論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

k_k_k 發表於 16-6-10 16:31
面霜都試過,貴嘢!幾千蚊冇咗!

我d護膚品香水全部鎖入櫃。

珍珠宮

toronto929 發表於 16-6-10 14:29
我果個錢就暫時唔覺佢有偷, 但其他嘢, 放喺屋企佢就當係自己咁, 攞咗嚟用, 小至髮COOL, 尿袋, 只要放喺屋企 ...

借d 2用完當自己偷埋,我—定炳,吾認都要話

珍珠宮

hsbc005 發表於 16-6-11 01:19
我d護膚品香水全部鎖入櫃。

畀隻衰傭偷咗3支hand cream, crabtree, biotherm. 我至愛用呢支,已經放主人房廁所,真嘔血!
我上年去韓國入咗批” 后 ”嘅skin care, 好在佢吾識,吾係多多無埋.

珍珠宮

k_k_k 發表於 16-6-11 00:16
偷面霜、食品、m巾係之前個工人

收埋我支香水而家做緊冇炒

吾係叫收埋,係偷

伯爵府

melonfans 發表於 16-6-11 10:16
畀隻衰傭偷咗3支hnd cream, crabtree, biotherm. 我至愛用呢支,已經放主人房廁所,真嘔血!
我上年去韓 ...

我自從俾上次件肥印爆完我媽屋企後,
我好有經驗,
接佢地黎我屋企住前已諗好方法,
如何保護自己財物,
錄影cam + 全鎖 + 唔係佢地既野唔好掂,所有野用要完要放回完位。

人窮唔緊要,
但唔好賤格到去偷野無埋自己人格,
到時就真係俾人睇唔起兼卑視,
你知唔知當時我俾個賤人爆我媽屋企,
但我又乜都做唔到果種心情係好心痛!
連我媽病重食唔到野要飲的加營素都俾個賤人偷埋,
x佢老母,
佢無$咪去做G囉,
做G都叫有付出,
肥到17x磅偷乜春野加營素,
偷野借$唔還發姣勾人老公,
影埋自己妹妹相,
有老公又晚晚同佢d男朋友s phonesex,我都好想知件肥印日日拜的真主有乜感覺?

唔好姑息d偷你野的賤人!

我心情好俾我護膚品香水佢地用係一件事,
佢地偷野又係另一件事。

珍珠宮

hsbc005 發表於 16-6-11 12:03
我自從俾上次件肥印爆完我媽屋企後,
我好有經驗,
接佢地黎我屋企住前已諗好方法,

我當然明白明知佢偷又捉佢吾到嘅不忿,仲要扮喊話無偷野,偷哂bb新衫,揹帶,整病佢,諗起就慶

佢地偷僱主物品係理所必然,人格無吾緊要,最緊要偷同炒佢補足糧,我姐姐去到agent到死lur要我賠,我同agent講叫佢去勞工處申請,agent仲話有case在身,有新I入境處吾批,佢先即簽文件即走

伯爵府

melonfans 發表於 16-6-11 12:07

我當然明白明知佢偷又捉佢吾到嘅不忿,仲要扮喊話無偷野 ...

我蠢當時無經驗乜都唔識,
我俾足佢,
但我俾機票佢唔俾$,
仲要係張早機去晚機到,
在機場玩足1x粒鐘,
唔包行李唔包餐,
佢之前叫我送佢去馬拉唔要返印尼,
為咗要見佢d男朋友,
今次1次滿足哂佢2個願望,
去馬拉機場玩兼返印尼,
如果新肥印唔係早咗一個月到香港,
我本來係打算用1個月通知,
d$捐咗去都唔想益個8婆。

子爵府

我之前有個印,偷錢,偷我D衫

我抄低銀纸号碼裝佢,一次就装到

佢每次吼我冲完涼出房,就攞D熨好嘅衫入我房,原來係等到我番嚟,偷錢

冇立即拆穿佢,因為夜晚,唔通call police, 搞到家嘈屋閉,成晚陪佢唔使瞓

第二朝叫佢陪我睇醫生,帶咗佢去agent office, 佢仲夠胆著住我條牛仔衭

去到agent ,我叫佢攞番D錢出嚟,佢伏係枱喊,話 “太太唔鍾意我,我可以走“,佢攞個銀包出嚟冇錢,我要佢摷衭袋,跟著摷到两張100蚊纸出嚟,係摺到好细,好细

打開,我俾agent 睇我抄低D号碼,全中!

佢仲話係我出糧俾佢D錢!

我指住佢條牛仔衭,話係我嘅,佢話係佢自己買,(佢當時嚟咗4,5個月),我話條衭bossini ,5年前嘅style, 佢就話朋友俾架

Agent 捉佢入房,佢認咗,淨係偷嗰$200 喎,冇其它喎

跟著掃把佢,叫屋企人掃埋佢D行李去agent 度,咪又有新發現,我D做運動T shirt, 又係佢朋友俾佢

買唔切機票即日走,係宿舍瞓一晚,點知隔離床工人,收係枕頭D飯錢都偷埋!

珍珠宮

hsbc005 發表於 16-6-11 12:42
我俾足佢,
但我俾機票佢唔俾$,

你爸媽病咗都夠煩,仲整件咁嘅野,我老公都話畀錢趕佢走算。

珍珠宮

細姐姐 發表於 16-6-11 13:28
我之前有個印,偷錢,偷我D衫

我抄低銀纸号碼裝佢,一次就装到

agent咁掂可以chok佢出黎?!你d姐姐有無相post出黎呀?!
又做g, 又有賊,真係

子爵府

冇得佢唔認la, agent 仲張两張$100 影印,要工人簽名寫低係佢偷.,fax 番去印尼間學校

做賊嗰個,都8-9年前

之後,有個借財仔,7-8間,追債信記埋去agent office

冇相呀!

做G嗰個,3月初走,叫Wartini, 佢話去咗寶琳做,自己揾到僱主

珍珠宮

細姐姐 發表於 16-6-11 15:25
冇得佢唔認la, agent 仲張两張$100 影印,要工人簽名寫低係佢偷.,fax 番去印尼間學校

做賊嗰個,都8-9年 ...

你個agent又ok喎!

子爵府

我亞妹話我個agent d 工人,偷嘢,借財仔,做G, 都仲揾佢,叫我轉吓第二個agent

我覺得都唔可以賴晒佢嘅,D工人又唔係佢個女,就算係都未必聽亞媽話,我諗agent 都有幫我善後,就算啦!

中間都遇到D工人ok 嘅,好勤力,好乾淨,正經,冇搞搞震都有

而家,依個無經驗海外印,初到屋企都好麻煩,我又唔想要佢,蠢到死,工人又唔想做,話我鬧佢,agent 都有幫手,而家3 個幾月,大家開始習慣,冇咁勞氣

亞妹仲話佢 “純 “,叫我唔好鬧佢喎

我都開始化境,鬧走佢,冇人用,又好煩

算啦!蠢蠢地,可以俾我食住佢

珍珠宮

如果發現工人偷的東西是小物件如生果、果汁等,不是錢或貴重嘢,你們會怎樣做?當不知道嗎?

子爵府

直接問佢,“包果汁你攞咗呀?你唔可以攞,要問過我,我係買俾 XX 飲"架,佢而家冇得飲,你而家去買番包番嚟啦!“

俾錢佢去買,但係俾D嘢佢去做,等佢行吓

珍珠宮

細姐姐 發表於 16-6-17 00:14
直接問佢,“包果汁你攞咗呀?你唔可以攞,要問過我,我係買俾 XX 飲"架,佢而家冇得飲,你而家去買番包番 ...

但我的蘋果汁是一大支的..

珍珠宮

hsbc005 發表於 16-6-11 12:42
我俾足佢,
但我俾機票佢唔俾$,

呢兩日又發現佢偷埋我把uv遮,夏天我成日用,佢地星期日要訓街,實啱用。
妹妺個melody袋又無埋,我常用個環保袋都啱!真係用嗰樣,無嗰樣!

我無補—個月同大假畀佢,佢留港15日,連食宿最平都要1500, 仲有改機票都幾百,佢蝕成6k, 同d agent fee差吾多,我條氣先少少順番d

珍珠宮

Moonlight819 發表於 16-6-17 18:03
但我的蘋果汁是一大支的..

佢貪你食物,會用埋你曰用品,留意下

珍珠宮

melonfans 發表於 16-6-17 23:47
佢貪你食物,會用埋你曰用品,留意下

之前我c6發現少了幾個奇異果,問她是否給了囝囝食(當然知道不是),她還反問老公不見了幾多個幫他找,之後認真地和老公説不想他懷疑她(好像我們屈她,但全屋只有她和囝仔),近來發現有些類似食物飲品等少了,但她做嘢也算OK,又好像沒理由這樣炒了她,該怎様做好呢?

珍珠宮

Moonlight819 發表於 16-6-18 00:11
之前我c6發現少了幾個奇異果,問她是否給了囝囝食(當然知道不是),她還反問老公不見了幾多個幫他找,之 ...

我姐姐偷得勁,由食物開始

首頁

尾頁

跳至