婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

搬左出黎住,開支大左,自己出黎做野,老公話亞囝要比老爺湊,發現老爺成日比糖,朱古力餅,益力多...比我囝食,比佢湊左3個月,而家亞仔勁扭計唔鐘意食正餐,同佢講過唔好比咁多雜食比亞囝食
,老爺表面就話間唔中先比,但轉頭又照用零食黎tum亞囝,嬲到爆

大宅

比人湊真係理唔到咁多,如果生活迫人要做野就唯有隻眼開隻眼閉,做得你老爺都有咁上下年紀,湊個小朋友都唔易,可能你老公佢自己都未湊過而家老反而要幫你湊你既仔,其實要多謝佢老人家至岩

peggy1020    發表於 16-6-25 08:14

水晶宮

回覆樓主:

益力多點解唔得?

大宅

引用:益力多點解唔得

原帖由 spikenard 於 16-06-25 發表
益力多點解唔得?
益力多好多糖架,好惹痰。

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友幾大
俾佢返全日幼稚園啦
我都係老爺湊 話咳唔好食橙 照樣日日食
當我廢up
俾老人家湊就係要受氣

複式洋房

老人家湊通常都係咁

大宅

Maggielovec6 發表於 16-6-25 06:17
搬左出黎住,開支大左,自己出黎做野,老公話亞囝要比老爺湊,發現老爺成日比糖,朱古力餅,益力多...比我 ...

好小事啫,咁就抹殺晒老爺既辛勞?你沒能力自己湊就睇開d啦。

rayrayus    發表於 16-6-26 23:17

珍珠宮

回覆:自從老爺凑B後,好憎老爺

俾老人家湊,真係要明白,佢地無我地咁好精力,可以有耐性去湊BB,有時俾糖俾零食,在佢地立場,可以令BB好湊啲,無咁扭呀嘛!
所以生BB,自己要計劃好,無能力自己湊,俾人湊,預左唔岩心水,你仲要感激人地tim~
我自己都唔放心,依加都打算番工後,我媽咪幫手,但我自知媽咪都有同我唔夾嘅地方,所以到時番工盡量攞假,如果唔得,可能都會唔做。。。唔想傷和氣。。。

複式洋房

我囝仲細,所以唔想比太多零食比佢

大宅

回覆:自從老爺凑B後,好憎老爺

前幾日食下午茶,坐對面係一個坐bb車,一歲多d,加公公婆婆,公公喂bb飲凍奶茶,跟住婆婆話千其唔好俾佢佢阿媽知,跟住佢兩個車輪轉不停喂凍奶奶同熱奶茶(婆婆飲熱奶茶),唔知bb會唔會肚呵呢!

珍珠宮

icestar0129 發表於 16-6-25 10:35
前幾日食下午茶,坐對面係一個坐bb車,一歲多d,加公公婆婆,公公喂bb飲凍奶茶,跟住婆婆話千其唔好俾佢佢 ...

子爵府

我自己係ftm但我都同老公講...第日老左我唔會湊孫,湊得好係應份既,湊得唔岩心水就比人當仇人......

複式洋房

回覆 namnamnamlolo 的帖子

亞囝歲半,因為唔想亞仔做細B,所以要下年先返N班

大宅

Maggielovec6 發表於 16-6-25 06:17
搬左出黎住,開支大左,自己出黎做野,老公話亞囝要比老爺湊,發現老爺成日比糖,朱古力餅,益力多...比我 ...

食太多零食唔食正餐真係要認真傾下。我姪仔細個都係婆婆湊,又係成日食零食,搞到依家十幾歲都唔係點食飯。點解成日都講到老人家湊有好多磨擦,係因為以前湊bb無咁講究,亦無咁多資訊,佢地湊係憑感覺,依家就咩都有研究scientific 好多。以前細個邊有咁多零食,所以佢地唔會知個後果。

其實最好娘家湊,有咩唔啱容易出聲。
同埋好多時老人家話湊係為解悶同好玩,我阿媽成日都話想幫我湊,不過佢係貪得意同亂咁湊,因為以前無人教。不過我都唔排除有d老人家係好識湊既。

水晶宮

我都好唔鍾意D老人家成日比零食小朋友食.
但你要靠佢湊,都無計,只有好言相勸,成日哦住62囉.

子爵府

做個靚太 發表於 16-6-25 10:17
俾老人家湊,真係要明白,佢地無我地咁好精力,可以有耐性去湊BB,有時俾糖俾零食,在佢地立場,可以令BB好 ...

子爵府

畀面勳章

老人家湊仔好辛苦,俾零食睇tv係最快安撫到小朋友嘅有效方法。。零食係人都知唔健康,但老人家要舞掂一個細路,唔用呢個方法,我諗唔到有其它更好方法。。。
你要体諒下,幫你湊已經係非常難得

男爵府

我之前都係俾老爺湊,係好麻煩兼受氣㗎!忍幾年儲夠錢而家自己湊返,等個仔返小學先搵ft或pt做。

男爵府

回覆 Maggielovec6 的帖子

明你,有次我叫我媽睇佢半個鐘我去整d野,點知我唔記得拿野,轉頭返上去,見到佢比陽光檸檬茶佢飲,我嬲左好耐仲好憎佢,好彩係自己阿媽,好快冇事但我講咁細個食呢d唔只係肥,會好易有糖尿病,講得勁嚴重,
佢先無比咁密

男爵府

回覆 jeremylui83 的帖子

呢位講得好岩,所以你最好買多d bb可以食又鐘意的零食,買定去老爺屋企,應該好d

首頁

尾頁

跳至