親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以下是本人親身經歷。2016年6月。
1. 行李直掛
芬蘭航空和冰島航空不能直掛行李。codeshare航班都唔得。我就係要芬蘭出境,拎行李,再到冰島航空寄倉,好在芬蘭機場細,30分鐘內由入境到拎行李再checkin都趕得切。

2. 冰島local tours
訂左local tours酒店接送,記得要預早(比local tours預計pickup時間再早) 企在酒店門口等,佢地係唔會入酒店揾你。佢地一到唔見人就閃。

3. 北角巴士Line211
由Honningsvag開往北角巴士Line211是停在Scandic Honningsvag Hotel (注意係Scandic Honningsvag Hotel, 唔係Scandic Bryygen Hotel, 某些website顯示googlemap會錯) 和souvenir Shop中間有個巴士牌個位,Line211巴士係藍色旅遊巴,晚上9:30巴士,大約早10分鐘到站等客,夠鐘準時開走。

4. Honningsvag 開往 Rovaniemi 巴士
由Honningsvag開往 Rovaniemi 巴士在5:10am在Line211站開出 (Scandic Honningsvag和souvenir shop中間個巴士牌等客)

5. Honningsvag機場的士
機場人士會幫手call的士,起錶NOK 100, 由機場到市中心大約5分鐘, Total 大約 NOK 200。

6. 冰島機場Duty free shop
冰島機場有2間Duty free shop, 一間在出境等行李那層,另一間在入境層。

7. 冰島藍湖寄行李
在藍湖門口有地方寄存行李,寄行李時會比一張卡紙你,到時到藍湖温泉櫃位比錢就得。

8. 哥本哈根機場地鐵
哥本哈根地鐵同香港唔同,佢地係以一個區域一個區域向外咁買飛,例如由機場去copenhagen central station,買飛係要買到zone 3,代表zone 3內包含的區域都可以用,同埋佢地冇入閘機,自律買飛,比人捉到冇買飛,即場罰100DKK。

9. 芬蘭GlobalBlue自助退稅
芬蘭機場有自助退稅登記機在機場內,登記後海關吸引,把所有野用email比番GlobalBlue即可,不用再放入GlobalBlue郵箱。

男爵府

回覆:alfredlam 的帖子

你報邊間冰島local tour 咁衰!我當年去玩過兩間都會入酒店大堂叫人,會大叫個tour 個名。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

alfredlam 發表於 16-6-19 13:08
以下是本人親身經歷。2016年6月。
1. 行李直掛
芬蘭航空和冰島航空不能直掛行李。codeshare航班都唔得。我 ...

謝謝分享,冰島機場duty free shop多嘢買嗎?

複式洋房

回覆 missvivi 的帖子

一間大型tours Reyxxxxxx Exxxxxx 佢話7點接我地,我7點在lobby等,冇人入過來叫我地,lobby可以望到出面街都冇見過人出現,去到車站問佢地話車己走,叫我問番職員,問職員又話可以退款,叫我上網搞,上網問又話唔退得,又話前台職員唔可以代表佢地公司回答, 錢又冇得退,tours又冇得去,都一肚氣。後來又要比錢過搞第二間。

複式洋房

回覆 SumSumBB 的帖子

出境個間比較簡單,都算多野買,可以行下,因為等行李等好耐,佢一條belt出幾架機行李,條belt成日行行下停左,行李起碼等左30分鐘。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

alfredlam 發表於 16-6-20 05:45
回覆 missvivi 的帖子

一間大型tours Reyxxxxxx Exxxxxx 佢話7點接我地,我7點在lobby等,冇人入過來叫我 ...

是什麼團?團費好貴啊!退唔到就傷亡慘重!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

alfredlam 發表於 16-6-20 05:49

出境個間比較簡單,都算多野買,可以行下,因為等行李等好耐,佢一條belt出幾架機行 ...

以為機場細不用等!冰島入境嚴格嗎?可否帶肉如五香肉丁罐頭入境?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SumSumBB 發表於 16-6-20 06:47
以為機場細不用等!冰島入境嚴格嗎?可否帶肉如五香肉丁罐頭入境?

可以帶呀, 佢機場基本上都冇乜安檢
不過果邊超市買野個人覺得都唔貴呀, 啲羊肉叮叮湯好好飲, 我地加意粉當湯意粉食

芬航而家冇直掛啦? 早兩年前都仲有架喎

大宅

請問你6月時的天氣如何? 我7月去, 諗緊要不要帶羽絨. 因我有一天去行冰川.

男爵府

回覆:Vanessa-lee 的帖子

行冰川,辛苦過行山的,我二月,零度,都行到出晒汗。

男爵府

好彩我只跟佢睇極光,package 包的,因為前幾日天氣唔好,開到個日勁多人一齊join,所以都無可能miss.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

TMC3012 發表於 16-6-20 09:31
可以帶呀, 佢機場基本上都冇乜安檢
不過果邊超市買野個人覺得都唔貴呀, 啲羊肉叮叮湯好好飲, 我地加意粉當 ...

羊肉叮叮湯是罐頭還是盒狀?

大宅

Thks for the info. Then I think I don't need to bring down jacket so as to save the luggage space.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SumSumBB 發表於 16-6-20 14:12
羊肉叮叮湯是罐頭還是盒狀?

右下果隻, 仲有其它湯架, 不過呢隻最好飲
另外啲即食麵果啲都唔貴, 所以其實都唔駛點帶去都得
基本上supermarket買啲沙律, 燒雞都唔貴啦, 我上次都有買返去做晚餐, 仲有買過成KG龍蝦仔返去煮

2014-10-08 18.58.40.JPEG

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

謝謝分享!

複式洋房

去冰湖團,好貴,內傷中。

wcpcelia    發表於 16-6-24 16:18

複式洋房

回覆 Vanessa-lee 的帖子

天氣還好。市區我就覺唔算好話好凍。我唔怕凍,未到著羽絨階段。

複式洋房

回覆 TMC3012 的帖子

芬航轉芬航同一張飛出仲得,芬航轉冰航就一定唔得,芬航轉芬航唔同一張飛出就唔肯定。
芬航地勤話6月1日改左例,好多直掛都唔得。

大宅

可否share吓個行程同每日住宿?Plan緊10月去,而加一頭霧水,完全唔熟D交通安排,有D無從入手。

大宅

我下個月去,join左個guidetoicexxxx唔知好唔好,請問有冇人join過?

首頁

尾頁

跳至