跳至

首頁

尾頁

子爵府

pig,

有得去玩都算唔錯啦! 不過晌hk去邊都係好方便而且d package又平就真.

妳近來工作如何呀? 妳晌sg多數講普通話or english? 妳有無識到新的好朋友?

原帖由 pigpig78 於 09-7-2 11:13 發表
hi yat
yes its the island.
to be honest, its nothing much there just the resort. if u come to Sg then this will be one option for sun and beach but if u are in HK no point of going there if not pass b ...

子爵府

牛年勳章

唉...西文其實學左5-6年,係HK學得幾好,不過剩係開到中班就無得繼續上,黎到呢度跟埋D公公婆婆學(佢地學黎去西班牙RETIREMENT,馬馬虎虎都得啦)老師又UNORGANISED,年年都係左同一份EXERCISE,攪到我幾年都無進步(我又有D懶GEH...),而家同呀仔講簡單野都中得,過幾年睇怕我要佢教返我轉頭添LU...
個個都話男仔學講野係慢D,我都唔EXPECT呀仔會快講野,尤其係我地用3種話同佢講野...
呀仔而家剩係一個星期去一次圖書館GEH TODDLERS' GROUP,無乜特別野學,朋友仔又識唔到...所以我好想比佢返1-2日NURSERY,等佢過下D群體生活.
你兩個仔仔有伴真好!卡樂B就無機會LU...老公話一個夠哂數,我就話生得出都無力湊LA...

原帖由 yatjeh 於 09-7-8 14:45 發表
ALMALY,

嘩, 妳真係叻, 識講spanish, 妳以前係咪學過架?

我個細仔巳經兩歲, 有個哥哥陪佢都係識講好少嘢咋, 男仔真係學乜都慢d...唉!

妳有無帶carlos返playgroup? 妳會唔會追多個b陪佢呢?

...

子爵府

嘩, 妳真係叻, 學西文. 點解妳當初想學西文唔係德文OR法文嘅? 係咪當時妳巳識咗妳HB, 想方便同佢溝通呢?

小朋友學嘢真係好快, 我估卡樂B第時都會教番妳架, 妳唔駛急住學啦. 咁妳HB同卡樂B識唔識講中文架?

卡樂B有無表兄弟姐妹晌UK? 佢第時返NURSERY就會識到同學仔架喇. 妳打算比佢幾歲返NURSERY呀?

原帖由 almaly 於 09-7-10 06:17 發表
唉...西文其實學左5-6年,係HK學得幾好,不過剩係開到中班就無得繼續上,黎到呢度跟埋D公公婆婆學(佢地學黎去西班牙RETIREMENT,馬馬虎虎都得啦)老師又UNORGANISED,年年都係左同一份EXERCISE,攪到我幾年都無進步(我又有D ...

子爵府

牛年勳章

其實我識HUBBY之前,我係學法文同徳文架,個陣佢都問我學西文.我無理佢呀...到左5/6年前先想學西文~係想去南美玩方便D
老公D中文簡直係"零",剩係識早晨,食飯,唔該,多謝,你好嗎呢5句 ~ 一隻手數哂,佢就成日喇:話我無耐性教佢...

我地係UK無其他親人架...剩係得我一D好少見嘅COUSINS,朋友都唔多,所以卡樂B好少同其他人接觸,我最想今年年尾前就開始NURSERY,因為有D NURSERY兩歲左右就開始好似返學KUM教小朋友D簡單字母,數字,我驚卡樂B遲開始會好難適應,老公就話想等到卡樂B識講野先...所以呢排都要開始PERSUADE我老公先得!
係呢,你個細仔都應該係2007BB?返NURSERY未?

原帖由 yatjeh 於 09-7-10 16:55 發表
嘩, 妳真係叻, 學西文. 點解妳當初想學西文唔係德文OR法文嘅? 係咪當時妳巳識咗妳HB, 想方便同佢溝通呢?

小朋友學嘢真係好快, 我估卡樂B第時都會教番妳架, 妳唔駛急住學啦. 咁妳HB同卡樂B識唔識講中文架?

卡樂B ...

子爵府

妳妳妳....真利害, 識咁多國語言!!!!

咁妳hb識唔識普通話呀? 外國人多數鍾意學普通話, 而且又比較容易上手添.

我個細仔係07年bb, 而且我巳安排佢晌9月返nursery, 我等咗呢個日子好耐架喇, 因為佢好百厭, 而且脾氣暴燥, 所以我除咗工人仲請咗個鐘點姨姨嚟幫手鎮壓住佢. 我好想佢快d返學, 學常規, 學紀律, 學獨立...等. 呢d嘢工人係幫唔到好多, 所以一定要比人教先得!!!

我好期待佢返學後一切有所改善架!!!

p.s. 放心, 小朋友學嘢好快的, 佢地雖然唔太識講嘢, but一返咗學自然有改善架!

原帖由 almaly 於 09-7-13 05:42 發表
其實我識HUBBY之前,我係學法文同徳文架,個陣佢都問我學西文.我無理佢呀...到左5/6年前先想學西文~係想去南美玩方便D
老公D中文簡直係"零",剩係識早晨,食飯,唔該,多謝,你好嗎呢5句 ~ 一隻手數哂,佢就成日喇: ...

子爵府

你真係好利害呀, 我以前係英學的法文已經比番曬老師啦.
咁你mother tongue 係咩.
如果同 地講幾個語言,佢地係3歲前係唔會講好野, 因我仔仔囡囡都係咁. 而家囡囡就廣東話同我講,英文就同菲傭講啦.

原帖由 almaly 於 09-7-13 05:42 發表
老公D中文簡直係"零",剩係識早晨,食飯,唔該,多謝,你好嗎呢5句 ~ 一隻手數哂,佢就成日喇: ...

子爵府

牛年勳章

HUBBY剩係識西文同英文. 但有時問佢D西文,平日講慣嘅野都仲可以,講深D,佢都未必記得,佢係英國住得太耐啦...
至於仔仔:我都覺得有D野係要比外人教容易D,最緊要係有機會比佢見多D其他人,有群體生活.我今日同HUBBY講要開始比卡樂B返NURSERY,佢話想SWINE FLU OK D先WOR...等我遲兩日又哦下先

原帖由 yatjeh 於 09-7-13 11:35 發表
妳妳妳....真利害, 識咁多國語言!!!!

咁妳hb識唔識普通話呀? 外國人多數鍾意學普通話, 而且又比較容易上手添.

我個細仔係07年bb, 而且我巳安排佢晌9月返nursery, 我等咗呢個日子好耐架喇, 因為佢好百 ...

子爵府

牛年勳章

我MOTHER TONGUE梗係廣東話啦!
我都有心理準備呀仔會好遲先識講野,而家我覺得佢其實聽得明好多野,但由於佢未識講野,有時表達唔到佢自己,就變得多左發脾氣LOR. 你同佢地係咪剩系講廣東話?

原帖由 wawa 於 09-7-14 10:26 發表
你真係好利害呀, 我以前係英學的法文已經比番曬老師啦.
咁你mother tongue 係咩.
如果同 地講幾個語言,佢地係3歲前係唔會講好野, 因我仔仔囡囡都係咁. 而家囡囡就廣東話同我講,英文就同菲傭講啦.

...

子爵府

我大仔細時就同佢講英文. 唸住單一語言會好些, 到佢返nursery 時開始講廣東話, 而家佢小學要學中文有些困難. 因為o的字太深了. 對中文有些抗拒tim, 由於咁細囡就乜都講, 我同佢講廣東話,菲傭同佢講英文,但係呢個傭o的英文痳痳地所以佢都痳痳地.廣東話都唔係好正, 但佢99%係明曬兩個language.

原帖由 almaly 於 09-7-15 06:17 發表
我MOTHER TONGUE梗係廣東話啦!
我都有心理準備呀仔會好遲先識講野,而家我覺得佢其實聽得明好多野,但由於佢未識講野,有時表達唔到佢自己,就變得多左發脾氣LOR. 你同佢地係咪剩系講廣東話?

...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 yatjeh 於 09-6-22 17:32 發表
WA,

我最近同我FD傾過, 原來佢地幫仔仔轉校係有另外原因的, 有時間妳CALL我, 我再話妳知啦!

hi
煩完小學未呀?我女咁又小三啦~~
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

你地呢排點呀? 我比個工人煩死, 唉...

你地話點好? http://forum.baby-kingdom.com/thread-2487496-1-1.html

子爵府

Cyl

Bb 抱慣咗係難放手的, 咁你試下忍心o的唔係佢哭就立刻抱佢,或者同佢出去公園行下坐下bb. 咁你對手無咁軟. 真係湊兩個真係唔易的.

原帖由 cyl299 於 09-8-1 02:35 發表
你地呢排點呀? 我比個工人煩死, 唉...

你地話點好? http://forum.baby-kingdom.com/thread-2487496-1-1.html

大宅

原帖由 wawa 於 09-8-4 10:46 發表
Cyl

Bb 抱慣咗係難放手的, 咁你試下忍心o的唔係佢哭就立刻抱佢,或者同佢出去公園行下坐下bb車. 咁你對手無咁軟. 真係湊兩個真係唔易的.

wawa
我其實覺得比bb喊少少都ok, 不過屋企人就唔中意, 不過而家都抱少過以前喇!

子爵府

有時有屋企人係度會係咁.
佢地會怕嘈, 你唔抱佢佢地會走來抱的, 所以不如同你個b, 你想同mami o的時間唔好摟計啦.

原帖由 cyl299 於 09-8-5 05:11 發表
wawa
我其實覺得比bb喊少少都ok, 不過屋企人就唔中意, 不過而家都抱少過以前喇!

大宅

Cyl,

不如, 你TRY吓慢慢來, 叫個工人等BB, 喊咗10分鐘. 先抱, 之後再慢慢加分鐘.

一個心哋好既工人, 可以慢慢傾, 但一個懷心地既工人, 就唔好要. 不過, 你一定要叫佢行開一面(唔好有第三個人在塲)既時同佢講你對佢既不滿, 既係唔可以大聲同你講既.

大宅

tiff
你係咪返左uk喇? 我前幾日打電話比你仲諗住睇下你得唔得閒出來添!

大宅

wawa, tiff
可能因為bb比我train過, 而家都少左扭抱, 我覺得都已經可以接受, 所以唔同工人講lu, 始終日對夜對, 免得佢唔開心啦!

大宅

CYL,

係呀, 如年尾返英國就揾我啦.

大宅

原帖由 Kitchu 於 09-8-6 13:24 發表
CYL,

係呀, 如年尾返英國就揾我啦.

我今年唔返uk喇, 我去星加波呀...

子爵府

咁咪好law, 大家就下, 因為有時都要靠佢地幫, 最緊要唔好give us trouble.

原帖由 cyl299 於 09-8-5 16:57 發表
wawa, tiff
可能因為bb比我train過, 而家都少左扭抱, 我覺得都已經可以接受, 所以唔同工人講lu, 始終日對夜對, 免得佢唔開心啦!

首頁

尾頁

跳至