興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

thanks, 若唔方便帶自已機,可否借鋪頭d機試呢?
....帶銀包..good, 好緊要
原文章由 chloepapa 於 08-11-11 23:33 發表

最好帶埋自己用開的機去試
1. check 下支鏡有無花, 包括鏡身同鏡片
2. 轉下支鏡(zoom 同focus), 睇下順唔順
3. check 下mount 位有無花
4. 向住光的地方, 睇睇有無好多塵 / 黑點在鏡內
(塵就一定有, 差在多定少)
5. ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 fion88 於 08-11-13 00:18 發表
thanks, 若唔方便帶自已機,可否借鋪頭d機試呢?
....帶銀包..good, 好緊要

睇下邊間shop, 大店如永成, 萬成, 百老匯, 鐳射, 豐澤就有機借俾你試鏡 (不過唔一定係你用開果個型號)
細店, 未必有

大宅

終於攞咗支鏡返黎啦, 原厰價無得減無野送:;pppp:
想旅行前試吓用又唔想等, 無計

男爵府

想請問, 450d用人像mode, 怎樣可以較唔flash呢...
Thx~~~~~~

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇得較, 因為人像mode 時flash 係全自動. 你可以試用P mode.

如果一定要用人像 mode, 可以是但用一支外閃, 插住唔開就得.

原文章由 kawaiimama 於 08-11-16 03:13 發表
想請問, 450d用人像mode, 怎樣可以較唔flash呢...
Thx~~~~~~

男爵府

原文章由 clpapa 於 08-11-16 09:44 發表
冇得較, 因為人像mode 時flash 係全自動. 你可以試用P mode.

如果一定要用人像 mode, 可以是但用一支外閃, 插住唔開就得.

唔該晒你啊~~~thx~~~

首頁

尾頁

跳至