論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

家中沒有大人,只有bb該選擇哪一類的庸工

家中沒有大人,只有bb該選擇哪一類的庸工!

洋房

Re: 家中沒有大人,只有bb該選擇哪一類的庸工

我的家中也只有BB,我覺得請一個能獨立處事和有經驗的工人較好。不過,這類工人可能會較有主見,未必完全服從,在最初我的工人因有豐富經驗,而我是新手媽媽,所以有點搶著做決定,搶著湊BB。我也很不開心。後來,跟她詳細傾談後,發覺她原來她在自已的BB出生時未能長時間去照顧她,現在在湊我的BB時便會很投入像補償一樣。我們後來時常溝通,現在已經兩年了,雖然在相處上仍有沙石,但她兩年來從無借錢,也很盡責,不過就仍然很有主見,但我會很放心將小B交給她。

子爵府

如果家裡沒有大人看管,我不會考慮請工人.會放在託兒所.

男爵府

almaz

放在託兒所好似很慘似的,有事都唔會有immediate attention。我有些朋友就是這樣,他們的bb有時就頭撞了,或腿損了,更有些有手足口病.......

所以如果真的要放在託兒所都要選一間好些的。

別墅

how about installing web cam?

There are so many 'horrible' stories about maid left alone with BB but there are so few good nursery to take care of BB. Also, if the maid is reasonable, it is better to employ a maid at home to take care of BB. You need to have all sort of surprise check and supervision even if you are working or cannot stay at home all day. So headache ar!

子爵府

我家中沒有大人在家, 所以我請菲傭。 因為方便在電話溝通。 而且, 菲傭基本上可以看很多英文說明書, 又或自己寫下instruction 俾佢慢慢跟住做。

住所內的英文告示又可以自己睇, 例如: 火警不可搭電梯之類 (當然都要和她親自說明); EXIT.... 等等。 如果請個mug都唔識睇的, 要花很多時間教曉後才能安心。

我算好彩, 我的工人很乖, 雖然不醒目。

如果可能, 裝隻cam定時睇下屋企情況會好些。(雖然我又沒有)
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

複式洋房

我都放膽請了印印, 看自己好不好運吧!! 印印會下個月來呢!

別墅

我都算好彩. 第一次請工人(賓賓), 佢唔係話好好, 但求無大事發生. 佢唔係好上心, 無記性. 小錯一定會有. 正如我啲朋友話佢有"人質"係手, 算吧. 我想bb可以學好英文, 所以請賓賓. 我都有裝netcam睇住佢, 尤是bb食飯瞓覺時間.

複式洋房

Hello,
I agree to choose a good reputation nursery. I hv employed three maids. either Philippo or Indonesian is same. It is very dangerous to let the lovely small infant with the maid only. Though the baby would easily to get sick in nursery, it is much safer than let the baby with the maid alone.
Since my working experience let me face some child abuse case, Please don't let baby with the maid alone!

:oops: :lol: :roll: :pint: ?-( :wave: :lalala: :yawn: 德國人 卡爾•威特說:「人只有在行善時,才能接近上帝,…,對於兒子,我最大的願望是讓他成為對世界有所貢獻的人,…,我希望他是一個完美的人,這比其他的都更重要。」

男爵府

我個係印印,佢之前係singapore 做左4年(同一contract),第一次黎hk,可能係後生,d 英文好好,仲識睇添!做左半年就識用廣東話駁咀!

男爵府

:cry: :cry: :cry:

男爵府

我自己就無辦法之下選了一個朋友工人的細妹來照顧的的bb(她來時我個bb只有4個月)。我好freehand俾她照顧個bb,不過就不時check下她的工作是否okay。因為我有俾一些standard她去跟隨的。

我亦有叫附近的街坋多加留意,所以應與左右的街坊打她些關係,再不是叫公公婆婆爺爺麻麻是不是上來看看做突擊檢查,和經常打電話去check下。

我當初都很害怕單獨留下我個小公主和一個陌生印印在一齊,不過生活迫人,抱住疑人不用,用人不疑的態度去對她。不過在她做久了就一定會變質的。

別墅

係呀, 做得耐就會練醒學懶. 我哋番工咪一樣. 初初都係好勤力架, 做得耐就...對佢嚟講都係一份工. 點都唔會好似我哋咁. 所以有個工人重多一樣野要顧.

複式洋房

我又分享下先.
我都係屋企無其他人睇住, 又無裝web-cam下本著疑人不用及我對你好, 你對我好既宗旨下請左依嫁個賓賓姨姨.
姨姨請來既時候剛剛30出頭, 大女12歲, 去過台灣做個1個contract, 跟住回國生仔, 個仔歲半就來左我個樹做野啦...
我諗住佢出過國, 又有湊初生bb既經驗, 個樣係C9樣, 會比廿來歲既後生女定性D...
佢好乾淨, 做野快手, 英文書寫, 溝通全無問題,有時候表達能力好過我添...
姨姨好錫我個仔, 好肯陪我個仔玩, 仲主動教我個仔添...D眼耳口鼻全部都係姨姨教曉仔仔, 我買玩具書, 認字卡返來都好肯教仔仔...
我個仔都好願意同佢玩, 好聽佢話....
唯一唔好就係我係第一任媽咪, 成日當我mud都唔識, 好有自己既湊仔意見囉...
可能文化唔同啦, 所以每次都要解釋係醫生/護士教既, 先肯跟我既講法做囉...
依嫁做左1年3個月, 如果無問題而佢又願意既話, 我會同佢續約.

男爵府

eeyore

我個工人除了喜歡講大話,前言不對後語,有時喜歡蛇下王,喜歡和在附近住的印印傾下計,清潔唔你好掂,有善忙症及心比較野些之外,基本上對我個女都幾好的。

她成日都當我係"lulu",以為我什麼都不知,其實有眼看的都知道她有無做清潔啦。e.g.叫她每日shower完要洗toilet,成日問她洗完未,她都話洗完,但每次我去toilet(在她shower完之後)都發現個廁板很dirty,有pp漬,有時連一些毛髮都有......

所以請任何工人都好,都要有心理準備就是無人是完美的...

複式洋房

我都係咁話....
基本上1st priority係佢攪點我個仔
我自己打工都唔係做到老闆100%滿意啦...
其他野我都唔望嫁啦...
求其唔好帶d麻煩俾我我就安樂嫁啦....

侯爵府

我都分享下:
我第一胎, 剛於6月生了. 由於媽年齡大,身體不好, 不可能幫我揍BB, 而老公媽媽廿多年前亦已死, 所以只好請工人揍. 我媽家有地方, 所以家人(哥嫂們但多數不同媽住)提議我請工人負責揍, 而媽負責"監督"(怕工人abuse BB), 而我們日日將BB及工人車返媽處(老公返工順道), 同時住附近的家姐及其中一個嫂則多抽空到媽處突擊監視(媽年齡大,身體不好, 有時需訓床或入醫院). 好似安排都無大問題.
(註: 在媽家坐月的6周, 發現實際情況非如此理想, 姐及嫂根本很忙, 未必可日日到來睇下)

但問題出在我擇了一個很年輕的(剛20歲)印印,
擇印印理由有2: (1) 媽不懂英文 (2) 印印可以不放足每月4日假 [我老公每周只有一日假, 佢唔想工人同佢一樣],
工人尚未到港, 所有人便都話佢工人唔得, 太年輕, 揍BB不可放心. 說我地等於要揍多個"大女". 我同老公馬上15/16唔知點算.
我6月底預產期, 工人4月初便報到, 原意是看看她ok or not ok, 如果唔ok重有時間於產前換人; 但問題係: 家中只有我同老公倆個大人, 日間返工, 家頭細務工夫不多, 她多懶都尚有好多空閒時間, 根本Test唔到佢是否大食懶 (大食及為食就肯定, 她的食量是媽家中印印的double/triple), 又不懂人情世故, 但好精(精過頭), 居然會"點"我媽家的印印(這老實印印來港1年, 曷我們兄弟姐妹請來照顧我媽的)做野. 所以比我哥嫂們 "炳".

同時由於年輕, 有D蒸"生瓜"的感覺, 有時又會以為自己的主意好醒(實際當然不是啦),而且都大頭蝦.

我都有考慮換人, 但係佢又好似無 critical/serious 的過失, 唔知點好!!!!! 我就快要返工, 有時重要出差離港數天, 真擔心.

點算?!

現考慮在自己家裝web-cam監測工人, 問題係裝隱閉式定明刀明槍!

男爵府

sunshine: 個webcam一定要明裝的, 如果唔係犯私隱條例架!

別墅

yes you should tell your maid that you have installed webcam. You may tell her that you are concerned about the BB and will miss BB when you are at work, all these are reasons for installing the webcam so that to ease their mind.

別墅

Hi Sunshines

I am planning to employ 1 Philip maid, who married, has kids, she is OK, because i think as a mother who has child, she knows how to take care and how to understand the dangerous case on the baby, i never employ the maid is single, she doesn't understand your feeling. Anyway, you can try your maid, and if i were you , i will not stay only baby with the maid. if your mother can help you, she just a look , it is much better.
Take it easy, don't worry.

首頁

尾頁

跳至