親子旅遊

跳至
[日本] Airbnb大阪民宿  

首頁
12345...8

尾頁

別墅

早個禮拜去左京都大阪玩完返黎,分別係兩個地方住左3日同6日,京都民宿好正,大阪就一般般喇,本來都可以接受,係環境舊d同臨街好嘈。不過今日因為個房東嫌棄我寫佢間屋既comment負面而同我講要我改,我就想係度幫佢推介一下大家唔好租佢屋住。本來住左3晚都無咩問題,點知係第四日既下午,佢send msg話我無關燈,咁我就問佢無關咩燈,佢話廁所燈,之後我同我先生講,我先生話咁恐怖?無關燈佢都知?莫非屋企入面裝左cam?咁我就msg問佢佢係米入過我度喇,佢隔左好耐先覆,可能諗緊理由喇,就話水管定期檢查喔,咁既然你都入左去,我都費事嘈喇,因為仲要住多3晚架嘛。以為佢黎一次就算喇,點知第二日我地下午係民宿休息無出街,竟然有人按門鐘,我地都覺得好突然喇,跟住就聽到有人搵鎖匙想開門既聲,咁我即刻去開門喇,見到個房東,佢扮晒野咁話我買左d用品想放低,問我有無咩需要,我話無之後佢就走左,同埋係無放低任何野既,好明顯係藉口喇。我係comment度講左佢私自進出我度,跟住佢msg同我講話佢有同我打招呼,入完去先同我講唔係叫打招呼咯。本來第一次係大阪住民宿,又住得長,咁啱見到佢係大陸人房東,以為可以照應一下幫我解決下問題既,點知有d咁愉快經驗,真係捉蟲。大家都係住返日本人或者韓國人房東好好多。京都我個民宿係韓國人,不過幾好人,間屋又新又靜,真係好舒服啊。

Charlotte_mom  請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作  發表於 16-8-3 23:19

別墅

啱睇到個最新comment,睇怕係我地之後再有香港同胞受害,佢個comment真係貼切。三言兩語就另到我身同感受。

瑪瑙宮

大廚勳章

Shirleyss 發表於 16-6-28 21:53
早個禮拜去左京都大阪玩完返黎,分別係兩個地方住左3日同6日,京都民宿好正,大阪就一般般喇,本來都可以接 ...

其實,是否一定要熄燈?我好怕全黑,開一盞都炸形?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

seaheart88 發表於 16-6-28 22:29
其實,是否一定要熄燈?我好怕全黑,開一盞都炸形?

我住京都果間屋主都無特別提到要熄晒燈。同埋廁所沖涼房燈好容易唔記得,關左門睇唔到嘛,所以我覺得係房東問題黎既,本來訂既時候講wifi蛋可以任用,點知訂左俾晒錢,先話流量有限,只可以用黎信息交流唔可以睇片啊,打機啊,係呢點已經開始反感。所以除左睇comment訂仲要睇埋係咩人做房東。

瑪瑙宮

大廚勳章

Shirleyss 發表於 16-6-28 22:59
我住京都果間屋主都無特別提到要熄晒燈。同埋廁所沖涼房燈好容易唔記得,關左門睇唔到嘛,所以我覺得係房 ...

我自己本身都幾怕黑,自己家都要開一盞長明燈,廁所或廚房。。。我訓教都要盞地燈。。。。佢都short short 地。。。

而且佢咁樣自出自入好無安全感和私隱。。。每日黎check 下有無關燈?有無整污穢地方?我覺得應向Airbnb 反映下。。。咁擔心間屋就吾好學人租出去啦。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

seaheart88 發表於 16-6-28 23:04
我自己本身都幾怕黑,自己家都要開一盞長明燈,廁所或廚房。。。我訓教都要盞地燈。。。。佢都short short ...

米係咯,真係好無安全感,真係唔建議其他人租佢度住。萬一唔見左d咩野,真係唔知搵邊個賠償啊。佢就話小本經營,其實你做得呢行預左任人用架嘛,唔通乜野都限制人?所以wifi蛋我自己係香港租去用,都費事用佢果隻,到時話我用得多流量仲煩。經過今次經驗,好似都係住酒店舒服d,唔使咁煩。

瑪瑙宮

大廚勳章

Shirleyss 發表於 16-6-28 23:09
米係咯,真係好無安全感,真係唔建議其他人租佢度住。萬一唔見左d咩野,真係唔知搵邊個賠償啊。佢就話小本 ...

我都係堅持住酒店的,一來不會被放飛機(不論什麼原因), 二來覺得呢d所謂民宿都比較小心眼,因為你用多左,佢賺少左。三就是沒有人每天執房,我自己從不執床,但我又喜歡回來時幫我執到整整齊齊。。。同埋我一定要開燈。。。。

酒店我預左有人入來收拾,我會出門前放回用品入喼。但民宿我無想過會屋主來私自巡視業務

子爵府

回覆樓主:

咁恐怖,此行為令人費解。

別墅

seaheart88 發表於 16-6-28 23:13

我都係堅持住酒店的,一來不會被放飛機(不論什麼原因) ...

無法喇,今次旅程想儘量用少d旅費,而且帶住個小朋友,又想可以煮小小野食,所以膽粗粗試下民宿,點知就咁樣。

瑪瑙宮

大廚勳章

Shirleyss 發表於 16-6-28 23:18
無法喇,今次旅程想儘量用少d旅費,而且帶住個小朋友,又想可以煮小小野食,所以膽粗粗試下民宿,點知就咁 ...

咁你有無改評語?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Shirleyss 發表於 16-6-28 23:18
無法喇,今次旅程想儘量用少d旅費,而且帶住個小朋友,又想可以煮小小野食,所以膽粗粗試下民宿,點知就咁 ...

好便宜一晚?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

seaheart88 發表於 16-6-28 23:20
咁你有無改評語?

梗係無改,不過宜家仲想搵辦法寫差d,哈哈哈,真係越諗越唔忿氣

別墅

seaheart88 發表於 16-6-28 23:21
好便宜一晚?

total住左6晚$3818

瑪瑙宮

大廚勳章

Shirleyss 發表於 16-6-28 23:21
梗係無改,不過宜家仲想搵辦法寫差d,哈哈哈,真係越諗越唔忿氣

我會上FB 一些旅遊群組(分享)被入侵經歷比其他人知,如果係個女仔入住,個房東係男半夜私自來咪嚇鬼死?出租後就不應咁樣私自入來,又吾係咩危險事,你無啦啦來搞咩?有咩都可完租後添加,無需偷入來(事前無通知)
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

seaheart88 發表於 16-6-28 23:29
我會上FB 一些旅遊群組(分享)被入侵經歷比其他人知,如果係個女仔入住,個房東係男半夜私自來咪嚇鬼死?出 ...

米係咯,好在我係一家大細無咩特別野俾佢睇俾佢見,好似何韻詩咁一個女仔住呢d屋都其實有d擔心架,人地有鎖匙想幾時入黎都得

珍珠宮

請問你係咪落咗order後, 問佢係咩人?

因我都confirm 咗間...都想知吓個屋主係咩人,
但又唔好意思問!

男爵府

回覆:minmin 的帖子

謎底終於揭開!我個仔剛同朋友由東京回來,又係租Airbnb,日間 忘記關燈,便出左去。點知被房東blacklist佢地,又話佢地夜晚make noise。佢地覺得很奇怪,明明房東話自己吾響東京,原來咁衰!佢t也8日7晚收兩人港幣四千元,又吾係貴,但太多限制,仲被人監視,一定無下次

男爵府

引用:Quote:Shirleyss 發表於 16-6-28 23:21 梗

原帖由 seaheart88 於 16-06-28 發表
我會上FB 一些旅遊群組(分享)被入侵經歷比其他人知,如果係個女仔入住,個房東係男半夜私自來咪嚇鬼死?出 ...
可否告知边個群组?

瑪瑙宮

大廚勳章

天娜 發表於 16-6-29 12:15
可否告知边個群组?

Try it

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多