自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我女今日先同我講跌左八達通 激到我嘔血 前日先入左$100比佢 而家我要求佢自己買過張

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

mandy108 發表於 16-6-27 16:47
我個件多數都係自己整爛d野,老師都話佢嚴重左
一樣,我仔都係﹗文具成日支離破碎

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

ian723 發表於 16-6-27 11:45
唔怪得咁多錢 !

我 2 個孩子唔使配眼鏡, 手機用 cheap cheap 千鬆 D. 未試過唔見.
我個仔又係唔見鞋, 不過, 係釘鞋
我都係比佢用啲CHEAP 野, 費事勞氣

子爵府

2018復活節勳章

mother904 發表於 16-6-27 10:50
一部 Iphone加兩副眼鏡已經近萬,仲有其他林林沈沈

而家配眼鏡好貴,防藍光+防曬鏡片要二、三千

其實都唔駛畀佢用咁貴電話,遲早變物質主義。。。
樣樣都得來容易,話就話借錢,但佢有無真係還或幾時還,最後係咪不了了知,呢d到時先知
佢唔識珍惜d 財物,可能都係寵出來,不喜勿插

大宅

toffeecat 發表於 16-6-27 10:57
得罪講句,你明知佢失雲仲買個挨風比佢,仲有咩好講?!吾怪之得中一仲可以自己吾見左野仲係度爆喊了。
...

大宅

細個任何野唔見都唔會有得買新既, 如果係必需品都要等好耐先會買仲要有說話聽,久而久之我每離開一個地方(eg 餐廳) 都會望下個袋d野齊唔齊先走

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:moonychan 發表於 16-6-27 10:45 過

原帖由 mother904 於 16-06-27 發表
一部 Iphone加兩副眼鏡已經近萬,仲有其他林林沈沈

而家配眼鏡好貴,防藍光+防曬鏡片要二、三千
電話$1xx只供合打出打入,你又聯絡到咪ok,眼鏡睇到就算,不用太靚

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆:敗家女!

我成日同我個女講,如果佢個頭唔係痴實,肯定唔見咗唔知幾多次... 佢書包可以漏,小提琴可以漏,連我都可以漏(佢去廁所,我喺門口等佢,佢出啤蹦蹦跳走咗去),10樣嘢有8樣可以唔見,真嘔血!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:專注力不足的人好容易丟三落四。

原帖由 ntefamily 於 16-06-27 發表
專注力不足的人好容易丟三落四。
我女係專注力不足,社工都係咁講

大宅

2018復活節勳章

吾好意思,其實你有無同佢睇過醫生?因為有時可能佢係專注我不足先會令到佢成日發生咁嘅情況
希望你吾好介意咁講,因為我之前睇過個微電影,係個女仔好大頭蝦,原來係呢個原因

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

問清楚, 睇下有冇被欺凌成分。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

某程度上可能你令佢由細到大都太幸福,唔識珍惜啲野。我細個屋企窮,唔見枝筆都驚俾人鬧

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 16-6-27 11:02
原因咪就係佢份人做野唔上心,掉掉fing囉

細個都以為佢係俾人整蠱,大大下就知係佢個人問題,同佢出去食餐 ...

每次食完嘢起身走、落車都教要望下有冇攞齊嘢,要望清楚先走。
唔見唔好再買俾佢!

男爵府

中一先要自己俾錢買?
我女小一已經要佢自己負責

大宅

由而家開始,唔好再買野俾佢,想買野就自己儲錢,唔見就再儲過,總之就唔好幫佢買,等佢知道搵錢艱難,要好好管理自己嘅物品

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

芝麻街 發表於 16-6-27 17:58
我個仔又係唔見鞋, 不過, 係釘鞋
我都係比佢用啲CHEAP 野, 費事勞氣
...

咦, 你仔仔著幾號鞋呢 ?

水晶宮

回覆:敗家女!

中一唔需要用iPhone
仲要咁失暈添

眼鏡無辦法
要買好d鏡片嘅
但眼睛戴住 點唔見啊

水晶宮

引用:中一唔需要用iPhone仲要咁失暈添眼鏡無辦法

原帖由 BKsquare 於 16-06-27 發表
中一唔需要用iPhone
仲要咁失暈添
佢係真唔見
定係俾人收埋玩?

定係賣咗?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好再買貴既野,要佢明白咩叫"珍惜",你唔好好保護/愛惜自己物件,就唔應該再有好既享受

首頁
34567...8

尾頁

跳至