自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地既小朋友啱啱開始學講野時會唔會偏向講其中一種語言?我既小朋友要面對3種語言,而家兩歲多啲,終於肯開金口,但9成講佢爸爸既母語,唔多肯講廣東話,想知兩種語言比例咁極端係唔係好普遍。

更新:綜合大部分回覆,主要係要堅持同小朋友講廣東話,甚至要扮唔識。但咁就令我有另一疑問。如果爸爸唔識廣東話,咁一家人傾偈時係無可避免要放棄廣東話喎,係咪?如果小朋友開始返學後,扣除埋老公放工返到屋企後既時間同weekend,其實每日得幾個鐘廣東話特訓時段,咁係咪足以keep到小朋友學同講廣東話?定係你地有另一方法handle一家人共處時既語言問題?

複式洋房

回覆樓主:

我小朋友都要面對三語,我講廣東話,爸爸講外文,我同爸爸講英文,二歲時比同年講得差,而家三歲半,兩種母語好流利,英文就識聽,講就唔叻~
唔使擔心,同bb講多啲就得

水晶宮

畀面勳章

我嫁華人,但另一半唔會廣東話,大女語言障礙,只會英文,小兒子普通話聽得明,主要英文,全家講英文,偶爾講普通話,我的香下話佢地 一句都唔會

大宅

lettlelemon 發表於 16-6-10 19:20
我小朋友都要面對三語,我講廣東話,爸爸講外文,我同爸爸講英文,二歲時比同年講得差,而家三歲半,兩種母 ...

我巳經同佢不停講,佢好明顯明廣東話多過外文,但一到講,佢就唔講廣東話,同埋見佢有時好似想講但發唔到個音。兩歲前佢只講papa & mama,但突然呢兩個月開始講10幾個詞語,但到目前為止,只有一個詞語係廣東話,我只係担心佢越大會越唔肯講廣東話。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我廣東話,老公國語,99台語,

兩歲前,佢淨係講廣東話,

三歲,佢先開始識見咩野人,講咩野話

小朋友係好醒,佢知邊個聽得明d咩,會選人講

複式洋房

回覆樓主:

初初都擔心,俾佢返playgroup,識啲朋友仔,,俾個語境佢,自然會講多啲架啦~

大宅

lettlelemon 發表於 16-6-10 20:56
初初都擔心,俾佢返playgroup,識啲朋友仔,,俾個語境佢,自然會講多啲架啦~
...

我地唔喺香港住,我係佢唯一講同聽廣東話既渠道

侯爵府

小朋友好叻嫁,聽聽下就會識

佢地係屋企講廣東話,對住爺爺嫲嫲講華語,同我出去食野同馬拉人講馬拉文,同馬拉人或者印度人小朋友玩就講英文...我大仔連福建語都識得聽...真係服左佢地...

男爵府

我個囡都係講3種語言。
我係屋企大陪份時間廣東話 +照早聽中文嘅電台。
我地出街同埋 同daddy係屋企時講英文。
去我老爺奶奶度講波蘭話。

佢而家3歲半 廣東話勁叻。

男爵府

重點係我們地住英國。只要你自己堅持同佢講廣東話,咁佢地就會學到

wcpcelia    發表於 16-6-14 09:57

大宅

我囡兩歲,家講3種語言,又係唔肯講,我好擔心

珍珠宮

減齡達人勳章

我地由對女一出世開始,就決定只講英文,當然有比我父母鬧,但我老公唔識中文,甘就梗係英文為母語。到小學開始,我先開始間中同佢地講廣東話(因有時我自己轉唔到台)。佢地開始唔理我架,我細女仲話我地英國人,點解要講中文,爹哋都唔識中文啦。我講中文,佢地答英文,有時逼佢地講,就講到亂唒,甘佢地發覺成日講錯,就梗加唔鐘意講,其實佢地大部分都明我講咩,但用中文表達能力比較差,不過我照要佢地講,而家好好多,起碼同婆婆講電話,大部分都溝通得到。佢地返學有普通話班,唔知係咪佢地本身英文係母語,所以學普通話仲快,仲容易。今年初開始,老公同佢地講法文,唔知係咪大個女(10歲),學得好快,半年已經頗流利法語。

大宅

myaisha0435 發表於 16-6-10 20:54
我廣東話,老公國語,99台語,

兩歲前,佢淨係講廣東話,

咁你小朋友剛開始講野時有無大比數偏重某種語言?

大宅

lovebaby18 發表於 16-6-10 21:24
我個囡都係講3種語言。
我係屋企大陪份時間廣東話 +照早聽中文嘅電台。
我地出街同埋 同daddy係屋企時講英 ...

大宅

FennieMan 發表於 16-6-10 22:22
我地由對女一出世開始,就決定只講英文,當然有比我父母鬧,但我老公唔識中文,甘就梗係英文為母語。到小學 ...

其實我寧可我小朋友先講好廣東話,大啲先學英文,因為我覺得英文易學啲,同埋可以用我既母語同小朋友溝通對我嚟講好重要,我老公就仲高要求,希望佢大啲可以學埋睇同寫!但作為ftm ,巳經同佢講咁多,一開始佢巳經講咁少,我真係無乜信心可以堅持。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

初初佢係廣東話only

後來佢意識到其他人聽不明佢講野,

佢自己慢慢調整,

所以我覺得...首先你要比佢認為你淨係識聽廣東話

錦佢自然會用廣東話同你溝通

我屋企係每個人用一種語言同佢講野,

唔會同一個人一時用廣東話一時用國語

因為佢知道你識,佢自然懶得學

男爵府

maikita 發表於 16-6-10 22:31

剛開始我囡講英文多。
但係我個囡一年返一次香港,每次都2個月。所以佢都學到好多。
同埋我每朝都比早霸王佢聽,有時佢會跟住唱。
我同個囡係屋企講廣東話呢樣嘢我覺得要堅持,因為我想個囡可以同我屋企人溝通。另外我會等個囡大D返中文學校學國語,希望佢可以學寫

大宅

回覆:maikita 的帖子

我仔出世之後主要菲傭湊,講英文,奶奶日日入來幫手,佢同我老公講廣東話,我就講國語(我係嫁來香港既台灣人)。我地對仔仔各自講自己的母語,不會混在一起講。

仔仔成長過程中一開始明顯比同齡小朋友遲識講野,佢兩歲返健康院時,姑娘評估佢語言發展遲緩,兩歲半要返去再check。o個時我地都有d擔心,但到佢三歲半返左幼稚園之後,好似開竅左咁,開始講好多話…

佢初初講廣東話多,因為家人、朋友都係講廣東話,就算我同佢講國語,佢知我識聽、識講,好多時用廣東話答我… 可能佢少講國語,我覺得佢冇乜自信同我講國語… 一直到佢四歲時放假返台灣兩個禮拜,因為公公婆婆唔識廣東話,佢焗住要講國語,講講下,返來之後就開始同我講多左國語了!當然佢慣左講廣東話,有時都會不自主地用廣東話答我,但我會提佢“講國語”,佢就會轉channel…

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至