跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 yennie 於 10-4-9 00:21 發表

靖翹都兩歲八個月啦
仲係成個BB樣
佢個樣好BB,但個身型就好龐大囉(不成比例!)
而家佢都仲係喺97%以上呀,35磅啦,輕影曦一磅咋

咁重? 我個女先得27磅咋...

大宅

原帖由 yennie 於 10-4-10 22:53 發表
各位
判咗啦
我老公都係想同我離婚
好無助

聽到你咁講我都'登'你好唔開心, 可能你老公諗諗下會改變主意, 話係小朋友面前argue對佢地唔好 離婚對d小朋友都係唔好, 你老公如果為d小朋友著想一定會選擇唔離婚架!

子爵府

Yennie

我同你老公認識不深, 只見過一次面, 不過好奇怪佢可以連宗教信仰都可以改變的. 但佢三個囡佢都要負責的, 唔係話離婚就可以乜都唔理. 你倆可不可以再傾下呢! 或者有無熟O的朋友可幫忙. 現在你唯有祈禱是最大的依靠.

各位
判咗啦
我老公都係想同我離婚
好無助

子爵府

CYL

我囡囡同你囡囡都差不多,都係28磅到.

原帖由 cyl299 於 10-4-12 21:18 發表

咁重? 我個女先得27磅咋...

大宅

好媽媽勳章

多謝!
kent呢個地方我都聽過,不過無去過,我其實來英國3年都係去咗好少地方,仲係乜都唔識!都係靠問下呢個問下果個咁囉!

原帖由 yennie 於 10-4-9 00:26 發表

歡迎呀!
我以前住kent嘅,都住咗兩年半
近Tunbridge Wells嗰頭
前兩年TW畀C4嘅一個節目選中英國其中一個最好住嘅地方
Kent 有Garden of England之稱,幾靚㗎!
學校又唔錯
離London唔太遠
我自己覺得真係唔錯(我無住過英國其 ...

大宅

好媽媽勳章

聽到呢d事真係so sad...我真係唔識形容

點解男人可以咁,已經有咗個家庭有咗小朋友,一句話唔開心就可以離婚,好似走咗之後佢地就可以從新開始一個新生活,有自己世界,無事發生過一樣!
但係我地女人呢,就永遠多咗個大包袱,bb係自己生出來,佢永遠都係我ga,(當然您都唔想個男人同您爭),不過學您話咁就一世!為咗生bb,女人真的比男人付出很多!
不過,生女比生仔好係個囡以後一定要鍚您多d,會照顧番您!會成日痴住媽咪!
希望 the best is yet to come!

各位
判咗啦
我老公都係想同我離婚
好無助

大宅

Yennie,
今日特然心血來朝睇吓BK, 就睇到你個POST, 嚇我一跳. 不如, 你哋返英國住呀, 英國少啲嘢做, 你老公無咁易亂諗嘢. 其實, 唔一定因為閙交, 佢先咁諗. 男人係好難理解既. 比啲時間佢先. 可以佢改變諗法! 如果你想傾吓心事, 你可以係FB SEND 短訊比我, 我唔一定去FB睇POST, 但會CHECK MESSAGE.

WAWA, CYL,
HELLO! 好耐無見啦!

CRYSTAL,
我住NORTH LONDON嫁, 如果, 你真係想搬去LONDON 或MANCHESTER, 你可以去SCHOOL LEAGUE TABLE度睇吓邊間學校好, 搬去果頭住. upmystreet.co.uk呢個site幾好, 可以睇到幾多資料.

侯爵府

好媽媽勳章

自我介紹先, 我而家成家住香港, 但老公係BBC, 住CHESTER, 黎緊暑假我地會成家返去RELAX下, 有諗過好唔好直接留O係英國搵野做, 不過唔知個JOB MARKET OK 唔OK? 其實我未入籍, 但諗緊入籍後的工作問題, 因為我識兩文三語, 少許日語, 就算做唔到我老本行, 做酒樓樓面或做SALES都應該可以維生掛? 不過我都有機會會在小朋友小學畢業後先成家返英國住, 到時先再諗啦

真係好詫異呢.... 平時我有睇YENNIE個BLOG, 見到成家都好幸福架... 點解突然間會搞到離婚咁大劑.... 好可惜

複式洋房

Hi, I am a new full time mum living in London with a 2.5 months old daugther. My husband and I moved to london from HK three years ago. I would like to make some new friends whom are mothers as well to share experience in motherhood. Can I be added to the list? Thanks!

大宅

好耐無上來, 版面轉晒都唔知...

大家好嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

請問有冇媽咪住NORTH-WEST架?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:jutau 的帖子

你好!
呢一年發生好多事
我上年呢個時候帶咗3Q返咗英國住咗一年,老公喺hk返工
一個半月前佢嚟咗英國接返我地走,融家我地一家一齊又返咗hk 啦
無咩事lu
多謝關心!xxx

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 yennie 的帖子

咁就好喇, 祝你地生活愉快~ 幾個女女快高長大~

大宅

yennie 發表於 11-8-30 00:07
你好!
呢一年發生好多事
我上年呢個時候帶咗3Q返咗英國住咗一年,老公喺hk返工
歡迎你返來hk呀, 係fb見你話已經settle晒真係好呀! 你幫女女搵學校易唔易呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:cyl299 的帖子

我老公喺小學教,而家喺埋學校住,間小學幫我地搵定晒幼稚園㗎~基本上我係無搵過lol
你而家喺邊到住呀?近排點呀?

大宅

yennie 發表於 11-9-12 14:26
我老公喺小學教,而家喺埋學校住,間小學幫我地搵定晒幼稚園㗎~基本上我係無搵過lol
你而家喺邊到住呀?近 ...
你就好啦, 唔洗煩學校既野, 我個女下年就報小學喇, 聽完d講座真係煩死我, 我諗我個女都係考唔到好學校既喇...
我都仲係住係又一村呀, 不過而家d租升左好多, 我諗就快加租lu, 我地唔想搬但係睇下加幾多先啦, 如果太貴可能會搬屋同轉校網.

而家返工都習慣lu, 不過份工越來越辛苦, 所以諗緊應唔應該生多個. 不過就算生都唔會立刻, 最少都等多半年然後先大肚. 但係養三個真係會好辛苦, 所以都要多多考慮!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:cyl299 的帖子

我大女今年報小學呀
都無點煩過,入到邊間就邊間
你知我老公教書㗎啦
佢前月嗰幾年係咁轉學校,六年間轉咗四次,今次呢間第五間啦
我雖然報咗學校咋,但係有晒搬嘅心理準備,話唔埋下年又搬又要再搵過!
你嗰邊個校網好,間間都唔差啦~

大宅

回覆 yennie 的帖子

我個校網唔好呀, 好果個係我屋企隔幾條街, 不過我呢邊都有好既私校同直資, 但係好多人爭, 我諗我個女未必考到... 前排有個小學入學會展, 阿女做左模擬面試, 連必問題都唔識答, 而家要有小二三程度先可以考到入小學, 都唔知入左去d學校教乜!

大宅

Please add me too~ I am UK citizen but my hubby is not..So i plan to UK to give birth on this yr..now I am 11 weeks now...

I plan to go bk to Uk for 2 weeks for researching all the information on next month...then I will bk to HK ready and go to UK around July or Aug...what do u think, girls?!!

首頁

尾頁

跳至