烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問放冰格還是冷藏格? 上網見到食譜話醃肉放冰格過夜,究竟岩唔岩?

男爵府

大廚勳章

回覆 lady2015 的帖子

一向都係放冷藏格

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔駛冰格,否則第日要解凍,要等又會出水。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

回覆:醃肉醃過夜

醃左冇甘易壞,放係雪櫃度就可以

珍珠宮

回覆樓主:

醃既話 我放下格架咋

珊瑚宮

畀面勳章

keywong66 發表於 16-6-15 06:29
醃左冇甘易壞,放係雪櫃度就可以

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

要雪幾日既肉我至放冰格. 普通醃一日既內放下格.

男爵府

我放下格架

珍珠宮

我都想問,醃肉完但等2,3日後食,係咪要冰住佢?我見有jm話1星期買1次餸,分好一份份冰住佢,咁醃左又得唔得?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

6299 發表於 16-7-15 17:07
我都想問,醃肉完但等2,3日後食,係咪要冰住佢?我見有jm話1星期買1次餸,分好一份份冰住佢,咁醃左又得唔 ...

醃左可按每次食量分開放冰格,臨食前一晚放下格解凍

珍珠宮

blackberry 發表於 16-7-16 17:41
醃左可按每次食量分開放冰格,臨食前一晚放下格解凍
即係醃好左都可放幾日,Thx!

伯爵府

回覆:醃肉醃過夜

醃咗可以放下格過夜。
以前要返工,食完晩飯洗完碗,之後慢慢切及醃肉,到下一天放工可以立即煮。

首頁

尾頁

跳至