婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

minlam 發表於 16-6-19 16:37
第1次上哩度,前排發生咗件事好唔開心,想同各位jm交流下,俾下意見,篇嘢有啲長~

99係福建人,婚前已覺 ...
我好明白你, 我6299都係福建人,
但我俾你一早明白福建人,
佢地睇錢, 睇男孫好重要,
所以, 我地結婚既所有開支都係自己出,
我地住邊, 我6299完全唔知
男家無我同我任何女家人既電話
所以我可以話俾你幸運,
但不斷被催生小朋友,
同埋, 佢地真係好難頂,
佢地真係好鐘意講一套, 做一套

珊瑚宮

畀面勳章

minlam 發表於 16-6-19 17:15
因為今次99搞埋我屋企人,所以C6企我哩邊。C6其實一直都覺得佢媽份人好有問題,只係費事煩,唔出聲算。
C6 ...

最重要係妳老公企喺妳嗰邊,加油!

別墅

回覆:小可愛11 的帖子

傻豬黎架,男人都好信既?佢今日講話撐老婆,可能係樓主剛剛失去bb,想安慰一下佢,到第時有左幾2個,仲要你男b的話睇下會會點講?(可能會話,我媽都係想見下個孫姐,好平常啦/都隔左甘耐啦/算啦,老人家係甘架喇,就下佢囉/唔好令我難做啦…等等)始終果個你佢媽,仲要係佢媽教出黎,思想點都係會有啲似,一定會幫住佢媽!

別墅

引用:你而家老公就話企你嗰邊咋過咗一段時間可能

原帖由 xavierma215 於 16-06-20 發表
你而家老公就話企你嗰邊咋

過咗一段時間可能又叫你“比面”佢返去食飯
你講得好岩,男人信唔過,何況果個係佢媽,一定幫住,好似我老公甘,我冇同我6299見面半年後,我老公開始又問返我,每次都問,返唔返去食飯,我會堅持唔去!

子爵府

虎到金來勳章

既然你C6有錢係你99度, 層樓又未轉名, 咁你99講咩酒席佢出錢, 分分鐘D錢咪又係你C6放你99度個d, 你爸爸都算好脾氣, 如果我99係咁, 我屋企一早已經爆佢好耐, 趁今次機會層樓轉名換鎖, 鎖匙唔好俾你奶奶, 或者層樓轉名後賣左佢搬遠D, 唔好俾借口你6299話住得返湊孫, bb一定唔好俾你6299湊, 否則後患無窮, 你"欠"佢仲多.....

大宅

樓主,比心機存或搵多點錢,到有bb時請工人,一定唔可以比佢湊。費事再多問題。唔好理佢,當佢傻就得。加油!

別墅

你99 洗吾洗甘盡呀~ 完全係痴線!
你兩公婆快D 離開佢間屋啦由佢自己供返 , 你地供得到萬四一個月 , 係出邊點都租到間似樣既樓 , 吾洗住板間既~

子爵府

畀面勳章

回覆 minlam 的帖子

好彩佢都後知後覺, 識得Block返, 傻傻地, 5個月都唔好出遠門啦, 仲要拜山, 你c6又唔阻止?同埋既然層樓都冇你份, 你就唔應該供啦, 要租既洗鬼租佢果度比佢賺咩

***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

男爵府

1. 留低所有供樓、銀行轉帳記錄!! 唔好有現金往來, 全部包括家用都用銀行轉帳, 全部有記錄有單有據!!
2. 以後買野俾6299, 記得用老公錢買, 但由你親手當眾交俾99
3. 見到男家親戚, 同佢地講99好有心, 流產後有"問候"你, 之後播返哂d語音msg俾佢地聽, 仲要開大聲d個speaker!!
4. 要收服99先收服老公

侯爵府

gibigibi 發表於 16-6-20 10:17
傻豬黎架,男人都好信既?佢今日講話撐老婆,可能係樓主剛剛失去bb,想安慰一下佢,到第時有左幾2個,仲要你 ...
實會甘發生,遲些又話病又話痛,又話怕獨居冇人理。個男人點會唔心軟……男人信唔過
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

複式洋房

韓國人妻 發表於 16-6-20 01:41
你千其唔好俾呀
虧你奶奶做得出
諗得出唔難,真係講得岀口嗰下先好野

我當時企硬, 話要我女家回金一定無可能。
我話, 點解要跟你風俗, 我地跟香港風俗架喎。
99話回金器可以係回鏈, 或者戒指都得, 係咁依。
我話, 戒指我都唔會回俾你D親戚lor! 絕對無可能!
99見談判破裂, 然後話咁算, 我都同親戚人講, 你地D廣東人結婚無回金習俗。
然後99同C6講, 呀媽會幫你做既~~但結婚當日, 都唔見佢有回金俾D親戚架。

水晶宮

minlam 發表於 16-6-19 17:15
因為今次99搞埋我屋企人,所以C6企我哩邊。C6其實一直都覺得佢媽份人好有問題,只係費事煩,唔出聲算。
C6 ...
睇到呢度,我已經好放心,你99雖然差,但C6對你都算好好啦,為左你,佢都預左比99鬧,同99反對,對於"孝順仔"來講,已經好難得.
如果可以,就搬走啦.每月供14K,可以搬去好多地方架啦.
生仔唔一定要比6299湊,早少少排定育嬰院,或者搵社區保母,自己亦辛苦D,返工就趕返屆企湊仔.
比你6299湊,你連自己個仔都會無埋呀!

複式洋房

xavierma215 發表於 16-6-20 02:01
你而家老公就話企你嗰邊咋

過咗一段時間可能又叫你“比面”佢返去食飯

我都覺, 尋日父親節, 佢兩兄弟諗住聽晚翻去同62食飯慶祝,
然後我都feel到C6想我去, 但唔敢開聲叫我去, 只話: 你都唔會去ga La咁~
今次一定要企硬~我同C6講, 我係你老婆, 但我唔咪你父母既心抱喎~你媽都係叫我"哩個女人"黎形容我架喎~

複式洋房

JFL 發表於 16-6-20 05:09
叫你爸媽block埋佢電話la!

我爸自從件事發生後已del咗佢~~
我同佢講, 如果99用其他號碼再打俾佢, 直接CUT線!

複式洋房

feifei_baby 發表於 16-6-20 07:37
C6都係幫住佢父母,話佢哋其實好鍚我

呢個完全係當老婆係白痴而講出嚟嘅大話,原句根本係,你地唔好煩我, ...

我同C6次次吵架都係因為99, 無99係度搞風搞雨, 我地就可以好幸福!

複式洋房

crazydog 發表於 16-6-20 07:48
樓主,我好同情你,我都6299都係福建人,我6299都好癲下,你可以睇下我舊post,我6299都有講過,男家比金器 ...

睇黎我要睇下你D舊post, 我真係O嘴, 我只聽過打金器俾新人架咋, 邊有可能回金器架, 佢擺30圍, 咁多親戚。
件事發生, 我同C6講, 我流過1次產啫, 洗唔洗咁睇死我, 第時我生咗, 唔需要通知你媽! 反正我有咗, 佢都唔會做D咩既!

珍珠宮

回覆樓主:

lee啲咁嘅99不要也罷,如果你c6無問題就以後唔好再見

複式洋房

Celia726 發表於 16-6-20 09:16
搬岀去同佢再無任何瓜葛,你體諒c6同時都要保護下自己呀
最憎d 99要搞到自己屋企人
不過我99唔係福建人都一 ...

我都咁話呀, 你對我點差, 我都忍, 搞到我屋企人, 我就唔忍你!
我都好彩唔咪同佢一齊住咋, 遲d都諗住搬走!
多謝你, 依家我會為自己諗多d, 唔會再做懶好人~

複式洋房

Lovelovebear 發表於 16-6-20 09:18
轉左名再賣出去咪會用多左廿萬囉?而家立即賣左佢分返錢 以後唔好聯絡仲好啦!
...

C6話層樓係落99一個人名, 如果係賣, 都係99賣, 唔會經佢手, 更加唔會俾翻錢佢!
最慘係C6仲要做埋擔保人~

大宅

回覆 minlam 的帖子

福建99真係好你唔係同住同比小朋友佢湊,已經好好
你可以搬走的話,一定要擇啲99冇直接車到嘅地方,愈遠愈好呀

首頁
12345...8

尾頁

跳至