自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

須然有時係巴士度譲位給帯有小孩子既媽咪時聴不到一聲多謝,甚至望都唔望你一眼,個時心諗下次唔哂旨意我譲位俾你, 不過下次見到佢可能仍然會譲位。因為根本没有記得佢既尊容。
有其他需要坐位既人,都會譲位。否則有需要坐位既人企係你前面,坐都坐得不安楽。
不過有時坐係巴士後面,都幾難譲位俾企在近門口既人。

[ 本文章最後由 一家的太陽 於 08-10-27 14:54 編輯 ]

大宅

原文章由 Joe媽媽 於 08-10-27 13:59 發表

老實說, 我不知 35A 車程有多久? 短途(30分鐘內)我會讓位, 但長途車我都不會讓位了. 我的角度是: 妳明知無位, 為何還要上車呢? 人家一定要讓位嗎?

我抱住亞仔, 如果無位我不會上車的, 再等下一架, 我經常為了有 ...

agree ... 如果TST 回天水圍 ....老實...想比你坐不過自己都唔係好企到成個鐘 ...如果無位一係下一班!一係行遠D搵個通常會有位坐既站先上車LAW

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 cmmcbb 於 08-10-27 02:21 PM 發表

請留意另一個 reply
係因為我平時湊 bb 係搭 van,一定有位坐
果日即慶帶埋 bb 出寺搵爸爸所以先搭巴士

如果一早知道要咁樣,我一定會帶咩帶架! ...

哦.... 原來係咁, 其實咩情況下我都會帶咩帶除左落樓下外, 有時小朋友累要瞓教都可用黎咩住佢. 而且上落車用咩帶咩住自己又有兩隻手空出黎扶住都比較安全.

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

係英國, 每部車(巴士,地鐵,火車)都有幾個叫 PRIORTY SEAT, 比有需要人士坐

如果你坐左, OK無問題的. 但如果真有有需要人士出現, 佢可以開聲叫你比佢坐, 你無得 SAY NO 的...

香港d 車上面, 有無座位上面貼住讓座貼紙架 ?

珍珠宮

原文章由 sasa@uk 於 08-10-27 22:16 發表
係英國, 每部車(巴士,地鐵,火車)都有幾個叫 PRIORTY SEAT, 比有需要人士坐

如果你坐左, OK無問題的. 但如果真有有需要人士出現, 佢可以開聲叫你比佢坐, 你無得 SAY NO 的...

香港d 車上面, 有無座位上面貼住讓座 ...

地鐵好似有類似你講o既label, 但有冇rule要人讓我就唔知。
不過, label入面某個圖案成日令我諗其他野

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係大陸塔公車就最好,因購票員一定同你開口叫人讓座比老人及孕婦

珍珠宮

原文章由 goat 於 08-10-27 22:18 發表

地鐵好似有類似你講o既label, 但有冇rule要人讓我就唔知。

下次睇下係咪叫 priority seat ??

有咩唸 ??

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 goat 於 08-10-27 10:18 PM 發表

香港 d 巴士都有架, 係近落車的座上面都貼住請讓座比有需要的人士, 不過很小人係無會咁做.... 講起讓座, 今日放工搭西鐵個時, 我係美孚上車已經無位座, 到左荃灣有個大肚婆 (個肚真係很大好似差不多生得) 佢同老公一齊上車, 佢老公仲扶佢去扶桂, 點知有個男人即刻就彈左(佢真係自然反應彈起身)起身比佢座,

侯爵府

係wor....
冇諗過小朋友高度係對住大人pat pat.....
火車還好,企入d都叫有空位,

原文章由 小倩 於 08-10-26 20:21 發表

幼稚園生始終較矮, 好多時啲人睇唔到, 夾硬迫佢哋...
加上大人孭袋個高度又同佢哋差唔多, 好易俾人刮到...
最大問係佢哋矮, 對住人PAT PAT

不過我大仔4歲, 我要孭細佬所以一早要佢自立~
搭地鐵預 ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

agree with u wor.
我覺得大肚係你自己個人選擇, 亦無人叫你係無位坐時仲要走上去呢 d 咁迫的交通工具, 真係一個人都唔讓, 亦唯有 "暗啞底", 當然讓座呢種行為絕對係正確同埋應該.

我成日帶住 bb, 都會事先考慮晒 d 情況先會坐公共交通工具, 否則坐的士都係你生仔的成本之一. 我從來唔會旨意人地會讓俾我, 但好幸運, 多數都有人讓, 我反而唔係幾好意思, 有時 mtr 我直頭企門口, 費事俾人以為我搏人讓添.

我不嬲都覺得, 老人家要讓都好應該, 老係無可選擇, 佢亦要有佢生活, 但大肚唔係必要架喎.

原文章由 頭痛 於 08-10-27 18:39 發表
why d 人咁鐘意問人"親手湊過 BB O既人先會明白" or " 妳生左bb味"
係味d 人林住佢剩係佢識生bb,其他人唔係女人呢??? 還是係想人同情or覺得佢自己湊bb好偉大呢???好多人都係自己湊ga啦, 個個咁有$咩,唔讓個 ...

大宅

好媽媽勳章

agree

我屋企係出九龍尾站, 好多時都冇位~~
我大肚時 同而家 抱女出街, 一係搭港鐵, 如果搭巴士, 想有位坐會CALL的士, 搭倒車去有位坐的巴士站上車...

讓座的行為係正確同應該, 但唔係老馮, 因為我會當冇人會讓俾您, 有人讓座係 BONUS, 我都會唔該前, 唔該後....

原文章由 Joe媽媽 於 08-10-27 13:59 發表

我的角度是: 妳明知無位, 為何還要上車呢? 人家一定要讓位嗎?

我抱住亞仔, 如果無位我不會上車的, 再等下一架, 我經常為了有位坐, 搭倒車到總站, 再上前面一班車. 因明知繁忙時間, 不會有位坐, 又長途車, 人家讓給亞仔是人情, 不讓亦有道理 ...

大宅

原文章由 cmmcbb 於 08-10-27 14:19 發表

我未上車之前已經望住架喇...
架車仲有位架!

我唔係話人地一定要讓位俾我
只係見而家 d 人好自私,講出黎大家 share 一下姐

yup..有時帶個仔返娘家坐巴士諗住幾個站都冇咩所謂!特別係學生放學時間..可以話係冇位...所以而家都係企多....多數未企定d 司機就開車..
d人望到但都扮睇唔到...
巴上咁多鐵柱真係好危險...

子爵府

如果我在場就算本來想讓
一聽到你0甘講我一定即時縮低

原文章由 wingtam 於 08-10-27 12:11 發表
我同我妹妹尋日搭地鐵,我妹抱著個11個月大gee 囡,入都車廂,我見到一個男仔即刻低頭扮打機,另外2個就向返方向扮傾計,其他人,一系扮睡覺,一系望向另外一邊...全部扮唔知!!!!我當時都好嬲,我好大聲對著我妹話“你唔好諗會有人讓位俾 ...

子爵府

我自己呢
大肚媽媽一定讓
老人家一定讓
手抱小朋友/小朋友都未必

但眼超超老馮個d一定唔讓

講真有時我為左有位坐都會坐返對頭車
所以都係選擇黎讓喇

伯爵府

畀面勳章

原文章由 小聰 於 08-10-27 22:31 發表
係大陸塔公車就最好,因購票員一定同你開口叫人讓座比老人及孕婦

AGREE!!!

珍珠宮

原文章由 sasa@uk 於 08-10-27 22:37 發表

下次睇下係咪叫 priority seat ??

有咩唸 ??

http://farm1.static.flickr.com/184/385150543_f6f10178ef.jpg?v=0

英國(?)呢個冇令我諗起其他野, 香港果個, 我第一眼就諗起其他野, 但其實睇真d, 又冇乜野o既, 只係我太多心

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 cmmcbb 於 08-10-27 10:37 發表
只有親手湊過 BB O既人先會明白當時果種無助O既感覺,BB 未識野住,佢地對所有野都好好奇,會周圍望,周身郁,抱住果個係控制唔到 BB O既!

有經驗O既媽咪就當然會帶埋 咩帶啦...盡量令自己同 BB 安全,但係我當時就係因為即慶所 ...

湊左八個月都冇經驗, 你一定好幸福有工人用喇, 我由BB一出世就要日日掛條揹帶係身, 落街買野都一樣。  所以我出街更加一定要用佢。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

畀面勳章

原文章由 陳美嬌 於 08-10-28 03:02 發表
如果我在場就算本來想讓
一聽到你0甘講我一定即時縮低

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得係依家既社會風氣,同埋公民意識敎到啲人咁!

真係好唔明囉,後生仔女好多(我可以講大多數)都無讓坐既念頭,不論見到人哋有多需要個位,佢哋都會扮瞓覺扮睇唔到!

係敎育方面出咗事!

好記得,我一、二年級時有公民敎育呢一科,我今年係三十一歲,但唔知點解三年級後取消咗!

我覺得呢一科真係好緊要,好多父母都用忙,用無時間呢做籍口,根本無好好咁敎導子女!

政府啲人係咪費既呢?唔該搞好啲敎育啦!再係咁,只會令遊客覺得香港係不知所謂,同埋啲人無敎養!

首頁

尾頁

跳至