盞燈都唔夠光,最後佢拎個打火機tart着火出嚟照

男爵府

yuyu.c 發表於 16-6-7 08:16
其實搭的士唔貴,最怕係搭著個黑的先麻煩。

我朋友仔都話韓國好多黑的

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 pennyma 於 16-06-07 發表銀

原帖由 anitawong21 於 16-06-07 發表
咭片!?我諗起有一次夜晚同朋友上咗㗎的士,俾埋張咭片佢睇,但個司機有老花眼,拎個老花鏡都睇唔到,開埋 ...
電話cap圖可能好d

首爾可能都興call車,夜晚好多吉車駛過但唔停。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆:東大門坐的士到明洞

十幾年前跟圍,有晚行程早回酒店,出咗去行街,夜咗又攰又唔太清楚點行返酒店,因越行越遠,想打的,勁難截車,截到又打死狗講價。前年自由行,搵晒路線和資料,全程地鐵。多得智能手機,google map 和 google translate,呢幾年自由行都是靠佢哋,冇呢d我諗唔敢唔跟團。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

東大門最多黑的, 我唔會在東大門搭.

大宅

回覆樓主:

前晚半夜 2am 搭完黑的收 25,000 won 2個人返明洞,仲加 2個女仔“共乘”。
司機好惡死,試講價 20,000 won,即叫我地落車。另 2個女仔話已經等咗半個鐘,好多的士都吾載,加上太攰,迫於就範。以後吾會响首爾搭的士

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:前晚半夜+2am+搭完黑的收+25,000+won+2個人

原帖由 HeheBB 於 16-06-12 發表
前晚半夜 2am 搭完黑的收 25,000 won 2個人返明洞,仲加 2個女仔“共乘”。
司機好惡死,試講價 20,000 won ...
東大門黑的好出名。

男爵府

HeheBB 發表於 16-6-12 16:42
司機好惡死,試講價 20,000 won ...

咁行完批發D mall 冇地鐵咪好麻煩
但批發d mall 又晏晏先開,真係助長黑的!

大宅

BK Milk勳章

黃色的士, 銀色的士都係都好平, 司機教我地另外用張紙大大隻寫酒店的名. 地鐵教難坐, 要睇清搭邊邊月台, 同好多樓梯上上落落. 的士唔貴, 方便好多.

侯爵府

韓國周圍的士又平,好方便

公爵府

東大門同明洞好近, 銀同黃的好多都唔會載

首頁

尾頁

跳至