時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

【on.cc東網專訊】                            端午節游龍舟水本是港人傳統之一,惟康文署轄下救生員發起罷工,不少市民只能望龍舟水興歎。「佔中糾察」郭紹傑任發言人的港九拯溺員工會今亦有參與事件,本月23日,郭紹傑更會代表罷工的救生員與康文署管方會面,罷工行動成為會面的前哨戰,更有挾公共服務受影響向康文署施壓之意。

郭紹傑在佔中時出任金鐘佔領區糾察長,更是壹傳媒前主席黎智英的貼身「睇場」,身為公務員編制救生員的郭,當時聲稱工傷而正在放取病假,隨即被質疑涉「呃」病假,實際全身投入佔中,事實上,報稱斷鎖骨的他在佔領區亦多次「勇武」出招,參與打鬥、阻撃他人。

郭紹傑是於2013年9月聲稱工傷而開始放取病假,他今表示2014年尾已結束病假,恢復工作,現在於康文署轄下一泳池任救生員,又稱傷患處仍會隱隱作痛,並需要覆診。對於今次罷工行動,郭稱,康文署轄下救生員不滿人手問題,欲發起活動,其所屬的港九拯溺員工會遂提供協助。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

沒辨法黃c遍佈的部門太多,而且獨媒又唔出聲,明知係呃又點?有部門包庇?我地沒那些拿政府生活費的黃粉咁得閒咩都走去叫「交代、交代、交代」

大宅

chowtin 發表於 16-6-9 16:45
【on.cc東網專訊】 端午節游龍舟水本是港人傳統之一,惟康 ...
香港普通市民,原本想放假,享受一天沙灘暢泳,卻遇上一個攪事的賤人。無言。

男爵府

睇新聞,個糾察長話無得休息,好累,需要休息喎,
咁辛苦,咪做喇,轉做CY Lai私家保安喇,CY無錢請你呢啲咁忠心的狗咩,
當日見佢工傷期間何其勇猛

下下攞市民條命嚟玩嘢

伯爵府

工傷黃屍

伯爵府

2024年龍年勳章

無恥之徒

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

依個就超級賤

Friday    發表於 16-6-13 11:26

伯爵府

賤格真係有樣睇,相由心生!

伯爵府

laiyuki 發表於 16-6-9 22:33
賤格真係有樣睇,相由心生!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:呢班人真系好可耻!

原帖由 tonghomama 於 16-06-09 發表
呢班人真系好可耻!
X 2

冬天已經唔使做,仲唔知足,正ㄧ大懶蟲~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

剛剛夏天才開始, 呢班人一開工便不想返工, 不如全部不用返工, 都有糧出, 好唔好?
政府應該考慮外判!

男爵府

仲想爭取同救護同職級,
2015年,一年救護召喚超過70萬宗,平均每日有成200宗,
救生員有無咁多呀

外判喇,永久解決呢個問題

補充內容 (16-6-10 18:53):
打少個0,平均每日有成2000宗

Friday    發表於 16-6-13 11:26

子爵府

當年教我游水的游泳教練,他正職份工是政府救生員,佢都自認份工超舒服,人工5錯又穩定,他成日話自己只是中三程度,但收入好過好多人,所以覺得自己好滿足了。

男爵府

本來救傷扶危係無得計,人命無價,
正如無仗打,唔通唔駛出糧比士兵咩,

我信大部分救生員係有熱誠同有使命感
但呢條呃假傑就搞臭救生員個朵

大宅

回覆樓主:

如何对付這樣無恥之徒!?

首頁

尾頁

跳至