婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同妹妹傾開計~
佢覺得佢99因為得2個仔,所以唔會設身處地咁諗如果佢有個女,佢都唔想佢個女個99咁對佢個女~
因為我99係1仔1女,所以我妹覺得我99好d
你地覺得無生女既99對新抱會好d or 有生女既99會對新抱好d??
大家黎討論下!!

大宅

yanfish 發表於 16-6-29 22:29
今日同妹妹傾開計~
佢覺得佢99因為得2個仔,所以唔會設身處地咁諗如果佢有個女,佢都唔想佢個女個99咁對佢個 ...

我覺得唔關事,係99性格問題。
我c6大仔對落2個妹,99性格ok,但有老人家通病“長氣”。
我屋企2仔2女,我媽超火爆,所以第時一定會係惡99。(我2個細佬未結婚)

公爵府

完全無關系....是關乎99本身的人格問題.我99夠有數名女兒啦.咪一樣系咁衰格.雙重標準系佢的必勝之道.佢成日私底下投訴姑仔的99對心抱差LO(但你又何嘗對心抱好過 ?)

美菲絲    發表於 16-6-29 23:12

伯爵府

回覆:純討論~2個仔既99 vs 1仔1女既99

冇乜相干喎
亦吾需要99為我地切身處地呀

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

複式洋房

回覆樓主:

睇人←_←但如99無女,你仲可以話佢無女,唔識唸,如99有女,見佢雙重標準,服侍埋佢女,你會點唸

複式洋房

絕大部分係性格問題,但都有少少關係。
我覺得有女嘅99會好dd,會假設性諗下發生係自己個女身上。
我99有兩個仔,我99係衰到爆。

男爵府

2018復活節勳章

我亞媽有5個仔女, 啲新抱做咩佢都唔鍾意, 諸多挑剔.....

ilovemagao    發表於 16-7-4 09:34

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我奶奶得2個仔,可能本身恨女,我嫁入去佢真係當我係自己個女咁,會買衫買鞋比我

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

yanfish 發表於 16-6-29 22:29
今日同妹妹傾開計~
佢覺得佢99因為得2個仔,所以唔會設身處地咁諗如果佢有個女,佢都唔想佢個女個99咁對佢個 ...
我唔知係咪有關係,
我99得2個仔, 對我唔差,
有時會令C6呷醋6299對我好過佢
但我唔知係真呷醋定假呷醋啦
雖然係咁, 但點都會有少少外人FEEL
但我已好滿足

我身邊有朋友D 99係1仔1女,
又好似真係對新抱唔太好喎
有D仲好衰添

大宅

我99 2個女1仔,叫我落bb,將心比心 佢會叫佢個女落bb咩
重點唔係佢養亦唔係佢湊亦唔係一齊住

複式洋房

2個仔既99 > 我99
1仔1囡既99 > 我媽媽

我99性格OK, 雖然唔係對我好好但未至於差

我阿媽性格挑剔唔易相處, 不過佢又真係同我講過擔心婆媳問題, 同會諗下自己個囡係人地屋企受氣時有幾唔開心, 所以會盡量對佢未來新抱好D WO

翡翠宮

呢個關鍵睇個人嘅性格,係好就好,唔好生唔生女都係唔好

珍珠宮

回覆:純討論~2個仔既99 vs 1仔1女既99

根本唔關有無女事,係佢人格問題!
99無女je。。佢自己都係人地個女啦!
問下佢,佢係咪中意佢阿媽對佢指指點點,做乜都彈,刻薄,篤背脊,講是非?!

我99係得兩個仔,成日話恨女,仲話當我係女(尤其訓話戈陣,話我無家教,講到我媽唔識教要佢用心良苦尼教咁),又成日話佢阿媽點樣錫佢,就晒佢,阿99,唔見你咁樣錫我,就晒我?!
99梗係想有我咁嘅女啦~係人都讚我孝順我媽嘅!我先唔想有99尼啲咁賤嘅媽囉,係度亂認親認戚!

大宅

回覆 yanfish 的帖子

完全無關, 以前99同姑仔夾埋無視我, 因佢地唔鍾意我後生
直到生咗個囝, 99喲面口先好喲, 囝越大, 黑面越少,可能想個孫覺得佢係一個'好嫲嫲", 所以次次見都整個'開心樣"出來
而姑仔仲好笑, 煞有介事咁講話同自己姑奶點好點FRIEND, 真係唔知佢想表達喲乜
男家對佢好好, 我恨唔到咁多
我覺得佢點做人都唔關我事, 男家點對佢都唔關我事
無嘢講仲好, 因佢喲怪獸思維係完全唔合邏緝嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我覺得冇關係, 係睇個人性格.

我99 係一仔一女. 我唔覺得佢識得設身處地為人諗囉.

佢以為自己好好人, 其實大細超又唔認.

佢expect 我當佢係自己阿媽咁, 但佢自己咪又係成日怨佢99............

水晶宮

就算有女嘅99,都係一樣睇新抱唔順眼,覺得佢哋搶佐自己個仔

琥珀宮

唔關事,睇性格

男爵府

2024年龍年勳章

可能有d關係, 只有仔既奶奶更難頂
同埋會拎幾個新抱黎比較

不過都睇性格
有女既奶奶都可以難頂
包容到自己個女, 對新抱就另一種標準了

男爵府

2024年龍年勳章

做個靚太 發表於 16-6-30 13:12
根本唔關有無女事,係佢人格問題!
99無女je。。佢自己都係人地個女啦!
問下佢,佢係咪中意佢阿媽對佢指指 ...
你99話過你無家教?

呢句好難聽囉, 話埋你娘家, 佢使唔使咁重語氣講野!!?

首頁

尾頁

跳至