自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

misstsangivy 發表於 16-6-14 10:51
我睇電視都聽到個女人講, 唔只要嬴在起跑線, 我要嬴在子宮時
唔係 懷孕期狂谷又話聽音樂, 又彈琴, 又博命做練習就會生到個叻bb
都要睇父母本身基因

alicenlc    發表於 16-6-14 11:15

珍珠宮

村姑 發表於 16-6-14 10:35
咪係,有d律師就係讀書叻,但冇乜主見,比d秒書話返轉頭,所以讀書叻唔代表人生經驗或leadership叻。
專業 ...
唉~~而家D乜師都做到癲左啦.. 跟佢地D文件真係要打醒十二分精神.. 過度壓迫, 層層出錯, 最後可能病,可能快快手脫離地獄, 咩叫贏????

伯爵府

村姑 發表於 16-6-14 10:55
Exactly,我有幸曾在英國工作,外國老闆係不睇學歷只睇工作經驗及表現。

真的不像香港,樣樣都要讀書叻。 ...

只可惜如果冇張沙纸亦真係小好多機會。我做過幾間公司,佢地請人都偏向大學生,因為覺得佢地基本工作能力不會差,比較有文路。升到某些grade亦一定睇学歷. 讀唔成書又冇一技旁生,其實都幾難揾份好工。

侯爵府

n128 發表於 16-6-14 10:54
Wah hahahah 我都唔知

我唔想迫,我係hea 家長,我亦見到我仔唔like 迫

男爵府

bigyanb 發表於 16-6-14 11:06
我唔想迫,我係hea 家長,我亦見到我仔唔like 迫

Me too

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一直都覺得讀書從來冇得迫,我大仔係讀唔到書,佢20歲,有時我都會話點解唔讀多啲書,佢會話我真係唔鍾意讀書,迫我都冇用!我女14歲,我唔會要求佢拎好高分,我成日都話合格同埋盡左力就夠,由細到大我都唔會迫佢地!再加上而家既香港識人好過識字!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

侯爵府

引用:Quote:Angel_Rose 發表於 16-6-14 10:49 樓

原帖由 村姑 於 16-06-14 發表
Exactly,我有幸曾在英國工作,外國老闆係不睇學歷只睇工作經驗及表現。

xc

珍珠宮

真的不像香港,樣樣都要讀書叻。

我並不是要指責某些家長的方式,只係「呼籲/提出」下,「人生不是只有讀書,讀好書不是人生全部
非常認同

已刪除用户

伯爵府

misstsangivy 發表於 16-6-14 10:51
我睇電視都聽到個女人講, 唔只要嬴在起跑線, 我要嬴在子宮時

根本就赢在祖宗時啦,有朋友嫁左有錢仔,佢個仔靠阿爺關係入左名校。每日有NET上門教英文,每小時過千元。
將來亦會去英國讀書。將來就算讀唔成書,一世唔做野都生活無憂。
一般百姓邊有得鬥

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:你估逼d細路讀多d書就一定成材咩

有時考試溫書 啲人提早幾星期 日操夜操
講真真係咁多野溫咩?可以連啲課外活動都請假 難道個幾鐘架休息都俾唔到小朋友?
係香港 無話讀唔成書就無野做 只要肯做 根本上就大把工等緊
家人盡力幫手 而唔係施壓
講真 以前我學校頭3名果啲,都唔係補習果啲 反而係屋企人理唔到果時 反而會真心努力讀書

大宅

好難平衡, 資訊太發達, 好容易有得比較. D 家長只會越來越催谷.

人人都將D 獎狀呀, 成續表呀, 另野放上網. 有D 冇咁有定力既家長睇到, 就會
迫自己的仔女都要做到咁.

不喜勿插

水晶宮

村姑 發表於 16-6-14 10:24
仲有我想講,出來做野就睇際遇,讀書叻都唔一定搵得多。
就算搵得多,都OT到唔知咩時候,賺錢係賺多呀,健康呢?人生呢?過度辛苦為乜先?
好話唔好聽,走果陣,有咩帶得走?點解人生唔係建基於開心先?
如果你覺得學生應該長時間只係讀書學習而不自覺自己係「怪獸家長」,請你深思一下,唔好難為d細路哥law.
而家D家長見人哋谷自己唔谷就蝕,所以越鬥越谷,越谷越深,難為D冇得反抗既小朋友.

wcpcelia    發表於 16-6-14 11:48

子爵府

回覆:你估逼d細路讀多d書就一定成材咩

我最頂唔順香港個種睇唔起搵錢少嘅職業嘅風氣
我冇去過外國好多地方,只係試過長時間留係日本,對日本有比較多認識,可以用日本做比較,
當地係好尊重每一個行業,唔會睇唔起佢地,即使做保安、建築業工人、安老院照顧員等等,都係一門專業,可能因為日本好嚴格,做咩行業都要考試訓練,大家係好尊敬每個行業嘅人。。。

但香港就。。。
只係睇呢度嘅留言就見到好多。。。
覺得做以上呢啲行業嘅人係loser

etcat    發表於 16-6-14 12:35
tkkmama    發表於 16-6-14 11:31

大宅

樓主, 我好認同你所講既讀書 (包括工作) 只係人生既一部份, 當然讀到書係揾工既入場卷, 但一般工作老闆都係主要睇表現..我同你一樣都係同行, 日日睇唔少既文件, 但我好彩可以簡到不用OT既公司. 而你所講日日超OT既同行, 只係讀書叻而唔識轉彎既律師亦見唔少..

水晶宮

tsewong 發表於 16-6-14 11:12
樓主你有小朋友嗎?

我自己讀書叻,會考係30分滿分嘅,做嘢就一般啦,唔算好叻但一開始就大公司做到而家中 ...

同意,我都覺得小朋友應該盡力讀書,希望孩子讀大學,將來條路容易行一點,當然極端例子讀唔到,就真的無得迫,要接受,但都要試過才知道孩子的能力,無理由P1,P2就收手讓他自己攪掂,有些小朋友是可以的,但大部分孩子都要經家長提點才可有進步,至於壓力問題,每位家長不同,個人認為只要孩子接受到就無問題,始終是別人的孩子.

珍珠宮

厚多士 發表於 16-6-14 11:14
根本就赢在祖宗時啦,有朋友嫁左有錢仔,佢個仔靠阿爺關係入左名校。每日有NET上門教英文,每小時過千元。 ...
可惜的是..剪手甲都唔識.

子爵府

我覺得反而要好好教小朋友既價值觀
處事方法
對人態度

讀書 反而我會教佢一套考試技巧 唔係死記

男爵府

回覆:村姑 的帖子

早幾年個個家長肯咁諗,今時今日就唔會發生啦。講真有邊個想逼(唔計真怪獸)?小學升中學間間學校都話要吸納成績好既學生幫學校升grade,來年收d勁既。到出左名個個家長都要爭住想入去咪不斷循環咁逼小朋友學多d,考好d.有邊個家長真心唔會攞自己小朋友同人地比,真心入唔到band 1,2的學校都無所謂?我地細時升小升中除非好出色,否則邊有咁緊張,邊會要set條起跑線。而家我咁講實會有人話社會進步晒仲講舊事,以前點同而家比。但想當年我地都已經叫填鴨式教育,咁而家應該叫乜?好多野係大家(包括我自己)做成,發展到今時今日覺得有問題時已經改變唔到了

大宅

引用:仲有我想講,出來做野就睇際遇,讀書叻都唔

原帖由 村姑 於 16-06-14 發表
仲有我想講,出來做野就睇際遇,讀書叻都唔一定搵得多。

就算搵得多,都OT到唔知咩時候,賺錢係賺多呀,健 ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至