自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做教練自己都浸親,仲邊敢比小朋友跟佢學

子爵府

減齡達人勳章

Nelnelnel 發表於 16-7-2 17:42
真係好令人失望,地點時間係方便,但教練質素真惡劣,每一堂唔同教練,完全唔知道我個小朋友嘅進度。學咗 ...

我覺得唔係咁差喎
如果家長係期望小朋友可幾個月學識游,依間泳會真係唔適合,建議去搵私人一對一,或一對二,出面進度一定快過史xx!

我阿囝仲係度學緊,學左岩岩1年,4歲開始學,本身佢好驚水,未學游水前,連洗頭都唔鍾意,喊住要我洗頭快d,好勞氣,開始學係會玩多d,主要踢下腳,令小朋友唔驚水,跟住學浸頭,水中呼吸,我記得學左8堂可以成個頭,好開心跟住佢洗頭都唔驚,企係度好似大人咁沖都冇問題

我報左一星期一堂,剛開始學係有機會1,2個月轉教練,之後學到咁上下,佢地都會安排返跟返同一個教練跟進度,教練轉時間都會問返你可唔可以轉到!
雖然開頭轉左幾次教練,但我遇上幾個教練都好用心教,其實亦可從另一邊想,其實每個教練著重既野都唔同,有d係特別注重腳姿勢,有d係手,試過有個教練我覺得教得好嚴格,我覺得好好,學左2個月,阿囝原來係唔鍾意但冇反抗,之後教練轉時間,我就冇跟佢轉,宜家跟左另一個教練學左半年了!非常開心,而且浮板,手袖,背書包(叫浮背?)都唔洗用!有時都會用v字浮板游!
若暑假開始學,多左好多小朋友學,多左part time教練,有機會遇到冇咁熱誠既教練,hea教!反而過左暑假,少左好多人,上個冬天6度,我小朋友都照學!touchwood,身體好左,以前1-2個月睇醫生一次,氣管都唔好,成日咳,游水後真係改善左!

好多時見到家長學左一段時間就同泳會reception 話教練唔好,要轉,學得慢,點解咁多小朋友一組,點解仲用浮板,但我係會選擇相信教練,佢地會因應小朋友進度而安排
同埋自己覺得游水都係要浸返黎,冇可能一下子就學識,宜家好多家長要求真係高,又要學得快,又要少d人,又唔搵私人

大宅

私教1:1!唔好去泳會
其實D人話1:1貴,但真係有效短期內學到
泳會價錢吸引,但平買貴用,D錢一年年咁比

翡翠宮

回覆:史xx游泳學校

我報咗暑期20堂
學完睇下點再報告

別墅

peony_so_hk 發表於 16-7-3 11:55
我報咗暑期20堂
學完睇下點再報告

好!請告知!(emoji)(emoji)

別墅

Shan2519 發表於 16-7-3 11:12
我覺得唔係咁差喎
如果家長係期望小朋友可幾個月學識游,依間泳會真係唔適合,建議去搵私人一 ...

其實我嘅意思也不是要求小朋友一學就會識游,只覺得佢地行政上差,上了五堂四堂都跟一些試堂小朋友一齊上。他們喊也喊左半個鐘,根本乜都學唔到。藉此只想提提家長報名之前真是要認真考慮。現在搵食艱難,唔係人人有錢搵私家教練一對一教。依家養一個小朋友好貴

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我想幫小朋友報泳班,朋友同我講:報邊間都好,總之唔好報史xx, 勁dum波鐘

洋房

我都學過,又貴成$190一堂,每班都爆人6個一班。我覺得加多100~200搵個私人教練學仲底。我而家都轉左會學同去左跟個私人教練。感覺同史xx差好遠,果道學左成半年自由式都味學好,轉左跟個私教一期已經學識左游,仲開始學緊蛙

伯爵府

回覆樓主:

咁泳x呢? 我都苦惱緊選暑期泳班俾小朋友

公爵府

我囡上年9月4age開始跟泳會學唔係單對單,1對3-4
她喜歡同其他小朋友上,完全唔怕水,鍾意游水
其間一直無停過,除左年頭最凍個日2度,停過一堂
學左自由式,蛙式現在學緊背泳
我覺得以呀女年紀來說進度好好,
我只係keep住一星期一堂

侯爵府

陪月勳章

Shan2519 發表於 16-7-3 11:12
我覺得唔係咁差喎
如果家長係期望小朋友可幾個月學識游,依間泳會真係唔適合,建議去搵私人一 ...
對於教練教法我非常同意你﹐我囡都係史xx 的﹐
宜家跟在個惡阿sir﹐
真係會的起心肝上堂﹐
我真係覺得有進步;

不過確係對於一班六個好無奈﹐
太多人喇﹐
大家輪住游﹐
老實講我替教練辛苦﹐
我絕對相信佢都只係被派的。

侯爵府

陪月勳章

conniemar 發表於 16-7-7 13:38
咁泳x呢? 我都苦惱緊選暑期泳班俾小朋友
我個人真心地要暑假試就一定要揀weekday﹐泳會來者不拒﹐
星期六仲有咁多恆常班的學游水學生﹐
多人到七彩。

洋房

1:1 真係成效好好多
而家跟緊個私教幾好
有意PM

大宅

yinyin121 發表於 16-7-8 17:41
1:1 真係成效好好多
而家跟緊個私教幾好
有意PM

Can u pm me the coach please?

首頁

尾頁

跳至