樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

禁止訪問

別墅

大家要小心留意喇! 依家市道唔好! 發展商可能俾好高佣金, 某啲發展商如果財困, 可能俾8%至10%佣金都有機會, 大家要問經紀一個問題----[我點知道發展商俾幾多佣金俾你呢? 係4%定10%呢?]

所以大家要保障自己就要問多幾個經紀攞回扣紙, 問十個八個, 攞四, 五張已簽妥, 有公司印章又冇古惑條款嘅回扣紙, 先唔好簽翻俾佢, 之後再慢慢選擇, 睇吓最後邊個俾倒最好條件俾你......唔肯俾回扣紙你嘅經紀唔駛理佢!

要注意事項:

-要向不同嘅經紀公司及分行攞回扣紙, 因為間間公司都可能有唔同條款;
-去發展商登記俾支票前四, 五日就要攞到回扣紙;
-之後不斷問果四, 五個經紀回扣金額會唔會增加, 因為日日情況都可以不同, 發展商可能因應情況增加佣金數目(因為發展商要去貨).....再詳細地點樣做, 大家自由發揮吧!
-問清問楚, 去發展商登記前一日先決定俾邊個經紀做, 唔好咁心急! 如果覺得經紀有問題, 立刻更換經紀!

子爵府

chan291378 發表於 19-8-12 18:28
大家要小心留意喇! 依家市道唔好! 發展商可能俾好高佣金, 某啲發展商如果財困, 可能俾8%至10%佣金都有機會, ...

但係入票果刻唔係已經經由一間代理處理?去到揀樓簽約果日仲可以轉代理咩?

男爵府

回覆樓主:

荃灣新盤,我個經紀話回傭55分,我都唔係好識,如果早d睇到你個post就好

複式洋房

真係多謝晒

別墅

發展商加佣喇!!

家壹------------5.5%
君豪峰--------6%
南津-迎岸---6.5%
泓碧-----------4%-7%
翠雅山-------5%+獎金

其實大家會唔會集合一齊, form a group, 例如十個人, 然後同經紀傾呢, 大家都有好處喎!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PKMP 發表於 19-8-8 11:32
最後無收到錢?你揾邊間agent 呀?

今個星期先成交
我已經私下同地產公司會計個邊問過
佢回比我條數個銀碼同埋簽比我個個一樣
所以我好放心一定收得到
其他買家話成交後3個月左右收錢
年底再話你知

子爵府

LedTV 發表於 19-8-18 02:54
今個星期先成交

我記得你係寫實數落張回佣紙嘅,咁應該一定照返呢個數

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mini122 發表於 19-8-18 09:24

因為我都驚agent 呃我
所以未問前都好擔心下
始終唔係少錢

複式洋房

其實依家應唔應該買樓呢?
我就覺得唔應該..

男爵府

chan291378 發表於 16-6-9 17:07
今時今日買一手樓真係要攞番90%佣金回扣(係合法, 合情, 合理嘅, 經紀係冇資格攞多過10%), 班發展商都發神經 ...

長知識,謝謝你
村姑 亞Bee

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

荃灣新盤回50%,有冇邊間回多D

別墅

Go on

子爵府

mini122 發表於 19-8-18 09:24

如果張回佣紙冇蓋公司印係咪唔穩陣?

子爵府

LedTV 發表於 19-8-18 02:54
今個星期先成交

點樣可以私下搵到地產會計?而佢又肯答你野。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

電腦怪傑 發表於 16-6-10 09:22
十幾年前已經係咁,2002年第一次買新樓,同經紀傾好左回1.5%,佢臨場反口,難得我又抵得頸話唔買,最尾佢同 ...

果一刻依家無得換,以前(2002年)我唔知
依家臨場換經紀.....1蚊佣金都唔會有(因為發展商唔會俾佣呢個經紀)
從未適應這份工

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊