自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

哮喘係敏感的一種...........
我個仔早幾年都有,
當時除了依........醫生指示食藥之外,
人地話乜好.....就試乜.........,
進展未如理想,病情時好時壞,

一段時間後......我也留意到............
他可能是對洗衣粉/清潔劑之一類用品敏感,
後來為有停用洗粉/減少洗地清潔劑的份量,
之後病情........一日比一日好,

不再像之前......天氣一變就覆發,
現在每星期.....帶佢去一次游水水,
有四年未覆發..............

其實大家不防...........留意他的........致敏原,
可能對孩子.......病情有幫助

大宅

原文章由 caryfox 於 08-12-3 16:30 發表
哮喘係敏感的一種...........
我個仔早幾年都有,
當時除了依........醫生指示食藥之外,
人地話乜好.....就試乜.........,
進展未如理想,病情時好時壞,

一段時間後......我也留意到............
他可能是對洗衣 ...

唉, 我仔女天氣一轉就來料, 仲準過天氣報告. 屋企d毛公仔, 任何有毛既東西都送比人, 花園有花既植物都要送比人. 年年差不多轉天氣時, 朋友就開定d藥及噴霧劑比我看門口. 有時真係唔係好work, 就幫佢地沖熱水涼.

別墅

如果係咁你試下我同事教我呢個方法吖, 下午3pm之後同佢著多件衫, 早上起身及沖涼後亦要記得著多件衫, 沖涼要中午沖, 其餘時間唔好沖涼, 唔好俾佢有機會攝親, 最緊要保暖~~~

原文章由 siuwa 於 08-12-3 16:38 發表

唉, 我仔女天氣一轉就來料, 仲準過天氣報告. 屋企d毛公仔, 任何有毛既東西都送比人, 花園有花既植物都要送比人. 年年差不多轉天氣時, 朋友就開定d藥及噴霧劑比我看門口. 有時真係唔係好work, 就幫佢地 ...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問有沒睇醫生叫佢開青蛙藥同埋透明ventolin藥水,即藍色噴個支既成份,我個女又係咁佢得4歲,我地係柴灣睇左個好有經驗既老
西醫,我同阿女都好左好多啦,我地都係今年先俾醫生label有哮喘,我個女仲試過一咳咳到嘔到成床成屋都係啖tim
原文章由 芝士腸 於 08-10-27 17:28 發表
我想問下有咩方法可以減少發作,因為佢夜晚又鼻塞氣管又唔好,成晚都訓唔到。佢又食唔落野,面色又唔好見到都心痛。或者有冇媽咪知道可以煲咩俾佢食或飲丫,thank? ...
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

禁止訪問

大宅

禽晚又同個仔睇醫生, 因為d咳仲持續, 一般佢he既時侯, 都會用藍色粉劑果支, 不過醫生話小朋友其實唔好用呢隻, 叫我用番傳統嘖霧L形果隻, 因為小朋友未必可以將d粉完全吸入去. 於是我走去買左一支$60. 佢叫我唸唸買一部可portable充電超音波"索煙機", 自己配藥就ok. 細幾十蚊就買到d藥, 因為自從沙士之後, 唔應該個個share呢d 機喎( 醫院同診所). $1400/ 部, 醫療用品shop有售. 平d既唔係portable同超音波既, $800已經有喇. 用黎睇門口好好. 我想買, 唔知有冇人有用過呢? 仲有, 我好想同亞仔做致敏原測試, 好似好貴咁, 請問幾多錢同邊度做較認可呢?係咪一定知哂所有既致敏原既呢?包括哂食物種類同其他野?唔好意思, 好多問題, 有冇人可以話我知呀? 我呢期又試緊係bk到賣廣告果隻vega魚油, 有冇媽咪都試緊?因為連同manuka蜜糖一齊食, 真係好大開支.....有冇人幫下我? 可能一日都係自己衰, 一路都冇同個仔做測試, 冇對症下藥, 要去捱左9年訓唔到覺, hachi 同流眼水...我真低打!

原文章由 shirleyauhc 於 08-12-3 21:54 發表
請問有沒睇醫生叫佢開青蛙藥同埋透明ventolin藥水,即藍色噴個支既成份,我個女又係咁佢得4歲,我地係柴灣睇左個好有經驗既老
西醫,我同阿女都好左好多啦,我地都係今年先俾醫生label有哮喘,我個女仲試過一咳咳到嘔到成 ...

[ 本文章最後由 peekaboo2007 於 08-12-4 14:50 編輯 ]

大宅

原文章由 peekaboo2007 於 08-12-4 14:31 發表
禽晚又同個仔睇醫生, 因為d咳仲持續, 一般佢he既時侯, 都會用藍色粉劑果支, 不過醫生話小朋友其實唔好用呢隻, 叫我用番傳統嘖霧L形果隻, 因為小朋友未必可以將d粉完全吸入去. 於是我走去買左一支$60. 佢叫我唸唸買一 ...

藍色到佢he既時候先用係冇用, 藍色係預防用, 一轉天氣就差不多要用. 啡色係he時用既.(不過唔知你d藥同我係唔係一樣)

大宅

係呀? 我真係好亂喇, 乜唔係話ventolin 係發作用, 救命用既咩? aiya, 點算呀, 我都亂哂, 我地應該係講緊同一隻, 因為真係有啡色, 仲有紅色tim.

原文章由 siuwa 於 08-12-4 14:40 發表

藍色到佢he既時候先用係冇用, 藍色係預防用, 一轉天氣就差不多要用. 啡色係he時用既.(不過唔知你d藥同我係唔係一樣)

大宅

我大仔12歲la,由2歲起有哮喘,吸了兩年啡色(類固醇),雖則醫生話份量很小,但他現在的高度是比同齡小朋友矮成個頭。

現在細孖3yrs都有哮喘象徵,都看過譚一X醫生及瑪麗兒科醫生,都建議他吸半年啡色(類固醇),但我一直沒有給他,選擇給他看中醫食中藥,在這半年間只發作過兩次,我相信看中醫是可行的。

另外游水對哮喘幫助是很大的

大宅

原文章由 peekaboo2007 於 08-12-4 14:48 發表
係呀? 我真係好亂喇, 乜唔係話ventolin 係發作用, 救命用既咩? aiya, 點算呀, 我都亂哂, 我地應該係講緊同一隻, 因為真係有啡色, 仲有紅色tim.

我朋友成日當我係小朋友, 一到差不多要轉天氣佢就call我, 比幾支藥水同藍色及啡色噴霧, 佢好驚我一亂就失憶, 一失憶就亂來 (不過就算佢點寫, 我都係亂來, 我係唔係都用藍色, 啡色好少用)

大宅

原文章由 xl 於 08-12-4 15:09 發表
我大仔12歲la,由2歲起有哮喘,吸了兩年啡色(類固醇),雖則醫生話份量很小,但他現在的高度是比同齡小朋友矮成個頭。

現在細孖3yrs都有哮喘象徵,都看過譚一X醫生及瑪麗兒科醫生,都建議他吸半年啡色(類固醇),但我一直沒 ...

我朋友都話游水對哮喘好,噴霧其實少用係最好. 不過有時小朋友一來料, 就同佢去就近醫生睇, 比既嘢同講既嘢又唔同, 醫生又話噴霧冇咩問題. 都係做運動最實際.

大宅

亞仔好細個既時侯, 曾經睇過一個醫生, 佢話, 其實游水, 係有好大幫助, 只不過, 香港既泳池用好重既"綠"氣去殺菌, 而呢樣係其中一隻致敏原, 所以好多時, 游完水就有問題! he......he.....

原文章由 xl 於 08-12-4 15:09 發表

現在細孖3yrs都有哮喘象徵,都看過譚一X醫生及瑪麗兒科醫生,都建議他吸半年啡色(類固醇),但我一直沒 ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

畀面勳章

如果你地有睇開中醫既..不妨試下問下d 中醫..
我老公個姨甥女..2-3歲時都有哮喘..睇西醫一路都冇乜進展..後來佢細妹帶佢睇中醫..飲中藥..醫返好d 哮喘..直至依家人佢姨娚女已經8歲了..我都未聽過話佢復發..唔知咁係咪叫斷尾..唔知咁樣可唔可以幫到大家忙??

大宅

半年發作兩次都算嚴重嗎?因我大仔細時1 week發作2次

我兩公婆都唔算矮,家姐細佬都係偏高.唯獨大仔係較矮,所以我直覺覺得唔多唔少都有影響,但e生都講過佢遲d會迫返,佢係2年連續每日早晚吸2下,4年期間係發作都有用,後尾游了水才少發作冇乜用

禁止訪問

複式洋房

Peekaboo2007,
妳仔仔之前吸的藍色吸入式粉末是立即舒緩氣管的, 這隻牌子應該還有一隻啡色吸入粉末這正正是預防的, 妳仔仔的case係好嚴重, 佢嘅氣管係不停發炎有痰,收窄至令佢透唔到氣, 所以令佢成日咳, 應該兩隻藥要一齊吸(要長期吸, 不要吸下停下, 如果真係哮喘病情已控制的話, 可以嘗試減少藍色的份量, 逐少減試下, 啡色的不可停), 藍色一日吸4, 每次兩口, 而啡色一日吸兩次(早晚各一), 每次一口, 另外每日飲4次化痰素(橙樹牌嗰隻, 間間藥房,萬寧都有賣)直至冇痰為止, 因為痰都係元兇之一, 夜晚如果有喘最好坐起身訓, 枕頭有咁高墊咁高, 佢會舒服好多. 唔好心急, 佢呢嗰病好長手尾, 好似我咁, 3歲到依家3x歲人都斷唔到尾, 我以前試過用了很久噴霧ventolin, 但有日我吸極ventolin都透唔到氣, 於是入急症室聞氣都係透唔到氣, 咁就入了醫院, 好彩遇到良醫, 佢地俾我試咗以上藍色及啡色粉末, 我真係吸咗好耐, 冇停過咁吸藥, 雖然有時吸藥時覺得自己好似吸毒咁, 但係十幾年後嘅我依家可以飲凍嘢, 食雪榚, gym都冇問題, 只是有時一年都會發病一兩次, 呢兩隻藥係藥房買是很貴的, 以前入完醫院之後要定期到專科覆診兼攞這兩隻藥, 以前睇專科好平家, 所以你試下睇政府的街症, 同醫生講你仔好辛苦都好嚴重(其實真係幾嚴重的), 叫醫生寫紙俾你仔仔去專科攞藥睇好佢la.

有野問的話pmla.

原文章由 peekaboo2007 於 08-12-4 14:31 發表
禽晚又同個仔睇醫生, 因為d咳仲持續, 一般佢he既時侯, 都會用藍色粉劑果支, 不過醫生話小朋友其實唔好用呢隻, 叫我用番傳統嘖霧L形果隻, 因為小朋友未必可以將d粉完全吸入去. 於是我走去買左一支$60. 佢叫我唸唸買一 ...

首頁

尾頁

跳至