自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

liqinmei 發表於 16-6-28 10:22
今年經歷左,大囡小一派到第10志願,叩門冇回音,已經接受現實啦~
...
未到9月, 不要絕望, 振作呀

伯爵府

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我妹叩到乙一果間喇安樂晒。由一年前考直私,一直全軍覆沒。唯有破釜沉舟式大遷徙靠派位。中乙二,叩5間,終於正正式式靠自己贏得第一個offer。可以行路返學。
個遊戲真係好磨人

JC_mami    發表於 16-6-30 11:36
lingan    發表於 16-6-30 00:13
skylydorothy    發表於 16-6-29 19:24

伯爵府

sita1230 發表於 16-6-27 16:42
眼見好多小朋友派得唔係咁好, 父母都好辛苦, 跑10間8間交表, 之後又要帶小朋友INTERVIEW.

除非小朋友係可 ...

阿女2011,見到個數字。R晒頭。

水晶宮

我同事幫女叩緊門, 我晨早同佢講了叩門唔容易, 佢又唔理, 依家先黎急, 日日愁住咁樣

我一早同佢講唔好讀學卷, 讀私幼好啲 (佢又唔係無錢交學費), 叫佢女學定音樂又好朗誦又好去比賽, 儲啲獎狀, 佢又唔聽我講, 剩係有一張starters

其實佢女派到間二線都唔錯, 佢去叩一線名校, 其實我心諗凍過水, 我見佢滿懷希望, 實得咁, 我又唔想潑佢冷水

如果地區一線還有些小機會, 因為interview完全無考學術野, 剩係問家長同小朋友處境問題, 但我覺走幾個kv, st cat出來就ko晒其他

禁止訪問

水晶宮

Myluckybaby 發表於 16-6-27 18:53
講得好啱。兩年前我仔參加大抽獎,得我仔同另外6位同學仔派到首志願,其他派得都幾差,後尾全部扣到唔錯的 ...
我仔以前讀私幼, 全班同學, 不是被直私收晒, 就叩到津校
我仔當年都叩到地區名校

我深信叩門係好睇你讀咩kg

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

係好辛苦,而且唔係見一次,好多都要見兩次

禁止訪問

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唉....我仔仔2011年, 都好擔心他明年派到邊間小學.....

是是但但    發表於 16-6-29 16:57

子爵府

2018復活節勳章

sita1230 發表於 16-6-27 16:42
眼見好多小朋友派得唔係咁好, 父母都好辛苦, 跑10間8間交表, 之後又要帶小朋友INTERVIEW.

除非小朋友係可 ...
講開又講,但好多時係EK都見到幾多人叩門成功!

子爵府

睇見呢到啲父母為小朋友咁東奔西走,已經驚緊

利申,小朋友下年K1

水晶宮

大檸樂 發表於 16-6-29 15:31
講開又講,但好多時係EK都見到幾多人叩門成功!
我見佢地等二線多

大宅

i wanna know if those "dragon" vouchered kinder like trux lighx...would this be considered as famous kinder?

男爵府

回覆:深深體會到……原來叩門並唔容易

身同感受,所以我對曾陰權和大狀黨冇好感!

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我個女就係去到小四先轉到校

男爵府

esmetam67 發表於 16-6-29 16:09
i wanna know if those "dragon" vouchered kinder like trux lighx...would this be considered as famous ...
我都想知....true light (caine road)在小學心目中是否名校?

男爵府

BK Milk勳章

esmetam67 發表於 16-6-29 16:09
i wanna know if those "dragon" vouchered kinder like trux lighx...would this be considered as famous ...

我小朋友係讀緊龍校私幼,亦都有真光 k1 offer,但真光已經冇得大抽獎,其實係咪連叩門都唔得?因為依家讀緊間幼稚園係可以大抽獎,所以對於轉校我都好猶豫。尤其真光程度淺,睇書單我小朋友 PN 的書仲深點,如真的要叩門實好難爭

大宅

回覆 Leetamdamleung 的帖子

yes...the academic level is quite shallow. That's why parents have to arrange extra classes for the kids

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

choibobo 發表於 16-6-29 16:45
我都想知....true light (caine road)在小學心目中是否名校?
我女之前係坑真, 唔算名校, 因為學術程度唔深
好彩佢早十年考咋.....

首頁
12345...6

尾頁

跳至