自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

嗰次坐mtr見到有個媽媽抱住個仔約4歲到.我估佢剛醫生.....我見到個位..個學生想坐..我大大聲
叫嗰個媽媽呢到有位呀..過來坐啦..
心諗後生仔..同d做office既人巳日又坐夜又坐
坐車見到d有需要既人好心就讓下人啦
吾怪得now咁多人大肚dup
[

大宅

我都試過,所以會教我的小朋友要讓位比其他細個他的小朋友和老人家。

侯爵府

讓係人情,唔讓係道理,
最好上車前打定輸數冇位坐會好d,火車上時時見到手抱幼稚園既囝囝囡囡,
其實,都反學啦,可唔可以教識佢地好好咁企下呢?
除非唔舒服,見有需要讓坐,我都會盡量讓,
但好多時,有需要既人係冇咩禮貌可言,
試過有次讓坐比個婆婆,抵死到話我個位"倒頭"叫我叫對面個女人講,同佢換位

大宅

講開讓位,有次搭mtr讓位比個婆婆坐,佢都唔該前唔該後,不過佢嫌個位熱,係咁撥係咁撥,又坐dd,呢個行為令到我好尷尬,好似驚我生嘢咁。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 rilley 於 08-10-26 12:20 發表
讓係人情,唔讓係道理,
最好上車前打定輸數冇位坐會好d,火車上時時見到手抱幼稚園既囝囝囡囡,
其實,都反學啦,可唔可以教識佢地好好咁企下呢?
除非唔舒服,見有需要讓坐,我都會盡量讓,
但好多時,有需要既人係冇咩禮貌可 ...

幼稚園生始終較矮, 好多時啲人睇唔到, 夾硬迫佢哋...
加上大人孭袋個高度又同佢哋差唔多, 好易俾人刮到...
最大問係佢哋矮, 對住人PAT PAT

不過我大仔4歲, 我要孭細佬所以一早要佢自立~
搭地鐵預咗無人讓座, 佢會自己扶住條柱 (係迫返落車嗰刻煩啲~)
搭巴士, 除非短途, 搭長途一定要响總站上

子爵府

好媽媽勳章

只有親手湊過 BB O既人先會明白當時果種無助O既感覺,BB 未識野住,佢地對所有野都好好奇,會周圍望,周身郁,抱住果個係控制唔到 BB O既!

有經驗O既媽咪就當然會帶埋 咩帶啦...盡量令自己同 BB 安全,但係我當時就係因為即慶所以冇帶囉。

俾人讓座果 D 大肚婆唔講唔該確係衰...
一個大肚婆係咁,唔等如個個都係咁O既,但係唔讓位O既人就大有人在喎!就係因為一個大肚婆係咁就唔再讓位O既...果 D 人根本就搵藉口啦!讓座俾有需要O既人係一種美德,唔係為左一句 "唔該"!

我自己當時一定會講唔該,仲要大大聲咁講表揚一下...其他人聽到通半都會 DUP 低頭...WHY? 樣衰囉!

想有位坐就叫人地 "搭的士"...哈!

總有一日 "D 人" 會明白架喇!

[ 本文章最後由 cmmcbb 於 08-10-27 10:38 編輯 ]

子爵府

我細仔而家係我公司附近返育嬰院...所以朝朝返工都要揹埋佢....仲有佢個書包同我自己個袋....上星期五我坐35A返工時....坐係落車門前面既單人位.....之後開始多人上車啦....後來有個婆婆上車無位坐...有個男人就讓個傷殘人仕既位比佢"i"下啦...咁我都讓位叫個婆婆坐...不過佢見我抱住個bb叫我坐返...個男人都叫我坐....咁我唯有坐啦....點知等左成個字....先有另一個女人讓位比個婆婆....唉....而家d人真係好自私...企一陣有幾難...又唔係長途車...

伯爵府

我係女人
一定讓位

好多大肚女人
讓位俾佢
唔該一聲唔講算啦
個表情係老馮o甘

珊瑚宮

環保接龍勳章

有一次想讓位, 個女人好惡. 我估佢果個係肚腩, 我都好尴尬.

大宅

如果地鐵火車,小朋友冇位坐都還好,起碼架車冇哂搖;不過巴士就麻煩d,有時轉彎唔好話抱住個b,就算自己一個人都會企唔穩

大宅

我同我妹妹尋日搭地鐵,我妹抱著個11個月大gee 囡,入都車廂,我見到一個男仔即刻低頭扮打機,另外2個就向返方向扮傾計,其他人,一系扮睡覺,一系望向另外一邊...全部扮唔知!!!!我當時都好嬲,我好大聲對著我妹話“你唔好諗會有人讓位俾你,你唔好妄想!!!!D人又唔識字,又唔識睇圖架!!”

都系無人讓!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你地抱bb 冇人讓位???

我試過隻腳剛剛做完手術, 隻腳扎到成隻糉咁上巴士時全程一樣冇人讓位比我坐!!!!!

死未!!!!!!!!!!

男爵府

我都有小朋友既媽媽, 我見到有手抱既媽咪, 都會一定讓,因自已都經歷過.

但當我女仲係細時候, 歲幾要抱, 上巴士都唔一定有人讓, d 後生一定唔讓, 返而d c 奶就讓.

但人地唔讓, 就唔好怪人, 因可能人地好想倦果隻. 唔好o念 老馮有人讓, 有人讓, 係人地好好心地.
有時人讓我, 我都好客氣: 話唔冼啦! 你坐啦! 跟著要亞女講唔該ee!

子爵府

唔同你爭位坐已經好好,想有人讓?
唔係冇..... 少的囉.

大宅

原文章由 cmmcbb 於 08-10-25 10:03 發表
本來冇諗住打出黎,但係見到另一個媽咪遇到好心o既休班警員同好心o既媽咪....我覺得好大對比,所以都係打出黎同大家 share 一下。

噚日 5 點幾,我帶埋 bb 搭 35a 出荔枝角等爸爸放工俾個驚喜佢。上到巴士,冇吉位坐,我當時 ...

老實說, 我不知 35A 車程有多久? 短途(30分鐘內)我會讓位, 但長途車我都不會讓位了. 我的角度是: 妳明知無位, 為何還要上車呢? 人家一定要讓位嗎?

我抱住亞仔, 如果無位我不會上車的, 再等下一架, 我經常為了有位坐, 搭倒車到總站, 再上前面一班車. 因明知繁忙時間, 不會有位坐, 又長途車, 人家讓給亞仔是人情, 不讓亦有道理 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 catcatmom 於 08-10-27 12:44 PM 發表
我都有小朋友既媽媽, 我見到有手抱既媽咪, 都會一定讓,因自已都經歷過.

但當我女仲係細時候, 歲幾要抱, 上巴士都唔一定有人讓, d 後生一定唔讓, 返而d c 奶就讓.

但人地唔讓, 就唔好怪人, 因可能人地好想倦果隻. ...

agree, 另外仲有一樓嘢, 樓主的 BB 有 8 個月, 點解唔用咩帶, 我以前都係搭去邊都好就算有用 BB 車我一定帶咩帶, 有需要時可以用, 好似係巴士唔一定有位座, 咁用咩帶自己就唔使辛苦同危險.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Joe媽媽 於 08-10-27 13:59 發表

老實說, 我不知 35A 車程有多久? 短途(30分鐘內)我會讓位, 但長途車我都不會讓位了. 我的角度是: 妳明知無位, 為何還要上車呢? 人家一定要讓位嗎?

我抱住亞仔, 如果無位我不會上車的, 再等下一架, 我經常為了有 ...

我未上車之前已經望住架喇...
架車仲有位架!

我唔係話人地一定要讓位俾我
只係見而家 d 人好自私,講出黎大家 share 一下姐

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 catjeffcat 於 08-10-27 14:18 發表

agree, 另外仲有一樓嘢, 樓主的 BB 有 8 個月, 點解唔用咩帶, 我以前都係搭去邊都好就算有用 BB 車我一定帶咩帶, 有需要時可以用, 好似係巴士唔一定有位座, 咁用咩帶自己就唔使辛苦同危險. ...

請留意另一個 reply
係因為我平時湊 bb 係搭 van,一定有位坐
果日即慶帶埋 bb 出寺搵爸爸所以先搭巴士

如果一早知道要咁樣,我一定會帶咩帶架!

水晶宮

畀面勳章

係呀! 而家d人真係好自私架!
好似有d人係都唔肯搭巴士收車仔一樣。唔顧人淨係識顧自己。

唔緊要,希望你下次搭車遇倒我,我一定會讓!

原文章由 cmmcbb 於 08-10-27 14:19 發表

我未上車之前已經望住架喇...
架車仲有位架!

我唔係話人地一定要讓位俾我
只係見而家 d 人好自私,講出黎大家 share 一下姐

別墅

而家d人係咁架!仲要同大肚婆/小孩爭位坐

首頁

尾頁

跳至