親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi Ivythepooh,

你報了那日出發,個團幾多錢啊!

原文章由 ivythepooh 於 08-11-5 21:35 發表
我報左康x hjj05北海道五天團~~~

大宅

Hi, FeliciaWong,

我想問吓你嘅行程會點安排呀?因為我打算農曆年去 7 日,想參考吓你地 d 行程呀!

原文章由 FeliciaWong 於 08-10-25 12:18 發表
我會帶小朋友聖誕節去北海道過, 我地自遊行, 22號出發27返香港
今次去最主要想女女睇下落雪, 去下動物園, 行下街, 食下野, 不過今次去好慘, 我都未唱錢, 日圓好貴

...

伯爵府

回覆 #21 pw168pw 的文章

12/29出發~~
淨團費~~$7999~~加575稅~
加500導遊費~~
而家等出發,但d yan好貴,唔知幾時唱先好~~~

大宅

Candy925, 我都好想下年暑假7-8月自駕北海道(7-10天), 請問最遲要幾時plan好? 好似話d pension好早比人book滿, 我又唔識日文, 請指教.

大宅

原文章由 大眼仔mama 於 08-11-9 17:51 發表
Candy925, 我都好想下年暑假7-8月自駕北海道(7-10天), 請問最遲要幾時plan好? 好似話d pension好早比人book滿, 我又唔識日文, 請指教.

暑假北海道好旺架, 我上次3-4月已開始plan行程, 到package出就confirm機位, 之後就陸續book hotels & pension, 北海道一般3個月前先開始接受booking, 不過如果你早睇啱, 可以send e-mail比佢哋, 好多時佢哋都會接受. 我今次去東京&北海道都係, official booking information未出我已send e-mail去問, 佢哋好落意做early booking架.

有興趣可以睇吓我個blog, 景點同住嘅地方都唔錯架.
http://hk.myblog.yahoo.com/gs19451996/index?l=f&id=7&page=2

不過出年經濟唔係咁好, 唔知會唔會易book d呢.

洋房

我地因為小朋友得3歲唔可以去得太多地方, 只想relex下, 行下街, 所以我地行程會比較簡單
我地22/12到札幌已經係晚上, 所以第一日都無咩節目
我地頭幾日就住呢間, 都幾方便,
http://www.aspen-hotel.co.jp/index.htm
第2日想去旭川動物園, 由札幌去動物園其實有車直接去, 你可以睇下以下網址, 可以幫到你
http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/chinese/travel/01.html
晚上會係札幌食dinner
第3日會去行outlet, 好近機場, 不過如果你想返hk先去行, 會無時間, 因為我上次係福崗就係想走個日先行, 點知就無時間, 個次真係好激氣, 因為個到真係有好多平野買
http://www.outlet-rera.com/
第4日會係札幌附近行下百貨公司, 去下狸小路, 下午lunch會係"二十四軒"站食魚生, 佢係一個好係街市地方, 不過d魚生好新鮮
第5日會早上去小樽, 住一間溫泉酒店, 隨便去行下小樽
http://www.neuschloss.com/
呢間hotel好正

原文章由 Rachethew 於 08-11-8 16:52 發表
Hi, FeliciaWong,

我想問吓你嘅行程會點安排呀?因為我打算農曆年去 7 日,想參考吓你地 d 行程呀!

複式洋房

回覆 #1 FeliciaWong 的文章

We will also stay at Neuschloss Hotel but on Dec 20. You take JAL? We also arrive late at night but may take taxi to 拉麵橫丁. We take JAL. I also want to go to 旭川動物園 but prefer to wait for 細仔. 因今次只帶大仔去, 細仔得11個月驚凍親佢。
Please visit my blog http://hk.myblog.yahoo.com/cywbetty if you have time.

大宅

Hi, FeliciaWong

請問你小樽間酒店係咪上網 book 就得啦?因為都好吸引!你個行程都幾啱我,但我想去埋留壽都滑雪場玩雪呀!

原文章由 FeliciaWong 於 08-11-11 16:07 發表
我地因為小朋友得3歲唔可以去得太多地方, 只想relex下, 行下街, 所以我地行程會比較簡單
http://www.aspen-hotel.co.jp/index.htm ...

複式洋房

回覆 #1 Rachethew 的文章

You can send email to:
[email protected]

We have booked Japanese Western Style room Type A with child meals. Remember to request a humidifier.

留壽都滑雪場, also good, they have staff who can speak Mandarin. This time we stay at Alpha Tomamu instead of Rusutsu.
Please visit my blog http://hk.myblog.yahoo.com/cywbetty if you have time.

洋房

係, 我會坐JAL
但係我地會26號先住Neuschloss Hotel

原文章由 niseko2000 於 08-11-11 17:37 發表
We will also stay at Neuschloss Hotel but on Dec 20. You take JAL? We also arrive late at night but may take taxi to 拉麵橫丁. We take JAL. I also want to go to 旭川動物園 but prefer to wait for 細 ...

洋房

係呀, 上網BOOK就可以

原文章由 Rachethew 於 08-11-11 17:48 發表
Hi, FeliciaWong

請問你小樽間酒店係咪上網 book 就得啦?因為都好吸引!你個行程都幾啱我,但我想去埋留壽都滑雪場玩雪呀!

洋房

我之前去滑雪住過一間滑雪場, 好正
http://en.rusutsu.co.jp/winter/hotel.html唔知你地會唔會住呢間, 我地上次5個人去滑雪住係個幢RUSUTSU TOWER處, 有兩層, 可以一齊住一間又方便, 但係都有1個唔好處, 就係得1個廁所, 會唔係太方便

原文章由 niseko2000 於 08-11-11 17:55 發表
You can send email to:
[email protected]

We have booked Japanese Western Style room Type A with child meals. Remember to request a humidifier.

留壽都滑雪場, also good, they have staff who can sp ...

[ 本文章最後由 FeliciaWong 於 08-11-12 15:12 編輯 ]

男爵府

我終於報佐永安5天團$7,999~29/12出發,好期待呢

大宅

請問你上次住 tower 係邊種房呀?如果我由札幌去方唔方便呢?

原文章由 FeliciaWong 於 08-11-12 15:05 發表
我之前去滑雪住過一間滑雪場, 好正
http://en.rusutsu.co.jp/winter/hotel.html唔知你地會唔會住呢間, 我地上次5個人去滑雪住係個幢RUSUTSU TOWER處, 有兩層, 可以一齊住一間又方便, 但係都有1個唔好處, 就係得1個廁 ...

洋房

我上次住札幌新世界酒店有車直接去滑雪場, 所以非常方便, 詳情要問下你地自己住個間酒店有無滑雪場既車直接去
而我住Rusutsu Tower (Suite Type)
不過你想滑雪住North & South Wing or Log Houses & Cottages會比較方便, 因為住tower要再坐車過去滑雪場, 同埋tower呢邊無咩食, 無咁方便

原文章由 Rachethew 於 08-11-13 00:08 發表
請問你上次住 tower 係邊種房呀?如果我由札幌去方唔方便呢?

[ 本文章最後由 FeliciaWong 於 08-11-13 12:38 編輯 ]

大宅

Hihi,

We'll go to Hokkaido too.. but we'll go during snow festival.. I'll bring with my daughter.. who will only be 26 months old at that time.. very excited... but worry if it's too cold for her...

原文章由 FeliciaWong 於 08-11-11 16:07 發表
http://www.aspen-hotel.co.jp/index.htm ...

洋房

都唔使咁擔心, 你個女女都已經26個月, 每樣日用品都唔使帶咁多, OK啦, 我個女女第一次旅行都係上年12月去日本福崗, 個時都係30個月左右, 最緊要都係帶夠衫

原文章由 mimim00 於 08-11-13 13:37 發表
Hihi,

We'll go to Hokkaido too.. but we'll go during snow festival.. I'll bring with my daughter.. who will only be 26 months old at that time.. very excited... but worry if it's too cold for her...
...

男爵府

報了星晨$8499,30/12出發。

想問問,12月尾的北海道,地面會否因積雪而很濕很滑?穿波鞋行嗎?還是一定要穿雪靴?

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 08-11-14 17:43 編輯 ]

大宅

其實我去過4次北海道, 每次都係冬天去, 越去越鍾意, 上年係個女1歲時(12月尾)都去左北海道, 北海道真係好靚, 尢其是冬天, 真係好浪漫... 但係去到又掛住佢.... 所以新年都好想帶佢一齊去... 12月尾已經落好大雪啦, 著波鞋行街會好冬, 著Boot會好D.. 但我見好多日本女仔都著短裙+ 高high heel 係街到跑, 好利害....

男爵府

mimim00:
嘩.....你真係很喜歡去北海道喎!
以你的經驗,除了凍,穿波鞋/皮鞋怕唔怕跣?因今次我99會同行,她無boot。

原文章由 mimim00 於 08-11-14 21:35 發表
其實我去過4次北海道, 每次都係冬天去, 越去越鍾意, 上年係個女1歲時(12月尾)都去左北海道, 北海道真係好靚, 尢其是冬天, 真係好浪漫... 但係去到又掛住佢.... 所以新年都好想帶佢一齊去... 12月尾已經落好大雪啦, ...

首頁

尾頁

跳至