2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女就來歲半要去健康院見姑娘,佢只係識講爸爸,有時識同人講拜拜,就係甘多,好驚到時見姑娘會fail。其實吾係冇教佢講,有教好多單字,佢連叫我媽媽都吾肯叫,成日就係叫爸爸。
好擔心,想問問各位既b b講野情況如何?我女係咪正常?

回覆 rebecca008 的帖子

Hello rebecca008,18個月大通常可以講幾個簡單單詞, 媽咪要多同BB講野, 內容盡量簡單, 面對面用誇張口型同佢講, 等佢模仿, 多D機會俾佢同行得叻或者講野叻嘅小朋友一齊玩, 佢都會進步得快D架, 另外bb 都會明白簡單嘅指示,如果懷疑BB 接收/理解能力有問題,都記得返健康院做評估時問問醫護人員。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

我女已反去見姑娘,基本已接收到我地講乜,就系唔會自己表達,所以都系要兩歲再反去見。已經識講爸媽狗貓魚波好,一,二,嫲婆bird, bye hi, 都肥,放心吧,二歲可能開籠雀咁。我已經有大仔系度都只係講到咁多

複式洋房

rebecca008 發表於 16-6-15 14:25
我女就來歲半要去健康院見姑娘,佢只係識講爸爸,有時識同人講拜拜,就係甘多,好驚到時見姑娘會fail。其實 ...

我女同妳一樣,主動講噶得麻麻,穩野凼距講最多都係連埋媽媽,其他點教,凼,逼都唔肯講,想要d乜唔肯講就係甘摟同大叫,但我地講噶指示距全部都明,就係唔講野!

大宅

1sss6 發表於 16-7-9 04:25
我女同妳一樣,主動講噶得麻麻,穩野凼距講最多都係連埋媽媽,其他點教,凼,逼都唔肯講,想要d乜唔肯講就 ...

我女指示果d聽得明,識模防人做野,就係吾開口,所以佢認知係冇問題,近來同佢一齊唱下廣東兒歌,識講'歌歌'既音,希望甘樣會啟發佢講野。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我仔仔都係唔肯開口講嘢,以前會講"車車、街街",依家淨係識講"奶奶"同BB話,有時自己唱下歌,同埋鐘意手指指但講唔出要d物。會模仿大人做既嘢,好似掃地、切嘢、斟水。但為安全起見兩歲都要再去健康院見姑娘。

民房

跟人講野...

叫佢同人講「早晨」,會講返出黎,但係好細聲同只會講一次...

如果叫佢講早晨叔叔,會變左「早晨哥哥」...

講「炸車」...- - 成日講炸車...

成日企係門口講「街街」...

食野唔講「mm」...就係放大個口...「ar~~~」

細個都識講媽媽,奶奶, 宜家只會講爸爸

仲要講打爸爸-.-

唉...唔知點教,無奈

首頁

尾頁

跳至