論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

交僱佣tax 張reminder

請問係點樣架,因為我搵唔到tim.....

我驚我唔記得交呀! :-( :-(
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

洋房

Re: 交僱佣tax 張reminder

我都係呀, 係咪Immigration會寄advice嚟收錢?

子爵府

any news???

別墅

Hello kittybuzz,

其實你可以先試下問你個agent,睇下佢有無留copy做ref.,
或者可以致電入境處向她們查詢

子爵府

jockey,

因為我係自己同工人做約架, 但一定要去入境處問呀? 因為佢地好難打!

p.s. 我想知果張reminder 係點o既樣架, mug 野顏色呀......

男爵府

Kittybuzz & rcsi

入境處唔會再有reminder寄俾僱主.而張reminder其實好普通,好似一封信咁,白色嘅.內容都係話已收到第一期稅,跟住有個table話你知餘下幾期會幾時到.

其實你自己都可以做一個table, stick向屋企當眼地方便可.如果唔知正確到期日,你可以由第一次入境處過數日起計4個月,你便可以計到你下幾次到期日子. 咁你只要提前一個星期交稅就ok啦.
Ding

子爵府

hi ding,

係咪即係由佢地過數過日起計, 而唔係根據個cheque date 呀?

同埋係寄去邊到呀? 之後佢地又會唔會有receipt寄返比我架?

thanks a lot!

別墅

hello kittybuzz,

如果係自己同工人做續約,咁你記唔記得你同工人領取visa既日期?因為外傭稅係會逢6個月交一次,咁你可以用第一次領取visa既日期計返

如果有問題歡迎隨時致電我:2384 8702 / 2384 8106

jokey

子爵府

你係指working visa 個日, 咪即係佢第一日返工個日呀?

thanks!

男爵府

我之前都試過唔記得左交呀.. 入境處係會在到期未收到$, 會send 封信提你交架... 交果陣連埋果封信寄去, 佢地會send 番收到 $ 既信件俾你架....

男爵府

kittybuzz

sorry 呀.應該係6個月,我打錯字添. 唔係working visa開始果日,係你去申請visa果日,佢會有張白卡寄俾你,上面有個ref no. 你張cheque後面要寫低個ref no.,我諗你最好寫封簡單note 夾埋張cheque寄去入境處.

ruby

佢地會寄reminder架.我問過佢地又話唔會寄俾僱主嘅?!如果會寄就唔洗咁擔心啦.
Ding

男爵府

ding,

果封係追收徵款信黎架... 即過左期... im 未收到 $ 就會出... 即刻寄番 cheque 去 就ok 啦

男爵府

ruby

咁你只係夜番果一期就ok? 點解入境處又話如果有一期遲交,以後果幾期要一次過交晒,無得分期??
Ding

首頁

尾頁

跳至