親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問辨中國簽證在歐洲定香港方便?已經定七月尾返中國,七月廿幾到香港,怕趕唔到,聽朋友講香港無咁麻煩。有沒有JM有經驗?
Nijnje

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yukkie 發表於 16-6-8 16:42
請問辨中國簽證在歐洲定香港方便?已經定七月尾返中國,七月廿幾到香港,怕趕唔到,聽朋友講香港無咁麻煩。 ...

可以的話梗係早d 搞掂好d, 煩都好過擔心趕唔切, 返到香港多應酬多活動, 唔駛再抽半日去攪簽證. 注意領事館開放時間.

響香港申請簽證有樣野唔好係咁有幾日大家出街時冇護照在手, 萬一有事要show 證件就麻煩.

經香港d 旅行社係方便, 係咪冇咁煩我唔知, 我唔記得要幾多日. 我老公幫襯"中女社"搞中國簽證, 一個禮拝內拎到. 好似有加急服務.

你決定返香港申請的話, 你唔好經香港d 旅行社搞, 萬一打風黑雨有差遲就麻煩.

去灣仔華潤大廈個"中華人民共和國外交部駐香港特別行政區特派員公署" 申請中國簽證會快d, 因為係直接申請. 不過你地要辛苦d, 響佢地開門前響樓下早2個鐘排隊 (早黎早走, 遲黎可能困住響入面等>7個鐘未走得!!) , 佢地有上午/下午籌, 派完籌就冇, 唔會俾人入去, 甚至有籌既人要特別批淮至可以出入大廈, 否則只係有出冇入. 佢地分普通件 (4個工作日後取件), 加急件 (3個工作日), 特急件 (24小時後), 價錢唔同 . 去果度申請會即時知批唔批個簽證.
http://big5.fmprc.gov.cn/gate/big5/www.fmcoprc.gov.hk/chn/fw/wgqz/

如果你或你d小朋友響香港出世而又冇放棄中國籍, 一定要用回鄉咭返大陸, 拎唔到中國簽證.

男爵府

Thx, Bosch,
去中國領事館都要成日,最怕佢話我帶少野,自己駕車都要成個鐘,好怕又要走多𨍭實比C6 ee哦哦。我都打算經中旅,希望少啲麻煩我老公同仔女都係歐洲出生,最可惜老公回歸前無伸請回鄉証,現在都無機啦
Nijnje

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yukkie 發表於 16-6-8 22:30
Thx, Bosch,
去中國領事館都要成日,最怕佢話我帶少野,自己駕車都要成個鐘,好怕又要走多𨍭實比C6 e ...

響香港申請中國簽證, 方便同埋平好多. 有得揀我都會返香港至申請.

唔嫌貴既話, 你可親身或者經郵寄去官方指定agent或者經你屋企附近旅行社申請. 而家某d領事館唔接受簽證申請, 一定要經佢個agent, agent 食水好深, 成個簽證費貴成倍.

官方認可既agent: http://www.visaforchina.org/

男爵府

回覆 bosch 的帖子

唔該係呀,我姑仔重同佢自己家姐講差不多價銭。好怕這裡的中國大使館,專找華僑麻煩!
Nijnje

瑪瑙宮

yukkie 發表於 16-6-10 22:04
回覆 bosch 的帖子

唔該係呀,我姑仔重同佢自己家姐講差不多價銭。好怕這裡的中國大使 ...

普通簽證咁計, 如果可以唔經agent, 價錢唔係差太遠.

經agent 就唔同, 本身簽證費係EUR60, 經任何agent 要約 EUR127, 官方agent 郵寄申請要 EUR163 (HK$1430). 我去華潤申請特急簽證只係 $500.

d 大使館係臭名遠播... 我都怕左大使館, 我同佢地交過手, d 人做野唔知係咪收多我錢, 做野又十級唔掂, 攪我要搵入境處求助. 聽過d 歐洲谷友話無啦啦俾大使館d 人串.

首頁

尾頁

跳至