自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我樓上住左個大陸人家庭,有個bb,細我果個幾個月
佢一搬過黎,已經問我呀b飲咩奶粉,跟住佢就話佢呀b飲既係日本奶粉

我心諗,好巴閉咩 .....
呢排,有時我老公帶bb落樓下散步,佢地當我老公好似consultant咁咩都問一餐
bb每日食咩半固體食物,食幾多,識行未,佢個b隻耳紅左點算,日頭邊個睇住bb,我老公做咩職業,我幾時放工返屋企
我覺得佢地好煩呀,咩都問一餐,開頭問一兩句當交流下無問題
但問問下連人地做咩職業都要知,唔係嘛
洗唔洗話埋比你知我今日著咩色底褲呀
我已經叫左我老公唔好再睬佢地
其實我有次同bb落街撞到佢地,但我眼尾都無望過去;另一次,我見佢地好似又係要上樓,我行快2步當睇唔到佢地,跟住快快手禁lift山門.
究竟係咪我太小氣?

複式洋房

知人口面不知心!!小心為上呀!!

男爵府

希望樓主唔好怪我直,我覺得你真係唔係好啱
你似乎標籤左大6人,點解你要強調佢地係"大陸人家庭"
如果佢地係"香港人家庭"你又會唔會咁反感??
客觀嚟講:好多新手媽咪都好多問題,每事問...尤其係遇到d差唔多年齡o既b....
佢地新搬嚟,當然希望識到d新鄰居&朋友....
我個人覺得佢地只係一個熱情而又緊張小朋友o既家庭
樓主放開d,可能你會從此多左個朋友,多左個好鄰居呢
原文章由 gion 於 08-10-27 00:53 發表
我樓上住左個大陸人家庭,有個bb,細我果個幾個月
佢一搬過黎,已經問我呀b飲咩奶粉,跟住佢就話佢呀b飲既係日本奶粉

我心諗,好巴閉咩 .....
呢排,有時我老公帶bb落樓下散步,佢地當我老公好似consultant咁咩 ...

大宅

原文章由 maggieymh 於 08-10-27 02:37 發表
你似乎標籤左大6人,點解你要強調佢地係"大陸人家庭"
客觀嚟講:好多新手媽咪都好多問題,每事問...尤其係遇到d差唔多年 ...

同意

水晶宮

樓主 重點唔係佢係咪大6人,,
重點係,,,少d將自己既野 話俾人知, 理佢係咩人都係咁話啦!

男爵府

如果對方冇惡意,交流揍bb心得都係好事既,當識多個朋友囉!

男爵府

原文章由 maggieymh 於 08-10-27 02:37 發表
你似乎標籤左大6人,點解你要強調佢地係"大陸人家
庭"
客觀嚟講:好多新手媽咪都好多問題,每事問...尤其係遇到d差唔多年 ...

之前我都想甘回復樓主...但係..
怕俾人圍插...SO......

男爵府

畀面勳章

原文章由 豬仔包包 於 08-10-27 02:34 發表
知人口面不知心!!小心為上呀!!

我都係咁話mouth:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

唔係
我都覺得佢乞人憎

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我想問妳幫過 d 嘜呀?

男爵府

醒目開學勳章

樓主:小心為上呀
:-P  :-P  :-P

大宅

我覺得交流吓湊BB心得就無所謂,但係問到咁私人野好似老公做咩職業,幾時放工返屋企就過左位啦! 

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我認為唔好分佢係唔係大陸人,最緊要係妳自己想唔想同人做朋友0者,唔想咪唔好答佢野,又或者答得唔好咁仔細囉,再唔係可以話都係打工仔來打完場。
大家樓上樓下,人家都主動同妳打招呼及認識時,妳當人透明又離遠就即閃,其他人會覺得妳歧視加小家。保護自己同屋企人係好重要,但作為成年人,又為人父母,基本禮貌打吓招呼或笑一笑都應該要有。
不喜可忽略。
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

又唔係好熟就連人哋職業、生活時間表都問埋, 都係小心d好;
尤其是大6人, 點知佢起清妳底打乜主意架 我係歧視, 因佢哋太太太狡猾。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

畀面勳章

樓主真係要小心d, 姑勿論佢係咪大陸人都好,問你地d私人生活習慣問得咁清楚,都係小心為上好..老實啦..除左以前7,80年代住左十幾廿年既老街坊..唔係香港地邊會有鄰居會想知隔黎屋咁多野架..

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

比我唔中意, 好熟咩, 問得咁清楚

男爵府

如果佢真係大陸人,佢咩都問餐飽,唔一定係有悪意既。
因為真係文化不同,佢地唔覺得有D問題渉及私隠唔應該問既。
可能真係見到大家小朋友差不多大,為表示友好,搭下咀咁.
下次有問題不想答,笑笑口算数lo.
為着避開佢,搞到自己精神緊張,又何必呢?
最緊要是放松自己心態。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 arale1668 於 08-10-27 09:32 發表
樓主真係要小心d, 姑勿論佢係咪大陸人都好,問你地d私人生活習慣問得咁清楚,都係小心為上好..老實啦..除左以前7,80年代住左十幾廿年既老街坊..唔係香港地邊會有鄰居會想知隔黎屋咁多野架.. ...

咪就係 , 我連隔離屋姓乜都唔知呀

首頁

尾頁

跳至