自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

有個快樂童年,慘綠少年,艱苦青年,窮困中年,悽慘晚年?
留返 d 錢買樓收租啦,讀國際唔代表出我頭地!

伯爵府

回覆樓主:

好似長江7號!

珍珠宮

珍珠宮

引用:喺facebook某個功課group,竟然有家長話佢

原帖由 yee_wa 於 16-06-16 發表
喺facebook某個功課group,竟然有家長話佢同老公各自問銀行借貸十幾萬嚟交仔女國際學校嘅學費,仲聲稱自己 ...
下!?!?
讀邊間都可有快樂童年啦!睇下家長報邊間津貼/官校啫!駛鬼一定讀國際學校嗎?有冇快樂童年係取決於父母多於學校啊!如果家長對分數冇乜要求,一定做到的。

珍珠宮

引用:10萬FOR幾耐借咗唔洗還

原帖由 奇異果小邱 於 16-06-17 發表
10萬FOR幾耐

借咗唔洗還?
一年都只係緊緊夠,未計債券。

男爵府

回覆樓主:

冇$又冇樓,想讀國際學校,可以申請financial aid,叻仔d可以申請scholarship !
M@ggie :-D

大宅

吹水呀嘩...........

日本國際一年都接近10萬學費, 加埋什費, 一年要15萬起, 一讀12年加埋通脹起碼200萬, 再加去外國讀大學, 最小400萬埋單, 點借呀。

珍珠宮

大件仔 發表於 16-6-17 23:06
吹水呀嘩...........

日本國際一年都接近10萬學費, 加埋什費, 一年要15萬起, 一讀12年加埋通脹起碼200萬, ...

男爵府

十幾萬一年學費都唔夠,仲未計俾debenture, developing fees, registration fees 那一大筆呢。

大宅

其實咁樣借錢讀書只,借得一年都借唔到十年,不如攞啲錢用嚟買樓好過

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

憨居,人哋買名牌嘢,有咩問題?人哋負擔到,你理得人點消費丫。好過你冇錢充大頭鬼讀國際學校,你估你有錢唔會買名牌?虛榮心仲大過人哋,咪扮嘢啦,仲話人pk,憎人富貴厭人窮。

首頁

尾頁

跳至